Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Architektura je nevděčná

Výběr:
16. 01. 2006
19
4
9268
Autor
Kandelabr

Architektura je nevděčná. Když se architektovi sérií náhod, přátelské pomoci četných známých na patřičných místech, přemlouvání, dolézání a podlézání podaří umluvit investora a získat ho pro svůj návrh, začíná celý kolotoč nanovo, narůstají probděné noci, spotřeba kávy a kruhy pod očima. Občas se stane, že se začne stavba realizovat a architekt s plány pod paží pobíhá po staveništi, plete se pod nohy dělníkům a odmítá si vzít helmu, nadává a přeorganizovává a přesvědčuje se jak bezchybně se daří převádět jeho vizi do šedé reality.

Když je stavba hotová a všechno je nablýskané, perfektní, čisťounké a minimalistické, architekt dojatě zažblebtá nepřipravený projev plný díků, sentimentu, chvály a poučení, zamáčkne slzu, upije šampaňské a přešmikne růžovou stuhu zlatými nůžkami s vlastním monogramem. Všichni se opájí prostorem, přežvykují chlebíčky a poklepávají na stěny a architektovo rameno, on vášnivě gestikuluje, aby návštěvníkům neunikl ani jeden ušlechtilý detail, foťáky cvakají, blesky lítají, architektův zlatý zub se odráží od objektivu. Další den si architekt u kávy přečte pochvalné recenze svého výtvoru od svých přátel a povzbuzen kritikou, usedne a napíše na oplátku několik pochvalných recenzí zase on jim.

A tak se chvíli opájí svým úspěchem, vyhřívá se na výsluní.

Jenže pak to přijde.

Do jeho nového krásného domu se začnou stěhovat první nájemníci. Běžní lidé, nekoncepční stádo, dobytek, který nikdy neslyšel o stroji na bydlení, neví, že méně je více, nezná proporce zlatého řezu ani délku Corbusiera od pupku k podlaze. Do jeho fascinujícího prostorového zázraku se stěhují obyčejní lidé, pod paží mají velké krabice od banánů a dyfmbachie, srolované panoráma nočního Las Vegas, kytičkované záclony, porcelánové andělíčky, plastové židle, korálkové závěsy, umělohmotné lustry a diskografii ABBY.

Architekt šediví, nepříčetně obchází dům a pozoruje, jak jeho prosklená fasáda postupně podléhá ataku krajkovaných záclon a truhlíků s visícími muškáty, cítí každý vrut vražený do stěny, aby nesl novou garnyž nebo dýhovanou poličku, vyje na měsíc, když vidí, jak v jednom bytě přelepují přes jeho pohledový beton papírové tapety s potiskem imitujícím v jednom pokoji mramor, ve druhém cihly.

Architekt je zmítán prudkými horečkami, tělem projíždí křeče, slábne, blouzní. A pak, najednou, mu v hlavě zkrystalizuje jediné slovo.

Pomsta.

Jako smyslů zbavený se vrhá do šatníku, párá, stříhá, sešívá a po čase, za triumfálního šíleného smíchu souká se do těsného kostýmu a hle-strašlivý mstitel MODULOR je na světě a bude bojovat proti veškerému lidstvu, které si umanulo prznit čistotu architektury tím, že ji budou užívat. Architektura není pro lidi. Zvlášť když v ní neumí bydlet. A tak, pod rouškou noci, vkrádá se strašlivý mstitel, tajemný Modulor do doupat nevěřících, uráží hlavy sádrovým trpaslíkům a strhává levné obklady koupelen, převádí neznabohy na novou víru zkázou a bolem, na rumištích nechává jen černý otisk boty a půdorys vily Tugendhat.

Ale lidi jsou nepoučitelní, bydlí v domech dál a dokonce někteří mají pocit, že do svého bydlení si mohou i mluvit.


4 názory

Winter
17. 08. 2008
Dát tip
Zpětně si znovuprocházím tvá dílka. Jsou fajn. modulor

Kandelabr
19. 01. 2008
Dát tip
diketak: architektura za to stoji, tak se drz :) ve kterem jsi rocniku?

diketak
19. 01. 2008
Dát tip
koneckonců to mám za to, že místo rýsování brouzdám po Písmákoj... :D

diketak
19. 01. 2008
Dát tip
hmm... fakt děkuju za povzbuzení při mém studiu architektury... ve chvíli, kdy to nejvíc potřebuju... a díky za názor ctihodného pana snEka ne, ve skutečnosti mě to dost pobavilo "tapety s potiskem imitujícím..." :) dávám tip

Perchta
12. 02. 2006
Dát tip
**

Alojs
27. 01. 2006
Dát tip
pro stavaře vtipnější - pro ty ostatní i tak dostačující. tohle se mi líbilo. má to spád a myšlenku. a je to trefené *

Zbyhoň
27. 01. 2006
Dát tip
pěknej obrázek :o) T

Witch
20. 01. 2006
Dát tip
:o))))) fakt povedený, má to šmrnc *

Kaderas
19. 01. 2006
Dát tip
Promiň, ale ten obrázek toho nevinného dítěte jsem na tu zeď prostě dát musel. :-) *

pozorovatel
19. 01. 2006
Dát tip
dobře, tak já ty závěsy vyměnim.... moc dobrý ten jazyk, fascinace tématem, znalosti, dobře držená nit, humor, který nic nepřehání, nepodbízí se jsem spokojen

sjuuu
19. 01. 2006
Dát tip
hohó, něco pro mě... bavíš. s přehledem a bez vopičáren. máš ho mít... *

Lakrov
17. 01. 2006
Dát tip
Je to opravdu (jen) o architektuře?

trigate
17. 01. 2006
Dát tip
Moc pěkný. Ode dneška si budu říkat MODULOR a budu stínat hlavy zákazníkům, kteří nechápou, že moje pojetí jejich aplikace je mnohem lepší, než to jejich a po kousíčkách trhají můj koncept, moje dítě, na kusy a přetvářejí si ho do zrůdné podoby podle svých zvrácených představ. :-) * ZMOK: Když si autora přidáš do oblíbených, budou ti avíza chodit automaticky.

trigate
17. 01. 2006
Dát tip
Ještě avízo, sory

ZMOK
17. 01. 2006
Dát tip
Jo dík, to jsem nevěděl.

Eidam
16. 01. 2006
Dát tip
Jako smyslů zbavený se vrhá do šatníku, párá, stříhá, sešívá a po čase, za triumfálního šíleného smíchu souká se do těsného kostýmu a hle-strašlivý mstitel MODULOR...........mazec *


StvN
16. 01. 2006
Dát tip
To je jasná věc. Některý detaily úplně mrazí.

stanislav
16. 01. 2006
Dát tip
žertovné.

Micro
16. 01. 2006
Dát tip
Pěknej fejeton :). *

Elegán
16. 01. 2006
Dát tip
há pěknej telefon :))

ZMOK
16. 01. 2006
Dát tip
Úplně dobrá povídka, fakt se mi líbila. Dík. Ale líbily se mi od tebe i ty starší věci. Mohl bys mi, please, až zas něco napíšeš, poslat avízo? Dík podruhé.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru