Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

psal jsem jí i báseň

04. 04. 2006
4
3
1122
Autor
Winter

Pozor hlášení: Nyní něco kratšího a nevážně míněného. Děkuji za pozornost a moc si nestěžujte.

  Někde jsem četl, že s příchodem jara se člověk zamiluje třikrát snadněji než v té nejtužší zimě. Nevím, jestli je to pravda, nicméně já zamilovaný byl. A bylo jaro. Seděl jsem v kanceláři, cvrnkal si do pěti sponek na papír, co se válely na stole, a sledoval Ivetu, jak se baví s Milanem - občas se usmála, občas zamrkala, pohodila hlavou a já jen bezmocně zíral na její kaštanové vlasy. Miluju brunety. A když miluju, chovám se povětšinou jako naprostý blbec – prý romantik – já říkám blbec.

  Nedělal jsem nic kloudného, dál jsem se díval na Ivetu a ani jsem si nestačil všimnout, jak se v mé ruce objevila tužka. Boží vnuknutí? Začal jsem psát…básně, pche. Umberto Eco říká: Dobrý básník své verše spálí, špatný vydá – já jsem něco mezi, nikdy jsem nic nespálil ani nevydal. Tak jsem prostě psal:

 

„Jsi mou vodou i mým chlebem,

stejně zimou, jako létem,

nočním snem

mrtvým s ranním nebem

zalitém krví

těch probdělých let

jak s tebou tak bez tebe.

 

…Zkrátka klasická zamilovaná katastrofa. Napadlo mě, že bych to mohl Ivetě poslat – ANONYMNĚ POŠTOU.

 

  O tři dny později jsem se rozhoupal k činu. Vzal jsem obálku napsal na ní Ivetinu adresu, kterou jsem si mimochodem už dávno zjistil ze Zlatých stánek (Bůh chval Zlaté stránky), báseň přepsal na pořádný kus papíru a jel na poštu. Nikoliv na tu nejbližší v Michálkovicích, ale hezky pěkně do Poruby, na druhý konec Ostravy, aby Ivetě, které jsem už (asi v nějaké bláhové naději) několikrát stihl dopodrobna vylíčit, kde bydlím, nedošlo, kdo tenhle ten „anonymposlal.

  Nicméně, když jsem v Porubě vystoupil z autobusu, přepadly mě první pochyby. Na ulici jsem vytáhl báseň z mé příruční kožené aktovky a za chůze si ji pořád dokola polohlasem předčítal. Samozřejmě jsem brzo potkal sloup. Nikdy nevěřte žádným sloupům, rozhodně ne těm uprostřed chodníků. Tedy, to bylo první varování.

  Na poště to nebylo o nic lepší. Hlava mě bolela a u přepážky byla zoufale dlouhá fronta. Ironicky mě napadlo zrovna toto: „ještě nikdy nebyly naše služby tak pomalé jako nyní“. Na čele jsem si přidržoval kapesník a mezi jednotlivými nadávkami šouravě postupoval vpřed, až jsem se ocitl u okýnka, za nímž sedělo něco neidentifikovatelného. Mžoural jsem oči a chytal třpytky na sítnici.

  Konverzace vypadala asi nějak takto:

  -Dobrý, co si přejete? zeptalo se to něco za sklem a asi si mě to i přeměřilo pohledem.

  -Eh…chtěl bych poslat tohle. Pronto, prosím, ale aby na tom nebyla moje adresa. Rozumějte, anonymně. koktal tam jsem a přemáhal chuť omdlít.

  Věc za přepážkou, si mě opět přeměřila pohledem (asi), otevřela ústa, dvakrát zalapala po vzduchu, jako kapr, a následně už mě čekal jenom mohutný vodopád slov.

  -Jo, anonymně? A co když jste nějakej vyděrač, co? Abych tak měla ještě problémy…Vám nic nedám…Nic…Mě neslyšíte nebo co? A navíc, navíc se mě nelíbíte.

  Tak a bylo tu varování číslo dvě.

  Přesto jsem ze sebe dostal:

  -Tak alespoň obyčejnou známku.

  -Tak to je jiná. odpovědělo to něco a podstrčilo mi to malou známku za 7.50. – Ste ji měl chtít hned. Ale, ne že pudete ven a hodíte ten anonym do schránky! Že ne?

  -Samozřejmě. slíbil jsem a přesně za dvě minuty tento slib i porušil.

 

  Čtyři dny jsem pak chodil do práce jak v mrákotách. Sedíc ve svém křesle jsem si hladil jizvu, co mi zbyla po poštovním výletě na čele, pozoroval Ivetu a tipoval, jestli už ten můj výtvor dostala. Samozřejmě, že ano. Po obědě ke mně přišla, sedla si na můj stůl, vytáhla papír, který jsem hned poznal a řekla:

  -Hele, podívej se, co mi Milan poslal. On totiž bydlí v Porubě, víš? Ježiši…to je tak romantický…

  Valil jsem oči.

  -Navíc v pátek s ním jdu na večeři. pochlubila se ještě Iveta a já si v duchu řekl, že se opět dokázalo, jaká je romantický přístup k ženám blbost.

 


3 názory

Winter
12. 07. 2007
Dát tip
Oh, díky, nečekal jsem, že si mých starých věcí, víceméně rozepisování se, ještě někdo všimne :) Jinak v zásadě souhlasím se všemi výtkami.

Incognito
28. 05. 2006
Dát tip
fajn příhoda, smutně úsměvná..moc se mi líbí ;-) ***

Sarrah
06. 04. 2006
Dát tip
:o)*

...hm...napisana nie zle... ...miestami som sa aj posumial... ...a najviac ocenujem ze si tu basen nezavesil na pisamk..usmev...

StvN
05. 04. 2006
Dát tip
Píšeš dobře. Výtku mám k dialogu na poště a otřepaným vtípkům typu sloupu nebo "zeptalo se to něco za sklem". Konec se možná dal čekat, ale myslim, že je dobrej. Máš styl.

Nicollette
04. 04. 2006
Dát tip
bylo to drobet průhledný ta story

Winter
04. 04. 2006
Dát tip
Víceméně souhlásím...tohle jsem si jen tak vymyslel. Já jsem romantik každým coulem. mimochodem opravil jsem i většinu chyb a překlepů.

Winter
04. 04. 2006
Dát tip
Víceméně souhlásím...tohle jsem si jen tak vymyslel. Já jsem romantik každým coulem. mimochodem opravil jsem i většinu chyb a překlepů.

Romantický přístup k ženám rozhodně blbost není. Jen není občas na škodu vystoupit z anonymity a odhodlat se k činu....přímost ohromí ženy víc :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru