Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šesté a sedmé přikázání poezie, aneb jak u nás na písmáku.

26. 02. 2001
7
0
3308
Autor
zolli

Obnovená premiéra /ale aktualizovaná/. Měla jsem silnou nutkavost ji sem znovu vložit /hlavně po sobotním srazu./ Kéž jednáme moudře! Věřte – nevěřte, ale tentokrát jsem Nám to i spočítala! /zdůrazňuji NÁM, zahrnuji se do počtu postižených/ Bilance nevalná! Možná je tahle báseň trochu hyperBOLA, ale dokud neroztřídíme zrno od plev bude to u nás „doma“ vypadat takhle:

Sukýnky mlžných cárů 7 snad chrání báseň, vlasatici. 9 Slovem serveš z ní štěstí, při pranici. 11 Svlečené, plné darů. 7 Erotikou se svůdně svíjí 9 dvojverší zvlhlé recitací, v říji 11 Z hlubokých haiků 5 V koření starých stromů 7 Cizopasí kýč 5 Do forem lité grály. 7 V nich plavou nekvalitní rýmy 9 snadno opíjí citovými dýmy. 11 Hermelín chudých králů! 7 Tak z plísně mocně vládnou věty. 9 Majestát povznesený nad planety. 11 V pancíři těžké slávy. 7 Pod Díly silná slova táhnou 9 až s kurtizánou líbivosti zahnou 11 Pak zas do cudných hávů 7 halí se strofy, tiší mniši 9 básníci! - Poklekněme v nich tiší... 10?? S pauzou se domnívám, že 11 a nedrhnu Tu v desdemonském žalu 7 zdusíme slabiky v polštáři. 9 Útěchu odrhujeme v žaltáři. 11 Invence? Poetika? 7 Spoutaní nevkusem v žaláři. 9 Většina lhostejně plivne do tváří. 11 Báseň propadá katu 7 už práchniví, na márách lačná 9 neekonomicky tak jednoznačná 11 Sedmé přikázání až mrazí… 9 Mordujem poezii drazí! 9 Bleskově bulvární senza vrazi 10 masově vulgární tupě nazí... 10 &&zolli&&26.02.2001&&1 Autorka stojí o hlubší úvahu! Autorka stojí o větší rozvahu!
Anonym
08. 03. 2001
Dát tip
Asi by se melo, mohlo a s dobrou vuli najde.. neco vprostred ,mezi rozhorcenim Zolli a mochomurkami Yenn.Kdo je tim arbitrem elegantiarem co se poesie tyce? Ovsem s hermliny, panciri a haiky( i treba zelenymi) se zolli naprosto souhlasim.. Ale oddelovat to zrno od plev to bude ponekud tezsi. Mimochodem, nepatri tak nejak k sobe stejne?)) Zvlaste kdyz jednoho odpad muze byt pro druheho bohatstvim .Kdyz basnicka da dobry pocit.. a ten asi je u kazdeho vniman jinak, nemusi se chapat doslova jeji smysl. Horsi je, kdyz se jde jen za tim pocitem , treba kralovskymi hermeliny.. a ten smysl je tak utajeny, ze by zaslouzil spis casopis pro hadankare..Protoze jsem nebyl na zadnem tom patricnem sjezdu, tak mozna mluvim trochu o necem jinem..V tom pripade se hluboce omlouvam.. Sincerely yours..Stevenson.

Anonym
08. 03. 2001
Dát tip
a avisa, pokud o ne nekdo stoji jsem zapomnel..(

zolli
07. 03. 2001
Dát tip
In :o) dik!

inventor
02. 03. 2001
Dát tip
a já tu nenapsal nic povzbudivého? kde jsem byl? v myšlenkách stále s tebou.. zolli

LILINKA
01. 03. 2001
Dát tip
Kámen úrazu počítání slabyk hodmě je do mrazu nejlepší je Zollík.

dablik008
01. 03. 2001
Dát tip
hlavne ze ti sedi slabiky :o))) a obsah taky celkem vystihuje.......

zolli
28. 02. 2001
Dát tip
Au PALEC můj palec! Snad ta muchomůrka...prašivá.. auauaua

Yenn
28. 02. 2001
Dát tip
:-)

Merle
28. 02. 2001
Dát tip
Yenn: poklona-až-k-muchomůrce :-))

papouch
28. 02. 2001
Dát tip
jóóó a já jsem vymyslel jedenácté přikázání: NEZESMUTNÍŠ :-))))))

zolli
28. 02. 2001
Dát tip
papí tak to se obávám, že hřeším denno dennně...

papouch
27. 02. 2001
Dát tip
....no a který vlastně že to sedmý je? Nesesmilníš? :-)

Merle
27. 02. 2001
Dát tip
pap: nepožádáš básně bližního svého :) hodně dobré žolí, ikdyž ne se vším souhlasím... raději pozor na trámy tipsizasluhující

Mahoney
27. 02. 2001
Dát tip
jujkyty eh' :-)) vuááááááááááááááá *** P.S. ech, zadrhával jsem se na těch čísílkách :-))

zolli
27. 02. 2001
Dát tip
Yenn a nezalogovaný pane Kubálku, četli jste opravdu prolog? Myslím, že jsem tam jasně řekla, že jsem to spočetla NÁM! Čímž míním VY+JÁ. Spočítáním jsem nemyslela pouze ta orientační čísílka, ale souhlasím s Vaší pravdou. Odsoudit se dá všecko a kdo chce psa bít, hůl už drží v ruce. Vím, že se neznáme, ale věřte - nevěřte /nehodící si škrtněte/, nejsem z těch co by záměrně poškozovali, haněli, či jinak zlehčovali cizí díla. K tomuhle mě inspiroval mimo jiné jistý příměr literatury k erotice x pornografii. Je opravdu jen na nás, co budeme pěstovat. Yenn dotklo li se Tě něco v této básni, tak odpusť, ale jsem ráda! Tahle báseň je napsaná proto, aby nás všecky patřičně nadzvihla! Jen doufám, že správným směrem. Merlíčku a papoušku v mých z bible odečtených představách je to nesesmilníš a nezabiješ, ale tuším, že v katechismu to mají nějak jinak... Merlíku ani tak nemám strach o své trámy, o ty zakopávám často a pokouším se je ve své nadutosti aspoň trochu pokorně je přelézt. Mě spíš šlo o to, aby nám ten trám nevypadl z písmáckého krovu a nepřerazil nám všem páteř. Navíc jsem řekla, že je to HYPERbola, čím jsem chtěla říci: Nadsázka, čili pro Merlíka: přeexponováno! Záměrně ;o)

Tynic
27. 02. 2001
Dát tip
už práchniví, na márách lačná neekonomicky tak jednoznačná Zolli ************** !

Merle
27. 02. 2001
Dát tip
Zoll: znam te celekm dobre, ze jsme to predpokladal... ale bylo to nezvykle drsne, tedy sjem pro jistotu jemn (asi malo jemne) naznacil pochybnosti... BTW: skoro me nadzvedla :-))

zolli
27. 02. 2001
Dát tip
Merlíku MĚLA! MĚLA TĚ nadzvednout, jsem víc než potěšená :o))

Yenn
27. 02. 2001
Dát tip
Zolli: :) Nemam co odpoustet, nedotklo se me to, spis me to spravedlive rozhorceni pobavilo (asi jsem mela ke kritice pridat i par smajliku). Ale kdyz uz se poustis do seriozniho vysvetlovani... Vis, ja bych to zrno od plev netridila... Nekdo mame na dusi zrni, nekdo plevy - ale oboji tam umi tlacit stejne opravdove. Napadlo Te nekdy, PROC tu vubec jsou kyce? A jak hrozne je to prazdno za nimi? A proc i falesne pohlazeni preze vsechno pohladi? Kdyz nekdo krasli les sadrovymi muchomurkami, je to napovazenou. Ale kdyz tam pak do nich nekdo zacne kopat, citim potrebu zakladat ligu za prava sadrovych muchomurek :-) Ber to v dobrem :-)

Helena
26. 02. 2001
Dát tip
je mi jedno kolik to má slabik, pokud je to nápadité a nedejbože krásné :-)

zolli
26. 02. 2001
Dát tip
Ještě: ta čísílka jsou pomůcka, aby se nemuseli nekteří tak namáhat...co to takhle jako zlepšováček povinně vždycky vyčíslit?

Yenn
26. 02. 2001
Dát tip
Autorka zespodu saha na vahu. Chceme-li, shledame lehkym cokoli...

Cavalera
26. 02. 2001
Dát tip
Hlubší úvahy poněkud nejsem schopnej. Jisté však je, že módnost haiků se v poslední době stala spíše jen trapnou zběsilostí ... bla bla bla ... dyť to říkám, hluboké úvahy nejsou pro mě ...

zolli
26. 02. 2001
Dát tip
Yenn :o)) někdy se může i přitížit! ;o) Myslím ale že příliš nešidím, jen koukám a někdy zítám!

zolli
26. 02. 2001
Dát tip
Promiňte zírám /překlep/

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru