Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Max Bubakoff - Okolnosti smrti S.H.

Výběr: JiKo
27. 11. 2005
9
4
9971

Max Bubakoff: Okolnosti smrti S.H. 2005, nakladatelství Netopejr stran: nepočítaně

            Knižní prvotina Maxe Bubakoffa upoutá v regálech knihkupectví už obálkou, nekompromisně naznačující, že detektiv Borůvka se tentokrát nekoná a policejní rada Vacátko by s uvnitř obsaženým dějem měl, eufemisticky řečeno, morální problém.

            Publikace "Okolnosti smrti S.H." se, s mírným časovým zpožděním, veze na vlně postmoderní reinkarnace žánru noir, kříženého s elegancí Kmotra od Maria Puza a s bezútěšností knih Irwina Welshe, mapujících jednu "zkurvenou generaci"... Ačkoli se autor (jak v knize koneckonců sám přiznává) obává konfrontace právě s adaptacemi Welshových děl, opravdového "soupeře k porovnávání" má jinde - v režisérovi jménem Guy Ritchie. Stejně jako tenhle angličan (mimochodem schopný natočit jak snímky nebývale originální, tak naprosté stupidity) nám Bubakoff servíruje mix rychlých střihů, různých časových linií i střídání pohledů na tutéž událost očima více jednajících postav. To už ostatně dělal i Kundera, potažmo Viewegh, ale přiznejme si - oproti Bubakoffovi se drželi velmi při zemi co se týče fyzického násilí (oba), a naopak vzlétali o pár fousů výše v ohledu nadčasovosti literární výpovědi (zde už pouze Kundera). Nutno ale podotknout, že "velká literatura" zjevně není autorovým cílem, tudíž by nebylo úplně fér poměřovat jeho počin tímto měřítkem. Nejlépe by (snad) vyhovovala charakteristika nového, mladého, českého - a především začínajícího - Dashiella Hammetta (nebo Raymonda Chandlera, chcete-li).

            Nyní k vlastnímu příběhu. Na prvních stránkách se setkáváme s Marcelem. Naprostým outsiderem, jehož existence je, de facto, opodstatněna pouze zlotřilým útokem na čtenáře. Prvních pár stránek knihy, to je pravý prubířský kámen toho, zda jste ochotni knihu vůbec začít číst. Na zadní straně obálky se dozvíme, že v knize se 108krát objeví slovo "kurva". V Marcelovo úvodníku je vyplácána první polovina... Dle skromného názoru mého jde skutečně o pouhý špílec čtenáři, anžto podobně nablblý sloh se v knize již neobjeví. Nicméně uznávám, že jde o velmi nekomerční a velmi sympatické entrée.

            Po překonání prvních dojmů zmíněného trouby se nám příběh rozkošatí, a zcela nepokrytě se začne pohybovat v intencích daných soudobému čtenáři-divákovi tvůrci typu Tarantina či bratrů Coenů (za vlivu autorů výše zmíněných.). Sledujeme několikero zdánlivě nesouvstažných osudů, o nichž ale i průměrně inteligentní čtenář tuší, že se nakonec prolnou. Proč by je také autor zmiňoval, že ano... Ona propletenost má ve výsledku velice proměnlivou kvalitu. Při dočtení se nelze ubránit dojmu, že leckteré postavy a situace autor implantoval do děje jen proto, aby tam "byly". Zářným příkladem může být samotná ústřední postava S.H., působící jako skutečné "deus ex machina", potřebné pro samotný impuls ke psaní, resp. ke katarzi děje. Stejně jako zhola zbytečná (nebo nevyužitá?) postava bezdomovce Ježíše. V každé lepší divadelní škole se nám dostane poučení, že když se na scéně objeví zbraň, posléze se z ní musí vystřelit. V této knize zůstává bohužel ležet ladem až příliš mnoho takových zbraní...

            Přestože je v úvodu deklarováno, že (jak bývá zvykem) jsou všechny postavy smyšlené, nelze se ubránit jistému podezření z autobiografičnosti. Ne snad v tom, že by autor byl kriminálník, to ne - ale popisované situace, zejména konfrontace mezi muži a ženami, nevypadají příliš vyfabulovaně... Stejně tak autor neodolal a otřel se v knize o instituce i obory, jenž mu nevoní - za všechny jmenujme třeba veterináře, kteří mu zjevně leží v žaludku...

            I tak se nám ale naskýtá příležitost začíst se do tvorby české, současné, a přesto postrádající onu "malost", to "něco", charakterizované třeba vpravdě debilním seriálem z devadesátých let, detektivem "Martinem Tomsou", to "něco", obsažené v jakobydetektivce, která je k dostání na každé trafice... Bubakoff nám předkládá dílo, které je "světové", a současně z nás nedělá blbce. Máme tu detektivku, která nepředpokládá, že zločinci jsou ekonomicky nemyslící hovada, a že policisté jsou svatí. Která tuší, že každý z nás se může dostat do situace, kdy nebude jiného východiska (ať jsme jakkoli "slušní"), než  poněkud poobejít zákonné normy...  V tomhle všem je kniha sympatická. Kritika (a já se domnívám, že to kritika je) současných poměrů, stavu, kdy bývalí "papaláši" žijí si lépe (a mocněji) než za minulého režimu, je taktéž brilantní. Skoro bych řekl, že pasáže, týkající se tohoto, patří k vůbec nejlepším.

            Čte se ta kniha skutečně dobře. Dostáváme svoje vlastní Sin City. V žádném případě to není plagiát, i když se tak může jevit. Případnějším výrazem je klon. Klon příběhů sice notoricky známých, ale právě proto přitažlivých a trvalých. Za 130,- Kč nákupem této knihy neprohloupíte, ba právě naopak. Získáte do své knihovny důkaz, že českým autorům se vrací sebevědomí.

            Ne vše se ale povedlo, to si řekněme na rovinu. Stylistických kopanců je v knize sice pomálu a gramatickou hrubku jsem nenašel ani jednu (a to jsem se snažil!), ovšem zjevně to není zásluha odpovědného editora, ale autora. Pokud by totiž editor pracoval, jak má, resp. pokud by knihu vůbec viděl, jen těžko by dokázal pustit do tisku publikaci, která nemá číslované stránky. Můžu místopřísežně prohlásit, že za svůj nekrátký čtenářský život jsem se s podobně hovadskou výpravou knihy ještě nesetkal. Jistě, je tu ještě určitá nepatrná pravděpodobnost, že toto bylo záměrem autora, že se jedná o další "znesnadnění" textu pro čtenáře, ale nesázel bych na to. Dalším kamenem úrazu je zarovnání textu, které je skutečně hrůzyplné. I průměrně zdatná sekretářka v dotčeném nakladatelství by snad dokázala zarovnat text "do bloku" (byť u knih to považuji za čuňárnu), případně, po zaškolení, by zvládla rozdělování slov. To, co je nám předloženo, je technicky označitelné za odfláknutý zmetek - což zamrzí zejména ve světle faktu, že vlastní příběh je ve svém žánru na těch vyšších příčkách....

            Závěrem? Knížku vám mohu jen doporučit. Přes všechny chyby se jedná o počin, který může (ale nemusí!) být první vlaštovkou nové, nezakomplexované (literárně, milý Maxi...) generace. Abych se podržel úvodního stylu knihy... ten zasranenej píčus umí v tomhle pojebaným žánru kurevsky dobře chodit, vy kundy čtenářský!

 

 

P.S. Pro ty, co už četli - Kyklop byl pouze sedován anestetikem, a převezen na převýchovu. :)


4 názory

Nejni to špatná kniha, zkus ji.:)

Milhausek
11. 12. 2008
Dát tip
dobrý

Jo, leda stranický, jak tě znám.

pozorovatel
20. 12. 2005
Dát tip
vkladní! nebo možná jen výkladní...

Výkladní. Ano. Výkladní skříň hrabivosti. To jsi celý ty.

pozorovatel
20. 12. 2005
Dát tip
ano, já jsem ten bohatý

"vyděl" ??? Ty raději nepiš ani seznam na nákup, nedouku...

pozorovatel
17. 12. 2005
Dát tip
...tři knížky!!

Kdybys to raději vydal do sběrných surovin, ještě dostaneš nějakou tu kačku navrch.

pozorovatel
16. 12. 2005
Dát tip
fakt myslíš, že bych na tom vyděl? tak to napíšu knížky dvě!

pozorovatel
15. 12. 2005
Dát tip
ve skutečnosti to má ještě hezčí obal...! viděl jsem ji na václaváku v knihkupectví a záviděl ti.... a nekopil si ji:)))promiň

pozorovatel.....áááá....zlomil jsi mi srdce....:))))

Pupitel je kurva šetřivá, to je známý...

pozorovatel
15. 12. 2005
Dát tip
šetřim totiž na vydání své Velké knihy!

JiKo
13. 12. 2005
Dát tip
ale zase nečíslovaný strany je prostor pro znuděné čtenáře nebo pro čtenářovu invenci. Má možnost sám si očíslovat výtisk např. pozadu a tím dodat knize punc originality :-)

jiko....:))

dlážděná 5, jungmannova 14...tam určitě, pak taky na www.netopejr.cz....

uz to vyslo? jupi jupi jupi! kde to sezenu? ma to kosmas? du obhledavat infernet jach jach (ale teda necislovany stranky? to delam i ja u svejch "samizdatu")

malej_blazen... jaja, na trhu už to bude měsíc...:) nečíslovaný stránky je pekelná lest na čtenáře...jistojistě...;)

kde te sezenu ty voe!

Ale já CHTĚL demonstrovat, jak jsem sečtělý. ....se mi to koukam dvakrát nepovidlo... :)

JiKo
29. 11. 2005
Dát tip
Už jsem si po načále začal říkat, že tu chceš demonstrovat jak jsi sečtělý, no nakonec jsem se dočkal i faktického hodnocení - řekl bych bez porovnávání s neznámým (které jst mi k ničemu) - a na konci jsem si musel říci kurevsky dobrá recenze... až teda na ty uvozovky, kterými se jen hemžíš! vTip aj výtěr (i když to dnes už moc platnost nemá)

Broučku jeden milovanej, blbej... :)

StvN
27. 11. 2005
Dát tip
Víš, co na tomhle typu recenzí nesnášim? Tu chuť jít si dotyčnou knihu koupit. Povedlo se ti to.

...ti jí věnuju, škrte... :)

StvN
27. 11. 2005
Dát tip
Takže to zas takovej kauf nebyl?:) Já bych si jí i přečet, ale mam toho teď fakt hodně. Na tvou nabídku ale nezapomenu. A vyřiď své malé hospodyni, že kdyby chtěla, mam už doma celou diskografii JK.

Teda balit mi ženu v přímém přenosu, to chce odvahu.... Myslím, že se zanedlouho potkáš s vlkem.

StvN
27. 11. 2005
Dát tip
Nemám potřebu nikoho balit, spíš se revanšovat a zároveň prokázat trochu starého přátelství a sounáležitosti s lidma s podobnými zájmy, ok?

No ne že bych ti věřil, ale... co zajít na pizzu? :)

StvN
27. 11. 2005
Dát tip
No ne že bych na to měl peníze, ale - jak to jako myslíš? Jako kdysi?

StvN: kdybys byl z Tábora nebo HB...tam už mě maj v knihovně...:)

Tak nějak. Zvu tě, bezzemku.

StvN
27. 11. 2005
Dát tip
Jsem z Prahy nebo ČB:) Já tebe taky zvu, ale tady jde o širší problém, o problém celé mé existence - jestli ti není známo, že končim se školou:) po dobrém samo. A navíc v tuhle chvíli nemůžu mluvit za oba, ale já bych to viděl klidně na pátek, tenhle.

Tož tedy polatí, a deadtaily proberen potem.. :)

StvN
27. 11. 2005
Dát tip
Dobroš.

Elyn
27. 11. 2005
Dát tip
jo jo, žiju a docela dobře,.. jen ne moc tady :)

sidonia
27. 11. 2005
Dát tip
jenyk.. ty ses teplej??

sidonia
27. 11. 2005
Dát tip
no ze to tam nahore rikajou to je dobre ze nejsi:)

sidonia
27. 11. 2005
Dát tip
no to samozrejme no to neverila proto semsi to overila:)

pozorovatel
27. 11. 2005
Dát tip
dobrý, dobrý*

Hele, ale von je fakt teplej! Já za to nemůžu...

sidonia
27. 11. 2005
Dát tip
neniiiii jenyk ne-niiiiiiiiii

sidonia
27. 11. 2005
Dát tip
jeee, chytak:) /poseptala sem se smichem aby to neslysel/

Fakt je. Sorry.

Jojo, ty slavný holt zná jen někdo... :( Svět je zlej...

Zbora je hnusnej, ale Zborová je fešanda, to máš recht. A vůbec, seš vůl.

Ale prd. Máš pokřivenej pohled, protože seš teplej, tím to je.

děkuji autorovi za obsáhlou recenzi...:) P.S.: jedině s těmi veterináři nesouhlasím, to jsi mimo...:) veterináře mám náhodou rád...

No, tak to je ale kurevská náhoda... :)

Max: P.S. - Doplnil jsem "P.S.", doufám, že souhlasíš... :)

Jenyk: Nejsem nacista. Zplynoval bych pouze tebe.,

Jistě že je to hnusné. Jak jinak. Nadto je to ale velice milé.

Vaud
27. 11. 2005
Dát tip
skvělý, už se těším až si to přečtu!! *

Těš. Stojí to za to.:)

pišta...:) kdoví, jak to s kyklopem dopadlo...

Já myslím, že tak, jak říkám...

Elyn
27. 11. 2005
Dát tip
ok, fajné, díky za ohlášku, že už to vyšlo... páč mi chybí dočíst konec.. ;) Hezky napsaný.... :)

Ty žiješ? :)

Delahaye
27. 11. 2005
Dát tip
Pišto - vcelku dobrý. Jen korektura by Tvé recenzi kurevsky slušela. Nehledě na množství "počinů" a použití obratů jak z pátera Knoxe je pih na kráse nemálo - Tvá šroubovaná souvětí mi kroutila očima jak Absinth pubescentovou hlavou :-) Obsahově není co vytknout - jen při přirovnání k Chandlerovi mi naskočila na zátylku boule zvící pingpongového míčku .-) Suma - kamarád či bratr či Yorick měli popatřit na Tvůj plod bezesné noci a posloužit párem či kvartetem dobře míněných rad. Nicméně - TIPové to je. :-)

Ehé?

Delahaye
27. 11. 2005
Dát tip
Ohó ?

Nebyls příliš pochopitelný, brachu...

Delahaye
27. 11. 2005
Dát tip
:-) it´s not my fault, my sweetheart

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru