Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro sebe na hoboji

Výběr: Fouckault, Noe1, prenatal
11. 02. 2006
24
0
2264

 

Pro sebe na hoboji

 

Je leden

psi nevyjí na slunce

 

kos rozbil lucernu

vykloval žloutek

 

budíš se hlady

a k snědku

hrst sněhu

rozdrobíš do větru dětem

 

...

 

ve dne

je kos srdcem javoru

 

nelze ho sevřít

a rozdrobit

vytřepat z pod peří křídlaté jiskry

 

bílá a studená pole jak zářivky

vrčí v nich světlo

a tma nechce růst

 

je leden

psi nevyjí na slunce


Mirae
23. 08. 2006
Dát tip
*

Natasha_
19. 02. 2006
Dát tip
Kosové se nám hemží po zahradě a straky je vyhánějí zpod sýkorčího krmítka.

Dead_Ed
18. 02. 2006
Dát tip
*!

prenatal
15. 02. 2006
Dát tip

děkujeme...

Milly
13. 02. 2006
Dát tip
Díky za básně (všechny). Nevím, co k nim říct....

Zbora
13. 02. 2006
Dát tip
nej

Noe1
13. 02. 2006
Dát tip
*t

Levi
13. 02. 2006
Dát tip
Je to hodně složitý a ještě víc skvělý. t*

sklenář
12. 02. 2006
Dát tip
*

děkujeme

hezký to tu máte.... t

Veronika11v
12. 02. 2006
Dát tip
nooo, tri mravenci, dávajte si pozor, aby vás niekto neklovol:) inak sa mi páčite:) *

supizmus
12. 02. 2006
Dát tip
vynikající záležitost

Třináct pohledů na kosa I To jediné, co se pohybovalo mezi dvaceti sněžnými horami, bylo oko kosa. II Měl jsem tři duše jako strom, na kterém jsou tři kosové. IV Muž a žena jsou jedno. Muž a žena a kos jsou jedno. V Nevím, čemu dát přednost, kráse ohebnosti, nebo kráse nápovědi, kosu, jak hvízdá, či kosu hned potom. IX Když kos odletěl z dohledu, vyznačil obrys jednoho z mnoha kruhů. XIII Celé odpoledne bylo jako večer. Sněžilo. A stále chtělo sněžit. Kos seděl na větvi cedru. (W.S.) :o)

Pro sebe na hoboji Prology skončily.Jde o to, v co naposled věřit. Možná, že naposled zbývá jen výmysl. Je čas si zvolit. I Ten zastaralý výmysl široké řeky v prázdné zemi; bohové, jež zabil Boucher; hrdinové z bronzu, jež drolí čas - a člověk filosofů dál kráčí sám a sám rosou, dál si u pobřeží šeptá mléčné verše o neposkvrněné představivosti. Řekněte na hoboji, že člověk není dost, že nemůže být bohem, že naposled nikdy nemá pravdu, i když je nahý a statný; a přece ten nemožný možný člověk filosofů kráčí dál, ten člověk, který už tak dlouho přemýšlí, ústřední člověk, lidský globus, jehož hlas odpovídá jako zrcadlo, skleněný člověk, který nás vrší v milión diamantů. II Je průsvitností místa, v kterém je, a v jeho básních nalézáme mír. Nabízí své chudé krámy a v létě pláče, studený, očíslovaný člověk ze skla, pláče rosou - "Můj srpne, nejsi sebou, dokud tě srpnem nestvořím." kukačka jej volá a tajné kroky se plíží nocí na smyšlených schodištích. III Jednou nemohl pro smrt a válku jasmín vonět a jasmínové ostrovy se staly krvavým umučením. A co ústřední člověk? Nalezli jsme mír? Nalezli jsme souhrn lidí. A jestli jsme našli ústřední zlo, našli jsme také ústřední dobro. Padlé jsme pohřbili bez věnců z jasmínu. Nebylo nic, co by nevytrpěli;a my také ne. Zdálo se, že se jasmín nikdy nevrátí. Ale my a diamantový vesmír jsme byli konečně jedno. Byli jsme vždycky zčásti jedno. Když jsme jej uzřeli, byli jsme úplně jedno, když jsme jej slyšeli zpívat za ty pohřbené ve vlastní krvi v lesích zděšených jasmínem, poznali jsme člověka ze skla, člověka bez vnějších vztahů (W.S.)

Skála I po sedmdesáti letech Je to jen zdání, že jsme kdysi žili, žili v domě matek, a ve svobodě vzduchu se svými vlastními pohyby řídili. Vzpomeň na svobodu před sedmdesáti lety. Teď už není vzduch. Domy stojí stále, ale jsou strnulé v strnulém prázdnu. Už pominuly i naše stíny, jejich stíny. Životy, kterými v naší mysli žily, jsou u konce. Nebyly nikdy...Ty zvuky kytary nebyly a nejsou. Nesmysl. Pronesená slova nebyla a nejsou. Nedá se už tomu ani věřit. To setkání v poledne na polní mezi je už jen smyšlenkou. Dvě zoufalé hroudy země se tehdy objaly v neuvěřitelném vědomí, aby si podivně potvrdily, že lidskost je: aby to jako předpoklad navrhli ti dva - byly to dvě bytosti stvořené sluncem, byl to návrh slunce na své vlastní štěstí, jako by nicota byla také zaměstnáním, předpokladem života, jako by její věčný chlad byl něčím pomíjivým, jako by to bylo z její touhy, že přišly zelené listy a pokryly vysokou skálu, že přišly šeříky a rozkvetly, jako když slepota prohlédne a vykřikne oslňujícím pohledem, když se naplní ve zrození zraku. Kvetení a pižmová vůně byly naživu, byly už nepřetržitě naživu, částice bytí, tohoto obsáhlého vesmíru. ...

guy
11. 02. 2006
Dát tip
*** + *** + *** .... a za přání :-(

guy
11. 02. 2006
Dát tip
než jsem stačil odeslat, tak si tam přilítlo další pro hvězdičky - ale mi už došly :-)

Fouckault
11. 02. 2006
Dát tip
bílá a studená pole jak zářivky vrčí v nich světlo a tma nechce růst!!!***

dadíková
11. 02. 2006
Dát tip
jako Fouck.... t

zefan
11. 02. 2006
Dát tip
...Tři černí mrvenci, topí se v slze srny. S nápisem na věnci a na koruně trny...

děkujeme vám... zefan: trochu falešně, ale neva...a nezazpíval bys nám ještě tu: na poli sníh a nad sněhem dráty a stopy jež nevedou domů?

zefan
11. 02. 2006
Dát tip
Jo tu znám taky...Kryl je uplně úžasný a hned jak jsem viděl tvuj nick, tak jsem se sám sebe ptal zda-li to má nějakou souvislot právě s tou písní co jsem ti tam napsal... Můžeme potom spolu dát..Pod tmavočervenými jeřabinami, zahynul motýl mezi karabinami...:-))

Háber
11. 02. 2006
Dát tip
*

!!!t.

Friday
11. 02. 2006
Dát tip
to je**

pozorovatel
11. 02. 2006
Dát tip
srdcem stromu je jen datel přijde mi i víc srozumitelná než obvykle skvělý

pozorovatel
11. 02. 2006
Dát tip
v kosu se přihlašuju na zkoušky

zoro: dík, to jsme rádi...datel ťuká, to jo...ale představ si vykrmenýho kosáka na javoru, takovym tom trochu sestříhanym maličkym sídlištnim javoru, to je jak srdce mezi dřevěnejma cévama...

BAD_GIRL: dík, tak my se rozdělíme...rysem asi ne, možná půdorysem čili myší,to by mohlo bejt fajn, ale rys je velká šelma a náš lední medvěd je taky velká šelma a to bysme se asi nesnesli pohromadě no... :o)

overflow
11. 02. 2006
Dát tip
ťup

vojtěch
11. 02. 2006
Dát tip
docela dobrý...tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru