Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kruhy............pod očima

16. 12. 2005
1
0
5352
Autor
slonovina2

jednání už začala a bohužel nevidím konstruktivní opozici, která by tento kontroverzní projekt více prezentovala občanům........

Neopakovatelná příležitost, říká Bürgermeister

Olympiáda v Praze by se podle územních studií i ekonomické studie odlišovala od her jinde. Sportoviště by byla do města začleněná a nevznikaly by oddělené sportovní areály. "Je to neopakovatelná příležitost, jak nabídnout světu olympijské hry v přímém kontaktu s památkovou rezervací, v přímém kontaktu s jádrem města," poznamenal primátorův náměstek Jan Bürgermeister (ODS).

 

 

Podle ekonomické studie, kterou pro pražský magistrát vyhotovila firma PricewaterhouseCoopers, by uspořádání letních olympijských her v hlavním městě přišlo na víc než 130 miliard korun. Výnos z olympiády by podle Miroslava Singra, který výsledky studie v pátek prezentoval, byl 25 miliard korun.

Díky olympiádě by Praha podle studie získala například infrastrukturu nad rámec běžného rozvoje za 31 miliard korun, sportoviště za 21 miliard korun a výstaviště za miliardu. Přínos z turistiky se odhaduje asi na miliardu korun

 

 

Anketa

Má Česká republika na to, aby uspořádala olympijské hry?

·                                 ano, zvládla by to bez potíží (48.88%)

·                                 ano, ale peníze by bylo lepší použít jinde (14.69%)

·                                 ne (36.43%)

Již hlasovalo 1293 čtenářů

 

 

Letošní olympiáda v Aténách přišla organizátory na více než 300 miliard korun.

 

Primátor Bém: Olympiáda v Praze by městu pomohla od dluhů

 

"Jsou dva základní argumenty, proč to není velké sousto a proč to může být velmi realistický projekt. Zaprvé, olympijské hry v dnešní postmoderní době jsou nekonečným marketingovým projektem. Každé velké město, které v posledních desetiletích organizovalo olympijské hry, si udělalo takovou reklamu, že by ji nikdo jinak nemohl zaplatit. Jsem přesvědčen, že to je přesně ten fenomén, který Praha potřebuje a který by si ve středoevropském kontextu zasloužila. Tím druhým argumentem je skutečnost, že Praha má dnes před sebou řadu infrastrukturních výzev, musí dostavět městský okruh, silniční a dálniční okruh, metro. Má problémy s infrastrukturou také v jiných oblastech, rekonstruujeme například také ústřední čistírnu odpadních vod. To vše jsou infrastrukturní projekty v řádech desítek miliard korun a Praha prostě potřebuje investiční impulsy. Potřebuje samozřejmě vlastní zdroje - ty nějaké má, potřebuje ale také zdroje státního rozpočtu a potřebuje zahraniční investory."

 

 

Olympiáda je čistě z pragmatického hlediska ideálním nástrojem k získání pozornosti nejen zahraničních investorů, ale také poslanců, senátorů a státního rozpočtu. Pro mě má možná kandidatura Prahy dvě roviny: zaprvé, rovinu propagační a marketingovou, zadruhé, rovinu ekonomickou. Nejedná se o žádný politický naivismus nebo populismus, ale o naprostý pragmatismus. Jsem si stoprocentně jist, že v okamžiku, kdy se začne hovořit - a v této chvíli hovoříme jen o záměrech - o možnostech zvážit, jestli Praha má nebo nemá na pořádání olympiády a když se o tom začne hovořit skutečně vážně a v realistických, ekonomických a marketingových termínech, tak jsem přesvědčen, že se to pomyslné kyvadlo státního rozpočtu vychýlí a Praha získá to, co potřebuje, aby se už dále nemusela zadlužovat. To není do budoucna efektivní cesta

 

 

"Město se musí rozvíjet, ať už nám olympijské hry přiklepnou nebo. My máme ambici být hostitelským městem. Být hostitelským městem, které konkuruje největším a nejvěhlasnějším evropským městům."

 

Podle exprimátora Jana Kasla zbývá samozřejmě zodpovědět jednu podstatnou otázku.

"Jestli by Češi, čeští občané vzali myšlenku olympiády za svou. To nemůže být věc Pražanů, to musí být věc celé republiky."

 

 

Primátor Pavel Bém předpokládá, že tým expertů by měl předložit už letos na podzim první materiál k projednání ve vládě. Samotné rozhodnutí by mělo padnout v průběhu příštího roku. Primátor je přesvědčen, že idea olympiády je bezesporu dobrá. Jednak je to výborný obchod, jednak by z marketingového hlediska šlo o nádhernou propagaci celé České republiky. Kritici naopak tvrdí, že Praha je příliš malé město pro olympiádu. Například radní Michael Hvížďala hovoří o komorním městě a klade otázku, zda by se někdo dokázal představit olympiádu například v italské Florencii. Bývalý pražský primátor Jan Kasl, který je nyní se svou stranou Evropští demokraté na radnici v opozici, samotnou myšlenku olympiády neodmítá. Jak řekl Radiu Praha, podpořil ji už v roce 2001, když podepisoval smlouvu s Českým olympijským výborem.

 

 

Představil jsem svůj názor, že středověký urbanismus takové stavby neunese a že by se musel postavit satelit, dopravně dokonale napojený na letiště, nádraží, dálniční síť.

Těžší je odpověď na druhou otázku. Zatím nedokážeme využít ani dosavadní objekty větších měřítek - strahovský stadion, někdejší Palác kultury (dnes Kongresové centrum) - nebo novou Sazka arénu.


Rozpočet na různé olympijské projekty byl původně pro letošní rok 1,4 miliardy eur (44,5 miliardy Kč), v první revizi jsme jej určili na 2,4 miliardy a nyní jsme na třech miliardách eur," řekl Dukos na rozhlasové stanici Flash Radio. "Rozpočtový deficit tak směřuje ke čtyřem procentům, možná trochu výše," upřesnil náměstek telefonicky agentuře Reuters.

 

Před olympiádou přitom ještě studie poradenské firmy PricewaterhouseCoopers (PWC) Řecku slibovala, že rozpočtový schodek jenom mírně překročí tři procenta hrubého domácího produktu, a dále ekonomický růst až 4,25 procenta…

 

Čirou náhodou výše zmíněná poradenská firma (PricewaterhouseCoopers) vypracovala pro Prahu za 15 miliónů studii, podle které by náklady na pořádání letních olympijských her v Praze byly pouhých 133 - 135 mld. Kč. Protože je Pražska radnice již nyní zadlužená, musela by se na tuto akci dále zadlužit. Primátor Bém uvedl, že by se na tom pochopitelně podílel i stát a ostatní kraje – ty z toho asi budou mít velkou radost. Dále je přesvědčen, že olympiáda v Praze může být výnosná. Ale 135 mld. jsou pouze přímé náklady (tedy např. výstavba sportovišť počítáno při současných cenách), nepřímé náklady jsou 490 mld. Suma sumárum finální účet může být něco přes 600 mld. Kč (srovnej s přijmy celého státního rozpočtu České republikyna rok 2005, které mají být 824 mld. Kč).

 

Vzhledem k tomu, že by Praha nedokázala financovat celou akci ze svého, je otázka, jak by se tvářilo 90% obyvatel ČR, že se mají finančně podílet na velkolepé akci, která má zviditelnit hlavně Prahu.

 

 

S T E N O Z Á P I S

z 25. zasedání Zastupitelstva hl.m. Prahy ze dne 24.2.2005

 

Dámy a pánové, podle prezence je na zasedání přítomna nadpoloviční většina členů ZHMP a zastupitelstvo je tedy schopno se usnášet.

Písemně či ústně se omlouval pan ing. Novotný, pan bc. Koželuh. pan dr. ing. Urban, z dopoledního zasedání zastupitelstva pan dr. Hošek z první ranní hodiny, později přijde paní zastupitelka Janíková, pro nemoc se omlouvá pan ministr Paroubek.

Zároveň mi uložila předložit konečný návrh Etického kodexu člena ZHMP protikorupční komisi rady HMP a poté ZHMP na řádném zasedání v průběhu měsíce března.

 

Podotýkám, že v dalších úvahách se studie zmiňuje o nárůstu ekonomiky města, nárůstu ekonomiky státu v důsledku příchodu zájmu investorů, které doprovází pořádání takto obrovské akce.

   (pokračuje Bürgermeister)

Je nesporné, že olympijská vesnice – a návrh ve studii se objevuje docela atraktivní – využít jedné z brownfields, což jsou Bubny, pro lokaci olympijské vesničky, v pěší dostupnosti centra města, je v souladu s našimi představami o rozvoji této lokality a olympijská myšlenka by mohla být rozvojovým impulsem pro budoucí investory v této lokalitě a budoucí vlastníky pozemků, včetně hledání logické dominanty funkce i dominanty architektonické v této části města.

pokračuje Bürgermeister

 

Třetí blok v technických detailech shrnuje první dva zásadní cíle, které vycházejí z analýzy rizik, plně jim dávají za pravdu. Snažíme se zde definovat další nezbytné podklady, které musíme mít, než se definitivně rozhodneme, jestli cestou podání přihlášky na pořádání OH v r. 2016 nebo 2020, což je mnohem pravděpodobnější, půjdeme nebo ne. Jedno si opravdu nemůžeme dovolit – dotáhnout myšlenku podání přihlášky až do finální fáze, a pak být úplně neúspěšní v prvním kole, nebo těsně před podáním olympijské přihlášky zjistit, že jsme dva roky vynakládali prostředky a tvrdě pracovali jen proto, abychom v nestabilním prostředí vzájemně nevyjasněných názorů a politických priorit se nakonec nad touto tématikou rozhádali a učinili ji předmětem jednorázových politických půtek, jako třeba v rámci nějaké volební kampaně, a pak jsme ji opustili. Riziko za to nestojí.

                   Další krok je zpracování sady dalších podkladů, zajištění dalších organizačních opatření. Až budou tyto kroky zajištěny, znovu se zde vrátit k zásadní diskusi a k zásadnímu rozhodnutí.

                   Podotýkám, že navržená opatření jsou kryta rozpočtem hl. m. Prahy a ve své podstatě nezakládají nové úkoly, ale dlouhodobé programové problémy nebo dlouho diskutované strategické Prahy olympijskou myšlenkou nasvěcují do jiné naléhavosti nebo do jiné struktury předpokladů, jak dále uvažovat, jak dál analyzovat a jak dál urbanisticky řešit nastavené problémy

Podaří se vytvořit dalších 400 tisíc ubytovacích lůžek, když nejintenzivnější rozvoj v posledních 15 letech vytvořil, když byl největší hotelový boom na trhu, pouhých 75 tisíc míst? Znamená to, že za dalších 15 let bychom museli vytvořit 400 tisíc lůžek, což je naprosto kapacitně pro toto město nesmyslné.

 

   (pokračuje Hvížďala)

Aby to nedopadlo stejně jako v Barceloně, kde se opuštěná betonová monstra postupně rozpadají a je to mrtvá součást jinak velmi živého města. Využití stadionů v Athénách, kde jsem se kvůli tomu byl podívat, je obdobné – všechny zejí prázdnotou. Seženeme zhruba 600 mld. Kč na výstavbu celé potřebné infrastruktury v celé České republice, když stát i město na to nemají a navíc jsou extrémně zadluženy?

 

 

Zkušenosti v oblasti veřejných zakázek, zejména ve stavebnictví, nejsou povzbudivé. I u nás na pražské radnici jsme učinili zjištění, že často dochází k předražování až o sto procent. Co by se dělo v době, kdybychom stavěli tolik sportovišť? Nevěřím, že by situace byla jiná.

 

P.  K a s l :

                   Dámy a pánové, přiznávám, že do občanského sdružení proti LOH vstupovat nechci a nebudu, ale přesto si myslím, že diskuse je důležitá a měli bychom tady jasně říci, co má smysl a co nemá smysl.

 

 

Bylo zde také řečeno, že existuje občanské sdružení na podporu olympiády a že bude i občanské sdružení proti podpoře olympiády. Rád se do tohoto občanského sdružení proti olympiádě přihlásím, abych ty, kteří v něm budou, přesvědčil o opaku, že je potřeba, aby olympiáda a Praha patřily k sobě.

 

Hulínský

 

 

 

 

 


ceder_john
20. 12. 2005
Dát tip
a co olympijskej duch, to vám nic neříká? zase de jen o ty zkurvený peníze..hoho umělci;)

ceder_john
20. 12. 2005
Dát tip
proto nechápu proč olympiádu neuspořádat.. my prachy prej nemáme.. takže..

ceder_john
20. 12. 2005
Dát tip
taky se píše, že se ty prachy z toho vrátěj, že jo.. mě je uplně jednou jestli budem nebo nebudem zadlužený.. stejně na tom budu furt stejně.. a ty asi taky.. přeci jenom ty duchovní otázky moc nestojej..;)

Jeheheman
20. 12. 2005
Dát tip
ceder: zejména olympiáda v číně je olympijskej duch jak svině. doufám, že něco udělají i na sportovištích kde jindy střílejí do zátylku a že se zůčastní reprezentace tibetu

Jeheheman
19. 12. 2005
Dát tip
si myslim, že by to byl obrovskej propadák. stačí vzpomenout na problémy s včasným dostavěním blbýho kongresáku na vyšehradě. buš tam málem ještě zakopával o kbelíky.. natož celá olympiáda. korupce, klientelismus, mraky dělníků z východu, dohady o prachy v parlamentu a ani by se to nestihlo. ale je mi jedno. byl bych pro. aby byla prdel:o)

Apex
18. 12. 2005
Dát tip
slonovino, tvůj příspěvek jsem vůbec nečetl; k tomu abych vyjádřil svůj názor na celou akci to není třeba. avšak uznávám, žejsem měl být méně ofenzivní.

pozorovatel
18. 12. 2005
Dát tip
myslim, že olympijský výbor by nás nechal pořádat olympiádu... takže jde jen možná o zviditelnění prahy, aby se ukázalo, že i my se o to můžem ucházet jinak moc nevim, že by nějaká země na tom tratila, spíš naopak... přiláká to hromadu investorů a samotná olympiáda by se mohla konat na krajích prahy a ne v kulturním centru ale je dost divný něco tak velkýho chtít, když máme dost vlastních problémů... o olympiádě by se tak dalo mluvit za dvacet let reklama je to opravdu obrovská otázkou je, jestli tak velkej billboard unesem

pozorovatel
18. 12. 2005
Dát tip
myslim, že olympijský výbor by nás nenechal sakryš

pozorovatel
18. 12. 2005
Dát tip
viděl jsem ten pořad... ovšem problém je, že každý město má zaplacenýho jednoho člověka z výboru:)))takže šance jsou rovnaké:)

pozorovatel
18. 12. 2005
Dát tip
ani za prachy?:) bys odjel na chatičku za prahu a čuměl na to v televizi:))

JiKo
18. 12. 2005
Dát tip
V Neratovicích by to taky šlo, máme tu fotbalovej stadion, loni byli fotbalisti, stačilo by akorát zastřihnout živý ploty kolem hřiště, nově nalajnovat a je to :-)

JiKo
18. 12. 2005
Dát tip
Máme ale svoje trumfy! Např tu máme již vyřešenou dopravní infrastrukturu. Stadion sousedí přímo s naším největším náměstím. Po náměstí přímo uprostřed!!! Jezdí vlak a dokonce zde máme i vlakovou stanici!!! Kontruj břídile :-)

JiKo
18. 12. 2005
Dát tip
Nádarží máte též dvě: Neratovice Central (opodál) a Neratovice City (na náměstí). Kemp by se dal udělat na koupališti, navíc ale máme pískovnu kam jezděj i pražáci a natáčely se tam Mlhy z Avalonu! Spolanu využijeme jako offroad chemickopřekážkový běh! Pro horolezení tu máme spolanský komín a za ěstem je i letiště (místního modelářského klubu) kde by stačilo pár úprav a sportovci mohou pohodlně bez zácpy sednout až k nám

Apex
16. 12. 2005
Dát tip
Olympiáda v Praze? vy jste tak trochu mešuge, ne? Stát je zadluženej až po uši a ještě bude stavět zcela nepotřebné zázemí pro akci, po níž zbudou městu oči vymlácené jako od MMF.

Narvah
16. 12. 2005
Dát tip
proč to sem taháš??

slonovina2
16. 12. 2005
Dát tip
nauč se číst tupoune...........já jsem zásadně proti..........v tom, co je hore nalezneš argumenty......... proč to sem tahám, protože na magistrátě je velká koalice a ty lidi se evidentě nezastaví před ničím ............. moc se bojím o Prahu, něco s tím dělám

slonovina2
16. 12. 2005
Dát tip
upozorňuji, že věc se musí řešit naléhavě, proto jakékoliv nápady, jak to zastavit na slonovina2@seznam.cz návrh je od ODS s podporou ČSSD i Evrop. dem...(všech

_maX_
16. 12. 2005
Dát tip
Za A, je to utopie (a kdyby to národ českej za pomoci východních nějakym způsobem nakrásně dotáh, stejnak bude zase vostuda). Za B, českej člověk rád sedí u bedny s lahváčema a ne na staďáku. Za C, jsem daňovej poplatník-možná bych aspoň věděl, kam moje prachy dou....možná Za D, v mejch vočích to bude dycky průser...

Narvah
16. 12. 2005
Dát tip
nechceš se jít bát o prahu na nějakej politickej server?

slonovina2
16. 12. 2005
Dát tip
i v mejch........jde o to, že chtějí udělat referendum.......chcete, nechcete..........? je to jako..např. chcete další televizní kanál....... jinak se tě ptát nebudou je to velkej, ale velkej tunel

_maX_
16. 12. 2005
Dát tip
ne, ne ne-nechceme...ale počkejte s otázkou, až co na to sousedi a hlavně tady předseda...uf:(

slonovina2
16. 12. 2005
Dát tip
sousedi mají stavební firmu.:o)

_maX_
16. 12. 2005
Dát tip
..utřou nos. Malý rybky...těm pšenka (ani rybník) nepokvete....ne ne ne...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru