Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzory

17. 02. 2001
0
0
2671
Autor
zolli

Psáno /moc mne to překvapilo/ 10.2.2000

I v školství se nepochybně zrcadlí doba. Ta se promítá do objemných svazků učebnic. Obmněňují se témata i jejich výklady. Ale může doba ovlivnit gramatiku? Nahlédnu do útlých učebnic školáčků. Pokusím se vystopovat politické změny a nálady země. Otevírám oči a čestinu pro 4. ročník základní školy. Nalistuji skloňování podstatných jmen ženského rodu. Jsem poučena, že se skloňují podle vzorů žena růže píseň kost. Jaká poetická změna způsobená ozdravěnější dobou! Ženě byla odejmuta těžká nůše a vyměněna za vonící růži. Uvažuji o našich vzorech. Má li klima kolem nás takový vliv na naši jazykovědu, začínám se třást obavou. Co když za pár let můj nejmladší syn bude odříkávat vzory: žena země píseň zlost nebo otupělost?
Mahoney
19. 02. 2001
Dát tip
myslím že jsem psal trošku o něčem jiném... ale jen trošku :-)) a díky za toho břízíka

zolli
17. 02. 2001
Dát tip
byla jsem rychlejší o rok a 4 dny :o))), ale máš hezčejší zpracování ;o) Dvě kritiky mi nedalo neokopírovat /řekněme pietně ;o)/: 15.02.2000 Šílená tady se mluví o češtině? o jééé tak sem jsem neměla snad ani chodit... nebo že by to nebylo jen o češtině... já to vidím radostněji...:o))) 20.03.2000 Bříza žena nůše písně kosti plodnosti a dospělosti růže může v přítomnosti v nůši tušit důvod k zlosti zpěvy kostí vydařené ne - vykostí - řekni že ne ! řekni ženě, že jsme tady vezme si nás do parády, nůši kostí na záda dá (jéžišmarjá to je dada) a jestli nás ještě ráda, růži zruší, píseň žádá píseň v oku něžných cvoků s armádou až do rozkroku 20.03.2000 Bříza přes spáleniště ..... :c)

StvN
17. 02. 2001
Dát tip
Pro mě to neni nic novýho. Tohle se učilo už před deseti lety. Pro mě je to víc než půlka života, takže si myslim, že změna je vítána. I když zase každej destet let by se měnit nemuselo, aspoň ty vzory.

Helena
17. 02. 2001
Dát tip
dobré postřehy, a pro mě jsou i ty Břízovy kritiky nové, díky :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru