Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ještě se nikdy nenarodil dobrý spisovatel

03. 02. 2006
2
0
1873
Autor
Satan_prózy

Název mluví za vše

Tohle je hrozný svět. Chodíte venkem a potkáváte spousty lidí. Je jich nepřeberné množství. Valí se na vás ze všech stran. Chodíte mezi nimi a nikoho z nich neznáte. Přesto vám všichni připadají úplně stejní. Jeden je vyšší, jeden kratší, jeden je tlustší, jeden vyzáblejší, jeden je blbý a druhý ještě víc. Člověk je vůbec hloupý tvor. Vymyslel si nudu, aby nemusel pracovat a teď se snaží pracovat, aby se nenudil. Kdyby byl pták, musel by zahřívat vejce. Strašná představa. Několik týdnů na nich neustále sedět, aby z nich nevychladl život. Já nedokážu sedět moc dlouho, radši stojím. Prostát dovedu dlouhé hodiny, ale sezení mě nebaví. Nemohl bych být ptákem.

         Dnes jsem potkal holku a ta byla těhotná. Neměla ještě nijak velké břicho, ale bunda se jí vzdouvala dost na to, aby bylo poznat, že v sobě nosí potomka. Možná dva. Bůhví kolik takových ženských vy během dne potkáte a ani si jich nevšimnete. Asi samy nejsou významné, ale třeba se v nich z bílkovin spojuje nový Einstein, nový Hitler, nový Castro, nový Kafka, nový Hemingway. Jsme ale moc hloupí na to, abychom to poznali

         Já jsem nikdy nepoznal talentovaného člověka. I ti, kteří se něčím proslavili, v tom stáli za hovno. V životě jsem nepoznal dobrého spisovatele, nikdy jsem nenašel dobrou knížku. Většina knih má do šest seti stránek. Kdo napíše knihu, která má vyšší počet stránek, je idiot. Dobrá knížka nemůže mít víc jak 200 stran. Všechny ty knihy, které jsem četl, by se dali zkrátit na dvacet stránek a ještě pořád by byly stejně nudné. Možná by člověk vůbec neměl psát, možná by to měl nahradit jiným typem umění, než přijde někdo kdo nás to naučí. Přál bych se dožít toho, až se tak stane. Bojím se, že se mi to nepovede.

         Četli jste někdy Hemingwaye? Já jsem přelouskal Starce a moře. Neměla ani devadesát stran textu. Kdyby měla jen o jednu stránku víc, seknul bych s tím. Hemingway možná uměl psát lépe než Barbusse, ale i tak to bylo slabé. Na devadesáti stránkách popsal to jak rybařil a dostal za to Nobelovu cenu. Jednou jsem popisoval jak souložím a lidi mě nutili to přepsat. Patetici! Co je důležitější? Co je zajímavější? Rybaření nebo šoustání? Těžko říct. Někdo rád rybaří, někdo šoustá. Někdo rád sleduje šoustající ryby a někdo ryby šoustá. Já bych o to nikdy nestál. Teď mě napadá, jestli jde vůbec šoustat rybu. Je to jedno. Rozhodně by se o tom nemuselo psát.

         Říká se, že dobrý dramatik je Václav Havel. Kdo to tvrdí je debil. Havel je mizerný dramatik a drama je mizerný umění. Shakespeare byl taky špatný dramatik, ovšem ne až tak jak Havel. Shakespeare nebyl aspoň nikdy špatný politik. Aspoň myslím.

         Ovšem největší zmetci byli dadaisti. Nikdy jsem nepochopil, jak se taková blbost mohla dostat do učebnic. Praví dada je proti dada. To už Havel je lepší dramatik než dadaismus, coby umělecký směr. Ale jen o trochu. Zkoušeli jste někdy napsat dadaistickou báseň? Zkuste si to, bude se to k vám hodit.

            Je mi to strašně líto, ale literatura není věda určená pro člověka. Musela to být jedna z mála věcí, kterou jsme pochytili z této planety, na které žijeme. Někde jsem četl, že člověk byl na Zemi dovezen. Věřím tomu. Pyramidy a literatura jsou dvě věci, které nám zůstaly po těch, které jsme vyvraždili. Ani o jedné z nich toho zatím moc nevíme.
Nicollette
17. 02. 2006
Dát tip
hmmmm tak by bylo snad lepší přestat číst? ale je mi to taky líto, když někdy posloucham jak dotyčnej přečet uplně výbornou knížku a byl z ní celej hin a mně se to vlastně stalo jo sakra, znam skvělýho spisovatele, jen když sem ho četla tak sem ještě neměla tu správnou vlnu znam Márqueze co říkáš na něj?

Bohužel pana Márqueze velice neznám, ale já vždycky lehce přeháním, aspoň to o mně píšou, tak se mnou nevzrušuj. Jestli si od něj něco přečtu, budeš první, komu pošlu svůj názor ;-) P.S.: Děkuju za komentář :-)

Ale tak snas to netrvalo až tak dlouho :-)

Havel se všechno snaží schovat za odborné a cizí výrazy. Vidím, že náš názor na ty autory je hodně podobný. Kteří jsou podle tebe dobří? Znáš Honzu Pelce?

pajuska
05. 02. 2006
Dát tip
Lituji, že jsem dočetla až do konce.

pekylau
04. 02. 2006
Dát tip
První dva odstavce mě vtáhly... ...není-li ten zbytek jedna velká, mnou nepochopená, ironie, tak je mi upřímně líto, že jsem to dočetl.

Ano, asi máš pravdu. Možná proto, když tvá doba pomine, působíš tak jak ti, o kterých jsem psal. Neber to tak vážně. Já toberu tak, že maximum je 100%, ale abych napsal, že je někdo dobrý, musí mít 150%. Je to jen můj styl ;-) Doufám, že tě to neurazilo

Whitesnake
03. 02. 2006
Dát tip
Název vskutku mluví za vše :-)

Semeno
03. 02. 2006
Dát tip
ups. Blond?

Rabb
03. 02. 2006
Dát tip
uff.. to je protest proti češtině??

Proč by to měl být protest proti češtině? To je protest proti špatným autorům

katugiro
03. 02. 2006
Dát tip
Přestože je Hemingway skvělý spisovatel, přestože se knihy nedají (natož pak aby se dali) krátit na dvacet stránek, přestože Shakespeare nebyl špatný dramatik... * !, jestli se nemýlím

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru