Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podle čeho si vybíráte díla ke čtení na písmáku?

04. 02. 2006
3
1
6172
Autor
Induan

Jedna zdánlivě lehká otázka

Takže pozor lidi, jako reakce na diskuzi Jak může mít někdo už o půlnoci 60 čtení u svýho právě vloženýho dílka? zakládám tuhle diskuzi, kde se můžete vyjádřit k následující otázce:

Podle čeho si na písmáku nejčastěji vybíráte, co budete číst?

 

Příklady:

Podle jména autora

Podle čtenosti díla

Podle jména díla

Podle toho, kdy bylo dílo vloženo (například to, co je nové, co bylo vloženo dnes)

Podle počtu tipů u díla

Podle počtu výběrů

Podle toho, jací lidé dílo četli a psali k němu kritiku

Podle toho, jak je dílo dlouhé

Podle toho, jestli autor patří k vašim oblíbeným...

 

Prosím vás jen o jedno, i když to může být těžké, buďte v této diskuzi upřímní nejen ke čtenářům této diskuze, ale hlavně sami k sobě. A dále vás prosím: Pokud tady někdo bude tvrdit něco, s čím nesouhlasíte, nekomentujte to přes to a raději sami na tuto otázku odpovězte sobě a případně i nám ostatním. Každý ať si odpověď na tuto nelehkou otázku obhájí sám před sebou i když se třeba diskuze přímo nezůčastní.

Díky vám všem odvážným.

Induan


1 názor

Che_(ops)
12. 02. 2006
Dát tip
Podle toho, jestli autora znam a jestli se mi libi jak pise... Pak podle toho, jestli me oslovil nazev dila. Jo taky trochu podle dylky - hodne dlouhy dila nectu...

MeTB
10. 02. 2006
Dát tip
Na kvalitě děl vlastně ani příliš nezáleží, viz: http://www.livescience.com/humanbiology/060209_hit_songs.html

houmles
09. 02. 2006
Dát tip
vetsinou podle toho jak mi je blbje. dyz mi je fakt napikacu tak si prectu treba dilo kery ma v nazvu hodne lasky, vemu si kybl a pak to lita raz dva. Obcas zabrouzdam taky na takovyhle filosoficky nazvany diskuze, ale to pak obcas jde i dolem a tolik se vetsinou procistit nechci. nebo nemivam dva kyble. mno a kdyz mam dobrou naladu, tak me samozrejme zaujme neco hoven, sem tam zdechlinka, pica nebo curak v nazvu je taky fajn ale u toho dostavam vetsinou hlad. a za co bych vrazdil? za CAPS neboli velky pismenka u velkych srackovych nazvu (jako O KYTICKACH nebo MUJ POSLEDNI KOUSEK STESTI - to je na krumpac!).

jaza
08. 02. 2006
Dát tip
čtu všechna díla... nevybírám, ale rád si přečtu jako první třeba dílo od nějakého renomovaného autor jako je třeba : Pablo Honey, Jenyk... takže v tom se trochu omlouvám)))

Andulka
08. 02. 2006
Dát tip
Ctu dila od autoru, ktere znam, ctu dila, ktera me zaujmou svym titulkem, nekdy i poctem bodu, nekdy hmatnu jen tak...spokojenej...:-)

Ostrich
06. 02. 2006
Dát tip
Dva různé pohledy: 1. Jak čtu a hledám díla teď (co mi systém umožní) 2. Jak bych je hledat a číst chtěl, ale nejde to. Podstatné je, jak bych je hledat a číst chtěl: chci najít texty, které jsou opravdovými díly, nikoli banalitami. Proto mne nejvíc mrzí, že v PS se určitě mnoho dobrého ztrácí - kategorizační síto je velmi děravé, příliv nových děl obrovitý, v nánosech minulosti se hrabe velmi špatně. Psal jsem o tom mnohokrát, ale opravdová změna filtrování přílivu nových děl by byla databázově příliš pracná, takže se budu asi muset spokojit s tím co dělám dosud, a to: Spoléhám se na dobré autory. Objevím-li někoho zajímavého, dívám se do jeho nejoblíbenějších a tím hledám další obdobně dobré autory, takto se dostanu i ke starým a přitom skvělým textům. Bohužel leckdo má svůj NEJ seznam chudý - pak hledám v seznamech kritik. Škoda, že se nedá najít, kterým dílům dal daný autor tip, a že je to hodnocení jen tak málo selekční (nic-tip-nej). Samozřejmě výběry jsou jakž takž vodítko, ale jen pro aktuální díla. Staré dobré věci zapadají strašně rychle. Vzhledem k množství banalit (tím nechci jejich autory nijak urážet, server tady je přece kvůli tomu, aby se vypsali - a časem přišli s něčím pořádným) je systém tipů velmi nevypovídající - měly by existovat minimálně dvojí tipy - obecné, kde jsou všichni se stejným hlasem a "expertní", ve kterých by měli oblíbení autoři vyšší váhu. Atd...

Induan
06. 02. 2006
Dát tip
Ostrich: Jj, to není špatný, ale hodně těžko realizovatelný. Spíš by to chtělo zlatej fond, kam se dostane to nejlepší a může se to tam dostat i časem, když je to objevený dodatečně. Prostě aby nikdy nebylo pozdě. Jak ale zařídit, aby nominace byly spravedlivý a provedený dostatečně početnou a nestrannou skupinou čtenářů. Asi by to byl delší proces. A ělo by se tam dostat asi jedno dílo ze všech děl vloženejch za každej den existence písmáka. I tenhle seznam by tak byl samozřejmě početnej a určitě by v něm existoval ještě nějakej platinovej fond za každej týden a diamantovej za každej měsíc atd. Ale určitě by to bylo fajn. Ono tady už něco podobnýho funguje, ale zdaleka to není dokonalý a tak čtený, jak by mohlo být.

Ostrich
06. 02. 2006
Dát tip
Zrovna jsem se ovlivněn tím, co jsem sem psal, před chvílí díval, jestli jde jít ve výběrech do historie - nejde. Taky jsem se díval, zda v absolutních žebříčcích jde jít níž a níž - taky nejde. Podívat se, komu dal nějaký autor tipy - nejde. Podívat se na všechny kritiky - nejde. Já vím, že je to hodně těžko realizovatelné, ale doufám, že se k tomu PS jednou dostane. Je škoda mít takhle velkou databázi v podstatě mrtvou.

Vihar
06. 02. 2006
Dát tip
Otázku bych položil ještě jinak: 1) Podle čeho si vybírá nový autor? (podle tipů a výběrů + top ten nejoblíbenějších/nejtipovanějších - jak jej k tomu vede Písmák od svojí úvodní stránky) 2) Podle čeho si PODVĚDOMĚ vybíráme my, znalí poměrů? Když navštívíme autorovu stránku... nejspíš autorem doporučené+právě ty nejtipovanější/výběrované... pomineme-li poutavý název ************************************************************************ říkat, že nám nejde o tipy a výběry (nikoliv jako o trofeje k honění ega, nýbrž jako o nutné věci k pouhému přežití díla v džungli), je jako prohlašovat, že nám v lásce nejde o krásu... ************************************************************************ A kdopak se zajímá o starší díla? je vůbec šance se dostat k dílům starších, než měsíc? (vyjma pročesávání seznamu autorů...) Jaký je poměr braku a spamu vůči hodnotnější tvorbě? Má vůbec cenu desítky hodin se otravovat "stupidníma sračkama a vylejvárnama zhrzených zamindrákovaných dušiček", abychom našli nějaké to hodnotnější dílo? Není chyba též v lidech v redakci? V atmosféře Písmáka a nepsaných zákonech, jak a proč se vlastně píše většina kritik a nač a komu se vlastně dávají tipy a výběry?

Mezon
06. 02. 2006
Dát tip
Takže, dílka si vybírám hlavně podle kategorie (já radči prózu než poezii), no a potom už je to podle nálady, chuti ale i času. Málokdy se řídím počtem kritik, zcela vyjímečně počtem tipů a už vůbec ne počtem výběrů (stejně mi dodneška nikdo nevysvětlil, co to ty výběry vlastně jsou). No a abych nemlžil, tak mám samozřejmě i svoje oblíbený autory. No a někdy prostě naslepo džignu kružítko do monitoru.

Induan
06. 02. 2006
Dát tip
Vihar: Nemyslím si, že problém je v lidech v redakci. Problém vidím spíš v nás ostatních, že si nedokážeme jasně říct, jak bychom chtěli, aby písmák vypadal. Jak už jsem říkal, tady se určitě na hlas lidu dá, když je dost silnej. A to s tou položenou otázkou je jasný, předpokládá se u každého čtenáře vývoj.

Minim: neklam, bo mne si nikdy nedal kritiku:) Assu: aj tak musis vsetky prejst aby si zistil jazyk diela, lebo v hlavnom zozname to nepise, nie?

crawling..ano...ale ked mam uz cosi nacitane tak viem rozlisit co je slovak a co cech... ..a ked je novacik...pozrem... ..navyse casto sa da vela vycitat z nazvu diela...alebo zo samotneho nicku...usmev...

zelva
06. 02. 2006
Dát tip
no já se někdy ani nemusím rozhodovat mě to příjde automaticky avízem pokud někdo z mých oblíbených autorů vloží dílko jinak v poslední době nijak zvlášť dílka něčtu dílka rozhodně nečtu podle čtenosti, kritik, tipů a výběrů, protože to moc o kvalitě dílka nevypovídá většinou se teď v poslední době rozhoduju podle autora a až pak podle názvu je pravda, že dlouhá díla nepatří k mým oblíbeným ty čtu jen pokud je vyloženě zajímavé nebo to napsal můj oblíbený autor rozhodně se neřídím podle toho kdy bylo dílko vloženo

A to aj ked ti nejaka dajme tomu holka :) pise pod diela spustu obdivnych kritik a je ceska, tak neurobis vynimku? :)

...ja som nevravel ze cechom nepisem kritiky...su co ma zaujlai aj bez obdivnych kritik..co ja viem GBShow...ale to je chlap...no... ..ale jasne...tu a tam ked ma niekto zaujme z tych co mi pisu kritiky...pozrem...sak ludska zvedavost uz len..sumev...

Induan
05. 02. 2006
Dát tip
No tak, lidi, nespěte! Řekněte nám taky něco :) Nějak nám ten ohýnek zhasíná, chce to přiložit pár třísek :)

chaImin
05. 02. 2006
Dát tip
hážu kostkou

Induan
05. 02. 2006
Dát tip
chalmin: máš na mysli předpokládám random funkci, kostkou mě tady ještě zatím naštěstí nikdo netrefil... :)

chaImin
05. 02. 2006
Dát tip
ježíš! další matickoprogramátorská hlava na písmáku 8^)

Markel
05. 02. 2006
Dát tip
já čtu nejčastěji své oblíbené, mám jich asi dvacet a jsem ráda, že stíhám, pak čtu aktuální díla a řídím se, přiznám bez mučení, jmény a již udělenými tipy, pak i zajímavý název mne postrčí k přečtení, dále pak čtu i autory, kterém nemám ráda pro jejich aroganci a říkám si, že není na místě jejich kritičnost, když je jejich tvorba slabá, zajímají mne ty jejich pichlavé reakce z psychologického hlediska, proč reagují tak, jak reagují, člověk se dobere zajímavých poznatků nejen z jejich děl, ale především např. z reakcí na negativní kritiku.....pro mne je prostě písmácké prostředí zajímavé po všech stránkách, akce x reakce, poznávat lidi, i když jen většinou virtuálně, mne moc baví ::-))

Garth
05. 02. 2006
Dát tip
Podle jména autora Podle čtenosti díla Podle jména díla Podle toho, kdy bylo dílo vloženo (například to, co je nové, co bylo vloženo dnes) Podle počtu tipů u díla Podle počtu výběrů

Induan
05. 02. 2006
Dát tip
To je tedy statistika jako hrom. To je jasné, že se člověk rozhoduje trochu podle všech těchto kritérií, ale podle čeho kdo z vás nejvíc :) Vím, že to není snadné určit, ale snažte se prosím víc :)

pozorovatel
04. 02. 2006
Dát tip
podle avíz:)) zkrátka si tu čtu nejčastěji nejnovější díla

Micro
04. 02. 2006
Dát tip
Mně se líběj všechny ty příklady, řekl bych, žes to skvěle shrnul, tak nějak si totiž ta díla vybírám :)

Listopadka
04. 02. 2006
Dát tip
vetsinou se koukam na dila, kdyz vkladam neco sveho. ctu taky to, co me zaujme nazvem, pocty tipu, diskutovanosti. take se vzdycky podivam, od koho jsem vlastne dostala jakou kritiku a podle toho, jaky si na nej udelam nazor, si formuju nazor na sebe a svou "tvorbu". mam radeji kratsi, ale o to vystiznejsi dilka, prece jen byvam na netu pozde vecer a tesne pred spanim s vyhlidkou na brzke vstavani...

katugiro
04. 02. 2006
Dát tip
Kromě svých sledovaných autorů čtu, co mi přijde do cesty - zásluhou seznamu děl a seznamu posledních kritik to jsou nejčastěji poměrně nová díla.

Mirko_Hýl_
04. 02. 2006
Dát tip
funkce rnd

Obcas len tak prechadzam hlavnym zoznamom a vyberam si diela podla nazvu. Potom si vyberam diela podla autora (to sledujem mne znamych autorov, ktorych pravidelne citam). Samozrejme, ak je dlho dlhe, vacsinou ho necitam. Obcas podla toho, kto napisal poslednu kritiku. A casto si citam ludi, ktori mi napisali nejake kritiky. To je moja komplexna odpoved na otazku.

*dielo

lighthouse
04. 02. 2006
Dát tip
podle názvu obvykle a nebo jedu podle seznamu, když mám čas, a čtu všechno, ale to fakt málo kdy

...ty jo...autor stoji o hlubsi kritiku...usmevyyyyy... ..takze podla mna je to napisane na nic...autor sam podsuva odpoved co ovplyvnuje diskutujuceho...usmevyyyyyyyyy... ...a odpoved...selektujem podla narodnosti...plus neico z hlavneho zoznamu...a osvedcenych autorov...

dopici chudak je teraz nacionalista a patriot a hviezdoslava a rufusa rad nema heeeeeej ? ;)))))))))0 usmevyyyyyyyyyyyyyyy

...hovno patriot len to musim nejak selektovat...by som sa inak zblaznil... ....hviezdoslav mi je od pohladu nesypaticky...aj ked je to tvoj prastryko..proste mi nesedi... ...ale rufusa nahodou rad citam na zachode....

..som ho vymenil za novy cas...

jasne, obhajuj si ten svoj nacionalizmus a selektuj, selektuj, potom ten zvysok natlac do dobytcakov ty prasa. ty chudaaaaaaaak a este novy cas... kebyze ho necitam tak ti na to nieco poviem ;)

..kiez by to bolo take jednoduche...

a ja citam iba tych co mi davaju tipy a vybery, na ostatnych serem to aby som sa vratil k tej otazke z diskusie kiezby to bolo tak jednoduche ;) raketometom do davu

...clovece mas to premyslene..z teba raz bude velky obchodnik...

wedle_vazy
04. 02. 2006
Dát tip
jak to sekáš ty? dáš mám podívat do své lebky? každého věc a není diskutabilní nápad tudíž... a tip

Induan
04. 02. 2006
Dát tip
Aššurballit: Autor stojí o kritiku tady spíš bylo zaškrtnuto ve významu autor stojí o vaše vyjádření k otázce. Podsouvané odpovědi je ve skutečnosti výběr všeho, co mě napadlo, pro inspiraci respondentů a vytvroření jakých si kategorií. Že bych tam vyloženě něco podsouval? No řekl bych, že ať podsunu co chci, nový věci čte většina, ať už jakýmkoliv způsobem, z jakýhokoliv seznamu, přes avíza a podobně atd. No ale v pohodě, chápu, že to může vypadat, že vám něco podsouvám, holt to zkuste ignorovat, tady pořád někdo někomu něco podsouvá, třeba starý věci v seznamu novejch jak jsem o tom diskutoval v předchozí diskuzi jménem Jak je možné, že má někdo 60 čtení už o půlnoci.

Induan
04. 02. 2006
Dát tip
wedle_vazy: U mě se to postupně vyvíjelo jako asi u každého tady. Napřed jsem četl jen tak, pak jsem začal číst lidi, o kterých jsem si myslel, že píší dobře, protože maj hodně tipů a čtení a výběrů. A byla to celkem pravda, psali většinou dobře. A vyjadřovat se k jejich dílků bylo dobrý i pro mě, protože oni se pak vyjadřovali k mým. Pak jsem četl pravidelně ty, který jsem už znal a oni zase znali mě. Jenže mi pak došlo, že taková spolupráce už není tak plodná. Pak jsem nějakou dobu dělal redaktora a snažil se číst nějak tak spravedlivě, ale stejně mi začalo být podsouváno, že moje kritiky nejsou nestranné a lidem se nelíbilo, když jsem kritizoval věci, o kterých se důležitější lidé vyjádřili jako o dobrých. Naopak když jsem chválil i obyčejný věci, byl problém opačný. Takže jsem redaktorství zabalil a teď zase čtu jen tak. A zjistil jsem, že je to pro mě nejlepší. Už svoje dílka nevnucuju, jen tak je sem plácnu a kdo má zájem ať si je přečte. A když sem něco vkládám a mám trochu času, mrknu na nový věci a něco k nim napíšu. Už to nepřeháním a chci zůstat nenápadnej. Potěší mě, když někdo k něčemu mýmu něco napíše jen tak a na oplátku mu většinou k dílku taky něco napíšu. Ale radši píšu lidem kritiky jen tak. Přiznávám ale, že radši píšu dílka než kritiky, necítím se být povolán k hodnocení. Radši jsem hodnocen. Náhodně, nestranně.

Theuška
04. 02. 2006
Dát tip
Čtu si "své" časem ověřené autory, zaujme mne i název díla, nový zajímavý nick... Občas se kouknu na nějakého ze svých kritiků - pokud mne jeho pohled na věc zaujme. A určitě funguje taky náhoda :o) Prostě co mi vleze do cesty.

...no v diskusii ocakavam ze sa vyjadrim k otazke...neviem... ...tu debatu som cital...a vyborne som sa bavil...

Nicollette
04. 02. 2006
Dát tip
proč tě to zajmá

1.přednostně své oblíbené autory (cca15duší, z nichž ale pravidelněji píše sotva polovina) 2.dílka z aktuálního hlavního seznamu a to a)vybíráme osvědčená jména nebo zajímavě znějící názvy a nové nebo neznámé nicky b)prostě jedeme postupně a vynecháváme jen delší prozaické útvary a jen k úplnej šitům a citovejm ekzémkům se nevyjadřujeme 3.dílka ze Zlatého výběru a dílka ze seznamu co se čte podle počtu výběrů a někdy i tipů a z hlavní stránky srazy, akce nebo recenzní příspěvky 4.starší věci autorů kteří nás zaujmou, starší věci svých oblíbených autorů 5.dílka před rokem, kde ale spíš jen čteme aniž bychom psali kritiky 6.dílka zrovna příhlášených autorů-ze stránky autora čteme přednostně to co sám doporučuje, potom nejnovější věci a náhodně podle názvů nebo počtu tipů i nějaké další 7.pokud nám někdo koho neznáme napíše kritiku, z níž máme pocit že by to mohl být zajímavý tvor, tak se koukneme na jeho stránku a třeba si i něco přečteme... 8. výběry některého z redaktorů...případně poslední kritiky některého z nám blízkých autorů...toho jsme využívali spíš jen ze začátku,když jsme tu vůbec neměli přehled...prostě jsme se koukli co čte a oceňuje výběrem třeba Jinovata nebo drfaust... 9.dílka v klubech-pokud narazíme na zajímavý klub, zkusíme si prohlédnout nějaké v něm zařazené příspěvky 10. někdy se koukneme i na sbírky, zde se řídíme názvem sbírky, jménem autora a hodnocením sbírky 11.čteme vlastní dílka a dílka svých alternicků a to i ta starší... většina dílek která čteme náleží k bodům 1až 4 a 11

Rabb
04. 02. 2006
Dát tip
Podle názvu a kategorie.. ..ve výpisu jsem zakázal, aby se mi zobrazoval počet tipů a kritik..

espanolka
04. 02. 2006
Dát tip
..podľa zaujímavého názvu diela a väčšinou to, čo je nové.. na počet tipov a kritík pri diele kašlem. Ja skôr ešte vyberám tie, ktoré nie sú tak čítané.. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru