Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak mi Dero uzdravil počítače

Výběr: papouch, Print, Dero
15. 02. 2006
36
34
14529

Kdysi ho znávali všichni...

Říká se, že láska na dálku nefunguje - a mí dva roztomilí elektroničtí pomocníci se rozhodli, že mi tuto tezi potvrdí. Dokud si pouze posílali milostná data po výměnných médiích, šlo to. Když jsem se ale rozhodl uvést je ve svazek síťový, oba dva mě čipem společným a nerozdílným poslali k šípku (chipku).
     Mladší a chytřejší počítač, říkejme mu třeba "spodní", sice existenci svého protějšku na druhém konci kablíku váhavě připustil, nicméně odmítl s ním jakkoli komunikovat. Starší, váženější, a bohužel též senilnější (řečený "horní") se svého kolegu rozhodl pro jistotu zapřít úplně. Nemilá situace. I rozhodl jsem se nedopustiti vítězství hmoty nad duchem, a pustil se do smiřování těch dvou sám. Trapnou pravdu o mých počítačových schopnostech, vmetenou mi do tváře, jsem si přiznal zhruba po 14ti dnech. Se svěšenou hlavou sezval jsem všechy své přátele,
oborem tímto se zabývající - a po dalším týdnu jsem spočinul s hřejivým pocitem, že nejsem tupým sám. Což sice problém zpříjemnilo, avšak nevyřešilo.

     Jak už to ale v melodramatických slátaninách bývá, zasáhl nečekaně osud: zničehonic rozrazily se dveře, a v nich stálo děcko, oděné v černé zbroji. "Já jsem Dero," procedilo ledovým hlasem, "a řeším problémy."
 
     Následuje přesný popis děje:
 
15:15 - Dero se usmívá, sebevědomě drcá do obou počítačů, a volá mamince, že navečer je doma.
 
16:00 - Dero se neusmívá, ale stále poměrně uvěřitelně mává rukou, a huhlá, že "to bude prkotina".
 
18:11 - Dero volá mamince, jestli by se nemohl zdržet. Maminka souhlasí.
 
19:02 - Nesměle se Dera ptám, zdali již tuší, kde že by mohla být chyba. Dero šelmovsky opáčí, že tuší, že by časem mohl tušit. Mám pocit, že hraje o čas.
 
19:54 - Dero volá mamince, mohl-li by v Praze přespat. Maminka souhlasí pouze pod podmínkou, že nebude sežrán vlkem. To Dero svatosvatě slibuje, byť moc dobře ví, že to vůbec nezávisí na něm. Vlk jej pozoruje s potměšilým výrazem.
 
20:13 - Dostávám hlad. Dero se opět usmívá, neb ví, že získal pár hodin času navíc. Tvrdí, že nemá hlad ni žízeň.
 
20:41 - Píše mi Kristýnka, kde že se flákám. Chtě nechtě nutím Dera, aby se zvedl, a šel s námi na večeři do pizzerie Lucky Luciano. Dero se tváří, že on nechtě, ale že půjde, aby neurazil. Je mi jasné, že chtě, velmi chtě, ovšem hypertrofovaná šestnáctiletá hrdost mu velí hladovět.
 
22:16 - Večeře byla výtečná, pouze já jsem si objednal v zásadě technicky nepoživatelný pokrm divných rozměrů. Kristýnka se na Dera culí, což ho těší, a fotí si ji digitálním aparátem. Občas se vnutím do záběru, ale pokaždé tam vypadám opile. Po vídeňské kávě mi to připadá nespravedlivé.
 
22:58 - Kristýnka se odebrala k sobě domů, poté co jí Dero taktně sdělil, že hned tak hotovo nebude. Mně si to říci netroufl. Pokusil jsem se být zklamán, ale spíš se mi chtělo spát.
 
23:37 - Dero křičí na počítače. Mává rukama, což se nelíbí vlkovi, neb jej považuje za agresora. Držím vlka za hřívu, a Dero spílá computerům. Oběma zvlášť, aby mu nedošly nadávky moc brzo.
 
0:26 - Dero se mi snaží vysvětlit, jak se věci mají. Vypustím-li všechna slova, jimž jsem nerozuměl, říkal zhruba toto: "Protože...aby... a... čili... takže... nebo... a... najdu... bude.... hnusák".
 
1:08 - Dero tvrdí, že to, co se s mými počítači děje, je zhola nemožné, tudíž to neexistuje. Empiricky se přesvědčuji, že neexistující problém trvá. Dero si stojí na svém, ale zjevně trpí.
 
1:44 - Dero tvrdí, že už ví, co a jak. Ulehčeně si otevírám pivo.
 
2:15 - Dero mi sděluje, že nyní je ten správný čas na geniální nápad. Chápu to tak, že jej má. Dero se tváří zasmušile.
 
2:38 - Dero vytahuje z batohu fotografie porůznu destruovaných počítačů, a výhrůžně jimi mává před monitory těch mých. Vyděšen jsem pouze já, což Dero považuje za nedostatečný, až nulový výsledek.
 
2:52 - Dero si trhá kadeře, a sviní mi s nimi po ordinaci.
 
3:03 - Dero vytahuje z batohu hrudku hlíny, a soustředěně hněte. Po chvíli uplácá dvě podobizny mých počítačů, a jme se do nich bodati špendlíky. Mám vážné obavy, neb se píchl, a vypadá rozmrzele.
 
3:34 - Dero pláče.
 
3:57 - Odcházím uleviti (již poněkolikáté) ledvinám. Když se vracím, nacházím Dera v euforii. Vše již funguje. Únavou nemoha se přinutiti k nadšení, předstírám alespoň údiv. Dero se kasá, nicméně připadá mi udiven velmi podobně.
 
4:46 - Jde se spát.
 
6:00 - Vstávám do ordinace... :(
 
 
 
P.S. Dero je génius. To je bezesporu. Je ale třeba upozornit též na alarmující fakt, že Dero není člověk. Co mě vede k této domněnce? Za 13 hodin, které jsem s ním strávil v plné práci, snědl 1 menší pizzu, vypil vídeňskou kávu a jeden tonic. Na WC nepoodešel ani jedinkrát. Neměl hlad, žízeň, ani nijakých jiných fyziologických potřeb. Já mám jasno. Potkal jsem Boha. :)

34 názorů

asrar
10. 03. 2014
Dát tip

jenom tohle :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D atd... :)*


jejdavilda
05. 10. 2011
Dát tip
velmi dobré***

sakra. "zásadně"

Hele, až tam uvidíš na baru úplně vpravo v rohu sedět chlapa s karpatským vlkem na vodítku, kterýmu obsluha familiérně přezdívá "DrVoštěp", tak jsem to já. Semo tamo s sebou mám i mimino. Hejkat na tebe nebudu, anžto nevím, na který vokno. Navrch před svojí domovskou hospodou zádaně nehýkám.

Tož zajdem na jedno, fusekle, no ne? :) Já jsem tam denně, téměř.

Narriel
09. 07. 2009
Dát tip
Tento způsob humoru zdá se mi velice smpatickým... odcházím spokojena a típám za sebou.

Asi byl. Nicméně poslední dobou je poněkud na štíru s časem, tak bych v něho moc nedoufal.

Myslíš, že by Bůh Dero dokázal tento zázrak zopakovat? Mám podobný problém. Pouze s nepatrným rozdílem - jedná se o zasíťování PC a Apple.

No jistěže :)

čučenka
10. 03. 2009
Dát tip
ten hlavní hrdina je náš admin Dero? Už povyrostlý? :)

Tak to splnilo svůj účel.

čučenka
09. 03. 2009
Dát tip
Ale to je naprosto skvělé, smála jsem se od začátku :-D

Sunmoon
08. 03. 2009
Dát tip
:D tak to jsem se vážně pobavila... ;) *

Dero je jen jeden... :)

Škoda.

Občas som si všimol niečoho, čo trochu pripomínalo vtip, ale nakoniec sa z príbehu vykľula skôr smiešnosť. Celkový nápad sa mi zdá svojim spôsobom originálny, ale nad spracovaním len krútim hlavou.

Od tebe si té pochvaly velice vážím. Díky.)

Oldjerry
17. 05. 2008
Dát tip
Pišťáku - neobyčejně dobře jsi mne pobavil, za což ti děkuji značně a to tak, že nejen přímo a velmi. Žádný tip se mi nezdá dost dobrý, žádný není pro uspokojení mé potřeby dost velký. Jsi jednička.

Rádo se stalo:)

FunThomas
15. 05. 2008
Dát tip
úžasné dílo Pišto.... přesně to jsem potřeboval. :-)

Nojo, bývala tu sranda, za starých dobrých časů:)

Super! Přesně to jsem potřeboval k zasmání u snídaně... nejlepší je ta pasáž: "...zničehonic rozrazily se dveře, a v nich stálo děcko, oděné v černé zbroji.... " =) =) tip - skvěle jsem se pobavil

Já to tehdá taky skoro nepřežil.)

Inu těchnika...

Barman
09. 11. 2007
Dát tip
Zase jsem se náramně bavil. Jednou jsem si vyfotil nápis na našich kasárnách a dal si ho jako tapetu do kompu: Bojeschopnost útvaru je závislá na provozuschopné technice. Můj noťásek zlatej mě bojkotoval a po roce bezproblémového provozu se urazil a vyrazil na týdení dovolenou. Ještěže byl v záruce

petr(angel)
11. 09. 2006
Dát tip
:-).t.

Perchta, ty žiješ? :))

Perchta
06. 03. 2006
Dát tip
*

sirka
06. 03. 2006
Dát tip
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDd já se picnu:DDDDDDD

Tak že tatínka nechávám pozdravovat, a ať se z toho intelektuálna rychle vyleží. Babička vždycky používala octové zábaly. :)

Lill
21. 02. 2006
Dát tip
Ses ale sikula to bylo uplne maximalne usmevne.. Rozesmalo to i meho intelektualniho taticka kteryho rozesmat je umeni:o)) ses borec.. velkej TIP

Ranger
17. 02. 2006
Dát tip
Príma, pohodička :-))

Sonor
16. 02. 2006
Dát tip
Dero je syn?

Ano. Syn Boží. :)

Delahaye
16. 02. 2006
Dát tip
ts ts ts ... takhle mladej, a už retro ? :-) snad sem - pro rány Boží - nevrhneš zase všecko znova ?? to už radši vrhej na tom plese ... :-))

to je parádní .-)))))) *

papouch
15. 02. 2006
Dát tip
hohoooo bhuéééé :-) vidím to jako ve skutečnosti :-))

to je boží*


:o) t.

Print
15. 02. 2006
Dát tip
:-))*

Fouckault
15. 02. 2006
Dát tip
a taky napiš někdy něco pořádnýho .-)

Fouckaulte, to je stašně subjektivní. Třeba dle mé drahé ženy by to znamenalo sepsat seznam na nákup (a pak to samozřejmě nakoupit...:)) ).

Fouckault
15. 02. 2006
Dát tip
:-) jasně.. a co je vlastně s Derem?.. má nějaké výročí nebo co? :-) pamatuji jak jsem to četl poprvé.. to bejvaly časy... že?

Nojo, bejvávalo... Nebudu lhát, že se mi po tej atmosféře občas nezasteskne, ale nic naplat - evoluce nečeká..:) Dero je nějakej přetíženej, poslední dobou, ale veselej pořád stejně. Až ho zase dotáhnu do Prahy, tak to rozhlásím, neboj:)

zlatárybka
15. 02. 2006
Dát tip
pobavilo :-)

fungus2
15. 02. 2006
Dát tip
Dobré a úsměvné**

sidonia
15. 02. 2006
Dát tip
ja nevim ty jo.. ale je mozny, ze mam dojem, ze uz sem to cetla????

ja nevim ty jo.. ale je mozny, ze mam dojem, ze uz sem to napsal????

sidonia
15. 02. 2006
Dát tip
si ze me zas delas prdel, hm

si z tebe zas delam prdel, hm

tuleň
12. 02. 2006
Dát tip
tohle je to, co bych od tebe čekal... velmi zábavné, už dlouho jsem se nad dílem z Písmáka nepochichtával... t*

Nojo, nojo, však já zase nějakou podobnou ptákovinu zplodím... :)

romale
31. 12. 2005
Dát tip
;-) Tech nika ! ! !

ten prolog zní děsivě :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru