Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podzimním očím

07. 02. 2006
8
1
3545
Autor
Lyrae

Jestli začínám být cvok, radši mi to řekněte...já nad tím mávnu rukou:)

Když líbáš, milý, moje skráně
za tmavou noci oponou
v tvých hebkých vlasech moje dlaně
v tvých očích oči utonou

Špetky tmy na tvé dětské tváři
po hvězdách z nebe odstřižky
malovat růže koncem září
Malý princ žádá od lišky

Znějící písně v tichých slovech
neviditelná znamení
podzimní oči kaštanové
majáky lodím ztraceným

1 názor

Smíšek:-)
18. 06. 2007
Dát tip
/*\

Nickyx
24. 06. 2006
Dát tip
umíš lepší...nicméně taky dobrá :)

Lyrae
11. 02. 2006
Dát tip
Seiferta? Nevím koho myslíš.)

Mirime
09. 02. 2006
Dát tip
jojo...moc hezky, ale citim v tom dosti Seiferta:) asi ho mas rada, vid??ja taky!:)

na mě je asi zaláskovaná až moc:-) jinak docela fajn

Jaromir_D
08. 02. 2006
Dát tip
Pozitivní :-))) Zamilované :-)))

Nu, zdá se, že se začínáš posouvat správným směrem, jak rytmicky tak snahou o obsah. Jednou mi kdysi kdosi prokázal službu hlubší kritikou mého rozvíjejícího dílka, tak ji musím poslat dál: Trochu pominu citové zabarvení textu a budu se soustředit pouze na "technickou stránku věci" :o) 1) forma x obsah x zvukomalba Když se vytváří text dochází k největšímu boji právě mezi těmito třemi položkami. Opravdové básnické umění spočívá v jejich skloubení. To znamená, že v ideálním případě v textu není moment, kde by tato rovnováha byla porušena. To se samozřejmě nestává úplně často, ale když tvoříš, měj na paměti jedno pravidlo: "Pokud máš alespoň stín pochybnosti, že to není hotové, není to hotové." Problémem Písmáka je, že lidé sem hází díla, která napsali ten den, nebo je dokonce píší rovnou "do monitoru." Většina těchto textů by byla o třídu lepší, kdyby se nechaly "odstát". S každým textem se dá ještě pracovat, zahlazovat formální nerovnosti, ciselovat obsah. Poezie je sice spontální, ale jen do jisté míry. 2) forma - rytmus, zvukomalba Zdá se, že v tomto ohledu se tvoje texty sunou správným směrem, jen je potřeba si uvědomit několik věcí. Není to jen o tom počítat si slabiky na prstech, aby to vycházelo. Brzy zjistíš, že rytmus verše, tedy takovéto: "dobře se to čte" ovlivňují další faktory, které jsou neméně důležité. Zejména: střídání přízvučných a nepřízvučných slabik, nebo zdánlivě nahodilé opakování některých hlásek. Při správném nakládání s těmito prostřeky je možné omezit i potřebu stejného počtu slabik. 3) podstata vázaného verše Vázaný verš nespočívá v tom, že se opakují stejné slabiky na konci veršů. V tomto případě měj na paměti: "Každé slovo v textu musí mít svůj důvod!" a říct si: "ono se to rýmuje" není dostačující. Plesknout na konec řádku slovo, které se rýmuje s řádkem předešlým umí každý, ale aby to celé dávalo smysl, v tom je podstata tvorby vázaného verše. Vázanost se vytváří také výše řečenou podobou hlásek nebo dokonce slabik uvnitř veršů. Zkus se zamyslet, proč asi zní vázaně tento řádek: "Jaro rázem zimu znává" No a to je asi tak všechno, tedy přeji hodně štěstí v další tvorbě a ještě jednu radu na závěr: Hodně čti. Všechnu poezii, co se ti dostane pod ruku. Rozšíříš si tím slovní zásobu a dostaneš do krve rytmické zásady. Potom už nebudeš muset počítat slabiky, ale budeš cítit, že to tak má být :o) Hezký den a t. A_Š

Noe1
08. 02. 2006
Dát tip
milá *t jo a dal bych tip i augustýnovi za jeho poznámku, šlo by to?

Lyrae
08. 02. 2006
Dát tip
děkuji vám všem za milé zastavení... Augustin_Šípek: děkuji za radu tzv hloubkovou, je to fajn, když zjistím, že se nad tím někdo opravdu zamyslel a určitě si z tvých rad něco vezmu...no, jenom mě trochu mrzí, že je to zrovna u díla, které je spíš výplodem momentálního stavu hormonů, než nějakého pokusu o báseň...ale stejně moc děkuji. Přeju hezký den!

jaza
07. 02. 2006
Dát tip
namaluju Tvoje ruce, dvě ještěrky na opuce)))

Lyrae
07. 02. 2006
Dát tip
namaluji tvoje ňadra, dvě kuličky z počítadla:) ale psssst: )

Eva_S
07. 02. 2006
Dát tip
asi jooo....:))

Astalavista
07. 02. 2006
Dát tip
Jo, jo, to zaláskování je tam vidět... a i když mi přijde, že je to jedno velký klišé, dám * ... asi mám dneska takovou náladu:)

vesuvanka
07. 02. 2006
Dát tip
podzimní oči kaštanové majáky lodím ztraceným zaujaly mě krásné metafory, líbí se mi i zpracování.... TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru