Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dobří umělci umírají mladí

04. 02. 2006
3
0
2298
Autor
Satan_prózy

Je zbytečné cokoliv dalšího psát.

Víte, kdo byl Vladimir Vysockij? Nevím jak to jméno napsat. Setkal jsem se z mnoha úpravami. Rusové to píšou v azbuce, ale nechci přidělávat starosti tomu, kdo to bude tisknout. Ne všechny textové editory azbuku přečtou, ale přesto to vypadá nějak takhle: Владимир Высоцкий. A ten, komu to nic nezobrazí, ať se zblázní vzteky. V čítankách jsem našel verzi Vladimír Vysocký a když hledáte v anglicky psané literatuře, musíte zadat Vladimir Vysotsky. Angličan by totiž „c“ přečetl jako „k“ a finální verze by byla Vysokky. Angličan by z dobrého Rusa udělal nedokonalého Čecha.

            Je ale více jmen, které se v různých jazycích píšou jinak. Třeba Sergej Jesenin. Nebudu to už tak zdlouhavě vypisovat: Azbuka „Сергей Есенин ;“ do latinky Esenin a anglická úprava Yesenin. Nemusíme se však divit, že existuje tolik variant, kterými se dají jejich jména napsat. Možná to svědčí o tom, že byly tak dobří, že se je snažili přivlastnit země, které jim ani nerozuměly, které jen chtěly prostě jen mít a nezáleželo jim na tom, jak se vlastně píšou.

            Nejhorší je, že si lidé nerozumí dnes ani mezi sebou. Můžou mluvit i stejným jazykem, ale zkrátka se nedomluví. Dnes jsem stál na zastávce a čekal na autobus. Zastavili tam dvě auta. První byl sportovní dvoumístný Peugeot. Hezké sportovní auto. Druhé byl malý Fiat. Fiat přijel asi dvacet vteřin po Peugeotovi. Myslel jsem, že si jen někdo chce koupit noviny. Nejdřív otevřela dveře řidička Fiatu. Byla v autě sama.

„Kde je autobusové nádraží?“ zeptala se.

Do toho vylezla ženská z Peugeotu, neviděl jsem ji, ale mohla mít ani ne třicet:

„Kde jsou tenisové kurty?“

Na zastávce stálo pár chlapů. Podle zjevu to nebyly žádní lumeni. Podle bund taky ne, ale museli být zdejší. Cestu na kurty i k nádraží znali. Byli už v pokročilejším věku, takže dvě mladé holky je asi rajcovali. Začali se předhánět ve vysvětlování cesty: „To se musíte vrátit a tady za zatákčou sjet doleva“, „pokračujte rovně a na prvním semaforu odbočte doprava , pak jeďte pořád rovně a u hotelu…“ Řvali tam jeden přes druhého, smáli se a ty ženské to vůbec nechápaly. Ujišťovaly se, kama mají jet, ale nakonec ta, která chtěla na nádraží, jela na tenis a ta, která chtěla na tenis, odjela směrem k autobusáku.  Ženská, která chtěla jet někam autobusem, si tak asi zahrála tenis a ta, co chtěla sporovat, studovala jízdní řády. Možná se otočila a jela na tenis, zatím co ta první už měla za sebou dva sety. Možná pak hrály tenis spolu. Nebo se obě setkaly na autobusovém nádraží a jely spolu někam daleko hrát tenis. Nebo obě dělaly něco úplně jiného, a někdo jiný za ně hrál tenis. Nemůžu vám to říci, neviděl jsem je už. Asi ale obě dvě nadávaly těm chlápkům, kteří je špatně navedly. Neměly ale důvod jim nadávat. Cestu jim ti páni řekli dobře, jen ty krávy to špatně pochopily. Čert je vem.

            Vrátím se ještě k Vysockému. Byl moc dobrý na to, abych se o  něm ještě nezmínil. Byl až příliš dobrej. Možná byl tak dobrej, že už nesměl dále žít. Skuteční umělci umírají brzy. Zeptejte se Puškina, Hraběte, Máchy, Londona…možná bych stihnul vyjmenovat všechny, těch dobrých tolik nebylo. Možná, kdyby žili dýl, napsali by moc dobrých knížek a další spoustu úžasných věcí, že by už nikdo další nechtěl nic psát, protože by to nemělo smysl, neboť vše dobré by bylo již dávno napsané. Někdy mám pocit, že délka života je jeden z ukazatelů skvělosti umělce. Génius, který se dožije vysokého věku, nemůže být génius. Možná někdy něco omylem dobrého napsal a dostal cenu Nobela nebo Pulitzera, ale nezasloužil si ji. Dobří umělci umírají mladí a nikdo s tím nic neudělá.

            Vysockij měl sotva dva a čtyřicet a schvátil ho infarkt. Lze to u něj pochopit. Kouřil, fetoval, pil a ponocoval, ale nic jej neodrovnalo tak, jak přístup jeho vlády. Vysockého zabila vláda, Vysockij se nezabil sám. I kdyby Vysockij žil do teď, byl by dobrý umělec. I když kdo ví. Třeba by napsal pár sraček a lidi by zapomněly na vše dobré, co kdy napsal. Možná je dobře, že skončil jak skončil. Asi už to neměl dál být. Je to ale hrozná škoda. Chtěl bych ještě někdy potkat podobného člověka. Kryl už je taky mrtvý.
katugiro
07. 02. 2006
Dát tip
soudě podle tohoto díla... rozhodně nestačíš umřít včas :)

Teď je ještě otázka, jestli to dokážeš OBJEKTIVNĚ posoudit :-)

katugiro
07. 02. 2006
Dát tip
nikolivěk žádná taková otázka už není

Ok ;-) Já jsem jen ještě chtěl napsat, že u pana Kryla se na to musíte dívat tak, že ty říkanky psal proto, že sebál, že zapomene češtinu. Jaké říkanky máte třeba na mysli?

My si na žádnou konkrétní asi nevzpomeneme, ale dost často takové jakože parodie nějakých lidových písní nebo tak...přečetli jsme celou tlustou knihu jeho básní, ale to ještě kdysi dávno na střední škole... :o)

Myslíte třeba: NEŠŤASTNÝ ŠAMANŮV DVOREČEK Stařičký šaman dlí za mandlí vilností neuzdraven. Och, milej šamane, haž se mi zamane vylezu ze žůdra ven. SKÚTRY U domovních zvonků stojí nové skútry, nové su len zvonku, rezavé jsou vňútri. Tady zase musíme vzít jako polehčující okolnost ty dokonalé rýmy a nápady a cokoli, co je originální je dobré ;-)

tyhle sou zrovna docela fajn... první rozhodně na tip...:o) ale dost dělá právě jméno autora a okolnosti vzniku, že...to by být nemělo... ale snad už jsme se nějak domluvili...:o)

Orten Hlaváček Morrison Byron...a co jako? to co píšeš o Vladimirovi, se nám líbí, my máme jedno cédéčko vypálený a napsali jsme to tam azbukou, i když ji neumíme:o)...ale říct, že kdo žil dlouho, není tak dobrej...pan Kryl tu byl skoro padesát let, to by byl podle věku dost podprůměrnej autor a my dost podprůměrnej hmyz tudíž???!!!...a co třeba Bohuslav Reynek? je hodně umělců, co svůj talent časem nerozmělní...tuhle část smazat zrušit přepsat...a hned...

Ahoj, špatně jsi ten¨konec pochopil. Vždyť tam je, že Vysocký by byl dobrý autor i kdyby žil dýl, tím jsem chtěl naznačit, že stejně to myslím o Krylovi. Byron byl obstojný, ale nemusí platit, že kdo zemře brzy, byl dobrý.(Wolker, Dean, Schellinger)

Někdy mám pocit, že délka života je jeden z ukazatelů skvělosti umělce. Génius, který se dožije vysokého věku, nemůže být génius. Možná někdy něco omylem dobrého napsal a dostal cenu Nobela nebo Pulitzera, ale nezasloužil si ji. Dobří umělci umírají mladí a nikdo s tím nic neudělá. tohle je hlavně ta část, která se nám nezdá...přímo nám z ní vyplývá, že dlouho žijící umělec nemůže být až tak dobrý...

Hele modrý samete, já to psal a vím,co v tom vyjadřuju, možná, že to nevidíš, nebo nechápeš. Jsem ochotný to vysvětlit, ale radši si to přečti pořádně, popřemýšlej na d tím a znovu napiš ;-)

Hele modrý samete, já to psal a vím,co v tom vyjadřuju, možná, že to nevidíš, nebo nechápeš. Jsem ochotný to vysvětlit, ale radši si to přečti pořádně, popřemýšlej na d tím a znovu napiš ;-)

Hele modrý samete, já to psal a vím,co v tom vyjadřuju, možná, že to nevidíš, nebo nechápeš. Jsem ochotný to vysvětlit, ale radši si to přečti pořádně, popřemýšlej na d tím a znovu napiš ;-)

I kdyby Vysockij žil do teď, byl by dobrý umělec A toto je můj argument. Kryl zemřel ve věku 49, to je taky hodně málo. A když to vezmu filosoficky, tak pro Čechy zemřel v 25ti letech, neboť jak po revoluci sám říkal, tak že se sem už nikdy nevrátil, protože do něčeho, co se pohne 20 let jinam se vrátit nedá

utíkáš s tou diskusí někam jinam...chceme obecnou odpověď, jestli si stojíš za tím, co jsme citovali v minulé reakci...

Za tím si stojím. Podle mě není 49 žádný věk, když si vezmete, že průměr je o 20 let vyšší. Je to věc názoru.

ok, nezbývá nám než konstatovat, že s tebou je těžká domluva a v obecné rovině s tou námi vybranou části hrubě nesouhlasíme bez ohledu na to, jak dlouho nebo krátce žil pan Kryl...Tvůj názor respektujeme, ale neuškodilo by , kdybys odpovídal, na co se ptáme místo abys pořád někam uhýbal...

Odpovídám přímo: Dlouho žijící umělec nemůže být dobrý!

no hurá... S tím agresivně nesouhlasíme, ale je to tvůj názor a máš na něj právo... .... teď ovšem vyvstává neodbytná otázka, jestli totiž máš dostatečný kulturní přehled pro takové tvrzení...

pekylau
05. 02. 2006
Dát tip
Poslední odstavec byl nemilým překvapením. A když o tom přemýšlím, tak vlastně celá ´´povídka´´. Snad jedině satanovi je něco takového možno prominout. Napsané dobře. S obsahem mohu pouze nesouhlasit.

Máš na to svaté právo

milý tři mravenci moji, ono tu jde o něco trochu jiného. Já studuji dějiny kultury a umění a každý ze spisovatelů, co žili dlouho, napsali, díky právě délce jejich bytí, nějakou hloupost. Ti mladí to už nestihly a proslavili se právě na nějakém skvělém díle. Jsou ale autoři, kteří psali dobře i v pokročilém věku, ale měli i pár úletů. Pěkný příklad je výrok F.X.Šaldy o Jaroslavu Vrchlickém: "Jeho dílo je mohutný pevný sloup, bohužel místy prasklý!" Platí to i v jiných oborech než literatuře. Třeba F1. Schumacher tím, že poslední dobou má problém dojet na bodech nebude nikdy stavěn jak Senna, který nestihl klesnout dolů, protože se před "stihl" zabít. Už mi rozumíte?

Mimochodem, co tě tak nemile překvapilo?

rozumíme Ti...tahle podané už to zní mnohem líp než v tom dílku...ale stejně s tím moc nesouhlasíme, my uznáváme jako dobrého básníka i toho, kdo napsal jednu dvě skvělé sbírky a pak místo aby zemřel, tak psal dát a už to za moc nestálo ... a ono mnohdy jde i o to, nakolik je známé i to méně kvalitní dílo...pan Kryl napsal tolik hloupejch říkanek že by ten jeho sloup musel spadnout...a pokud bychom panu Hlaváčkovi a mnohým dalších nezapomněli jejich prvotiny... víme, co máš na mysli a dost často to tak funguje a taky jsou nám sympatičtější krátce žijící a málo, ale zato dobře tvořící umělci, ale rozhodně bychom to nezobecńovali až tak jako Ty...

Nickyx
04. 02. 2006
Dát tip
jo, no...ještě trochu zalistovat v paměti/pravidlech a opravit i na y a opačně...jinak mě to na začátku pobavilo :))) *

Kochan
04. 02. 2006
Dát tip
Za připomínku tohoto jedinečného muže tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru