Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zabít město není hřích

19. 01. 2006
6
0
4214
Autor
Kandelabr

 Když vyslali pro tribut posla, vrátila se jen černá skříňka ovázaná zlatavou stužkou a opatřenou pečetí města. Se znechucením pozoroval král dvě precizně oddělené, pečlivě očištěné zkrabacené seschlé uši. Tohle znamená válku, pomyslel si a nemohl odtrhnout oči od zlaté náušnice lesknoucí se v mihotavém světle dvorních svíček.

Mají ji mít.

 

Pod těžkou černavou oblohou se hrozivě ježilo ohromné vojsko. Pomalu se sunulo k městu, mířilo na ně svými tisíci ostrých kopí a mečů, tisíce očí vzhlíželo ke vzpínajícím se hradbám, v mysli odhodlání a bůh a někde vzadu bolestivě zakousnuté pochybnosti.

 

Polnice a bubny a žhavá ústí hlavní, ve vzduchu je strach a krev a hlína a prach a smrt. Obránci zapálili podhradí, černý dusivý kouř trhají ohnivé zášlehy děl, z hradeb střílí, házejí kameny i polena, jedinou zbraní mnohých je jen křik.

 

Brána hlasitě zakvílela a protrhla se a dovnitř se valí ohromná tisícihlavá obluda, její pohled je smrt a její dotyk oheň, rozvaluje se, rozpíná, uchvacuje a polyká město.

 

Město je pryč, v nebytí, ve vzpomínce pár stovek, kteří přežili a které nepopravili, jen oči jim vyloupali nebo vypálili a oni si tak zachovali v neprostupné černotě vidinu jejich města, pyšného a neporazitelného, usmívají se a některým z temných důlků tečou slzy.

 

Vojáci válce uvykli, všechna města se jim slévají v jedno, i ta nejvyšší věž se nakonec promění v prach a dým, prach jsi, v prach se obrátíš, od města k městu. Zabít město není hřích, nemá duši, vždycky je to jenom dým a  prach, co stoupá k nebesům.
Bossman
21. 01. 2006
Dát tip
Jen chvilkové obrazy s povedeným vyjádřením zastřenýho pocitu. Ale na typ jo *

StvN
21. 01. 2006
Dát tip
Dobrý. Jsem rád, že píšeš, ale vůbec nevim, kterou povídku vybrat do klubu.

Witch
20. 01. 2006
Dát tip
nemůžu se zbavit asociace se zbouráním starého krásného města Mostu krásně to na něj sedí (bohužel) věčná škoda...

Vespa
19. 01. 2006
Dát tip
(hm, jaksi mi poklesla čelit, ani nevim proč...) já nevim, je tohle vůbec povídka, nebo...nebo něco zcela jinýho??? velmi pěkná hra se slovy, hmmmm velmi...velmi...velmi...ehm...kdybych před pěti minutama nedopracovala své dílko, možná bych neměla tak vymyto... já se k tomu ještě vrátím, jo...

fungus2
19. 01. 2006
Dát tip
Něco na způsob Sodomy a Gomory.

katugiro
19. 01. 2006
Dát tip
výborně výborně, hlavně ten závěr, jinak mi přišlo, že sis dal záležet míň než jindy *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru