Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je ti osmnáct …?

28. 01. 2006
1
0
1539
Autor
Mohykan

Omlouvám se za zařazení - nějak jsem si nevybral :)

    V patnácti dostaneš první občanský průkaz, nad jehož fotkou se už o několik let později srdečně zasměješ. V osmnácti se staneš pirátem silnic a aspirantem na řidičský průkaz. Mění se ale doopravdy něco?

   Zmoudříš, babička tě přestane chválit, jak si zase vyrostl, ale potkáš i jiné lidi, kteří se budou tvým ušlechtilým ideálům pouze vysmívat. I když půjdeš tento rok k volbám, možná ti stále ještě bude naznačováno, že nejsi rovnocenným partnerem dospělých. Možná se ne vždy setkáš s taktem a porozuměním. Možná se ti nelíbí, jak část populace vnímá čerstvé plnoleté jako něco nedozrálého. Ale co můžeš dělat? To je otázka pro tebe a tvé vrstevníky, je vám přece již konečně osmnáct let. Řada z nás bydlí na vesnici, proč nekandidujeme do místních zastupitelstev? Jsou morálně prohnilá? Děsíme se úplatků a jednání na ruku mocných? Myslíme si, že se něco změní, když budeme sedět doma s rukama složenýma na klávesnici počítače či vymetat zakouřené diskotéky? Nejméně jedna reklamní kampaň nás vybízí, abychom vyjeli do Spojených států amerických a ukázali tamnímu obyvatelstvu, co v nás vězí. Přesto si neodpustím cynickou poznámku. Musíme umývat nádobí a vykonávat další podřadné práce v zámoří, když je to právě ta domovina hrdých Čechů, která by potřebovala pořádnou společenskou i morální očistu? Neočekávejte od vrcholných politiků, odtržených od běžného života a leckdy zkorumpovaných, vyvinutí většího úsilí k odstranění sebe samých. Ani stavění barikád a občanská neposlušnost jako v roce 1848 nejsou klíčem k lepší budoucnosti. Budoucnost patří nám, jak se na lidi mého věku hrne z mnoha stran. Nechci nikoho vyzývat ke vstupu do politických stran, tam se dějí mnohdy pouze nekonstruktivní hádky a paušální odsuzování politiků se stejnými názory a hodnotami, kteří pouze mají v názvu ono magické slůvko „komunistická“.

   Využijme šance, kterou nám dává náš život a zvláště tento rok k tomu, abychom se pokusili změnit svět morálních otupělostí ve společenství čestných a spravedlivých občanů. Ne každý z nás se chopí ideálů a jen málokdo doběhne neposkvrněn do cíle, ale vzdejme upřímný hold všem, kteří se o tu pokusí. Jestli je i tobě osmnáct a více let, neztrácej ideály a nevěř všemu, co se říká. Dinosauři už sice vymřeli, avšak to přece není důvod, abychom se my, mladí lidé, pasivně ztratili v dnešním informačním světě. I když vnímáme naší společnost mnohdy s pocitem odcizení, na Mars se zatím přestěhovat nemůžeme – jestli ti je osmnáct let a více, měl bys to vědět.


  Autorovi článku je již devatenáct let, je tedy nad věcí :)


Čumák
24. 03. 2006
Dát tip
:o/

Veronika11v
12. 02. 2006
Dát tip
no dobré ráno!!!:))))

Mohykan
29. 01. 2006
Dát tip
pro Tužku: to plati pro Poslaneckou snemovnu - do obecnich zastupitelstev muzes volit a byt volen jiz od osmnacti let :) Autor je nad veci, dany zakon si uz precetl :)

tužka
29. 01. 2006
Dát tip
ojojoj, tak tos me dostal, omlouvam se. autorka je zahanbena, ale snazi se byt nad veci

espanolka
29. 01. 2006
Dát tip
17.92 :)

Mohykan
29. 01. 2006
Dát tip
Terko drzes se, to jeste stihnes.... PS mas u mne pusu k narozeninam :)

zelva
29. 01. 2006
Dát tip
jo tak tebe zaujala politika a zákony:-))) vzpoměla sem si s jakým nadšením sem šla poprvé volit ani do urny sem se nemohla trefit...tip

espanolka
29. 01. 2006
Dát tip
jéééj ĎAKUJEM :))))

Kandelabr
28. 01. 2006
Dát tip
co je to za agitku? :)

Mohykan
28. 01. 2006
Dát tip
Proc zrovna agitka? I kdyz asi vim....:)

tužka
28. 01. 2006
Dát tip
jen tak na okraj,v osmnácti sice můžeš jít volit, ale být volen můžeš být až od jedenadvaceti. pozn: autorce reakce je již dvaadvacet let, je tedy nad věcí:)

hmm...to jsme teda prošvihli no...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru