Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

rybí

Výběr: romále
04. 04. 2006
26
9
6587
Autor
Fouckault

.
.
.
.
.
tma je tichem tekutá
.
poslední autobus loví reflektory utopence
.
měsíc sklem křivený bodá trojzubcem nad mou
postelí
. 
chycené na prádelních šňůrách občas plesknou
velké černé ryby
.
  ~ noční pokoj je trpělivý rybář
.
.
.
.
.

9 názorů

Markéta
05. 04. 2008
Dát tip
... asi mne vždycky odradil název... mno, nevím, co vlastně mám proti rybám :-))

Markéta
05. 04. 2008
Dát tip
jeje, tu neznám :-) ***

Fairiella
31. 05. 2007
Dát tip
:-) *

no - /zas/ mě přilákal název... a protože pořád ještě konstruktivně kritizovat neumí a tip už jsem dala, tak jen že pořád se mi líbí... i když tehdy mi rybář nenaháněl strach :o)

Jiřička
11. 12. 2006
Dát tip
Aha,tak to jo :o) Promiň mi ten překlep,ono mi to navíc nejde ani napsat(to od F...) :o).Aspoň, že už vím co to znamená :o)

Fouckault
11. 12. 2006
Dát tip
záleží podle typu textu.. jinak konzumuji nákupní seznam, jinak prózu, jinak monovýznamový básnický text a jinak text mnohovýznamový tj. strukturální.. ono je někdy těžké rozhodnout co vlastně čtu :)mluvil jsem konkrétně o tomto textu a slovo "správné" nechal správně v uvozovkách..

Jiřička
11. 12. 2006
Dát tip
A co je obecně správný způsob konzumace? (Neber to jako šťourání,jen mne to zajímá,když už jsi to nakous'.)

Fouckault
11. 12. 2006
Dát tip
bezva.. "správný" (ošidné slovo) pohled je asi takový že prvotní motiv a inspirace je věc důležitá leda tak pro mě.. to co primárně sděluji není až tak fatální či metafyzické.. je to spíš prostor.. podaná ruka čtenáři pro jeho vnitřní momentální rozpoložení pro vložení jeho očekávání, tužeb a představ.. je to prostor. černá díra.. nahozený splávek na hladině.. aso já osobně nepokládám interpretaci za obecně správný způsob konzumace.

Jiřička
11. 12. 2006
Dát tip
Po přečtení tohoto dialogu (s rebeccou) už vás oba chápu. Máte pravdu oba... K básničce jen tolik: taky nepíšu opravdovou kritiku. Básnička se mi líbí, skutečně to ve mne vzbudilo jistý silný pocit...Jesli to byl právě ten, o který ti šlo, nevím, mám však dojem, že to musel být on! :o) *t

martinez
04. 07. 2006
Dát tip
líbí se mi - kritizovat neumím... a konstruktivně už vůbec ne :o)))

Fouckault
12. 04. 2006
Dát tip
oprava: narativní.. příběhová

Fouckault
12. 04. 2006
Dát tip
:-) pro mě je to taky zajímavý si přečíst interpretaci.. ale k textu ..tak jak ho chápu.. já se moc blíž nedostanu.. nebo jo.. ale jen z jedné strany.. .. na cestě jsme všichni.. mě by někdy potěšilo kdyby někdo mluvil o struktuře.. o stylu.. harmonii.. disharmonii.. ne o tom že jsem napsal že toužím po A a nesnáším B, nebo že mi je smutno, nebo zima.. narativní.. významová linie je jen slupka.. záminka ke psaní a tvorbě struktur.. k tvorbě obecně.. nebojím se toho zatracovaného "umění pro umění" většina lidí chce emoce.. užít si pikantnosti.. plakat.. to je taky cesta a jedna z vrstev umění.. nebo jen únik?

Fouckault
12. 04. 2006
Dát tip
reb.. víš já si myslím, že interpretace narativních pohnutek autora je věc co moc do kritiky nepatří.. spíš než o autorovi více hovoří o čtenáři..:-) není to "literární kritika" ale jen jakýsi "hlad" po příběhu.. potom se díla posvém zmocnit.. u tohoto typu textu o interpretaci vůbec nejde.. neposkytuji k ní dostatek záchytných bodů.. záměrně!! obecně je v tom dílku nastrčeno několik nástrah které mají vyvolat a spouštět asociace a temný :) neurčitý pocit.. jakési dejavu.. jakože čtenář usedá na stejnou loď s autorem.. aniž by věděl kam se plaví.. nejde mi o epiku a předávání informací o etiku, politiku.. spíš o roztočení jistých nechanismů.. stačení vnitřní pružiny textu.. která by byla schopná jej neustále oživovat a produkovat další napětí.. přenáším pozornost ne tolik ke sdělitelnému ale k textu jako takovému.. k tomu co může být pod ním.. pod významem.. (význam jako takový je pro mne málo.. stejně není nikdy originální.. protože během těch X lidských generací tu už veškeré významy a myšlenky jednou byly.. ) musím přiznat jsem dost ovlivněnej strukturalisticou teorií.. přečti si třebas takového Eca "o Literatuře".. je to spíš takovej ideál ke kterému se chci blížit.. zrovna tímto dílkem si až tak jistej nejsem :-) Jinak jsi šikulka s tou soutěží.. v nejmenším se nezlobím jen upřesňuji své myšlení..

Fouckault
12. 04. 2006
Dát tip
proč ti tak jde o doslovnou interpretaci?? nemám rád tu úpornou snahu.. buď ti tam "něco cinkne , nebo ne.." u tak krátkého textu je to vážně donkichotské a není složité jakýkoli text pseudointerpretací zkarikaturovat.. normálně sedim doma na zadku a koukám z okna .. to bude celé.. :-) akorát jsem to trošku zauzlil s těmi nohavicemi které mohou (a nemusí jak vidím :) plandat i do jiných Pokojů... :) jsou tam furt potvory... i když pradlo suším zásadně doma.

Jeheheman
10. 04. 2006
Dát tip
no žár bosé pochodně to není;-) moc mě tyto konstrukce pro svou překonstruovanost nechvátí..

Elyn
09. 04. 2006
Dát tip
už jsem psala šéfredaktorovi... tak uvidíme. Snad se to tu časem zpřehlední. :)

Fouckault
09. 04. 2006
Dát tip
hmm.. nejvíc tu chybí takové ty přehledy "co se čte " a tak.. věci co prodlužovali život.. čtenost "oblíbenějším" dílkům.. tož nezapomeň zazvonit též na ta redakční dvířka..

Elyn
09. 04. 2006
Dát tip
já si budu chodit raději po autorech přímo, ...dycky zazvoním a tak :) více funkcí je, zdá se, v nenávratnu... Třeba logické řazení výpisů, navigační lišta vlevo, taková, která neutíká... Aspoň, že to autoři nevzdali a snaží se publikovat dál. Je to škoda, tenhle mišmaš, ale snad se časem vyladí.

Fouckault
09. 04. 2006
Dát tip
to je fajn.. pobuď.. jinak se nespoléhej na funkci "oblíbených autorů" protože nefunguje :-( takže co neodchytíš na první.. druhé straně je v nenávratnu..

Elyn
09. 04. 2006
Dát tip
Pobudu, zkusím si zvyknout... zatím mě spíš bolí oči... škoda, že si musíme procházet porodní bolesti něčeho, co už mělo po maturitě. Pokud se vyznám v avízech, tak se určitě zastavím u dalších..;) Hezký večer..

kassiope
09. 04. 2006
Dát tip
Když si ji představuji v obrazech, tak se mi líbí... po slovech už méně, nejvíce ale poslední řádek, ten je silný a nějak ji (zdá se mi) zachraňuje..

Fouckault
09. 04. 2006
Dát tip
vida ji :-) .. že by úplněk? dík.. doufám že pobudeš.. nezůstal tu skoro kámen na kameni... a není se o co opřít..

Elyn
09. 04. 2006
Dát tip
krásná...*

Pokusák
07. 04. 2006
Dát tip
*T

(závorka)
05. 04. 2006
Dát tip
jo! (líbí) T

pozorovatel
05. 04. 2006
Dát tip
rozhodil mě ten obrázek (nesedí mi) takovej hezkej konec a on obnošenej jako vánoční stromeček

Print
05. 04. 2006
Dát tip
Velmi...*

a2a2a
05. 04. 2006
Dát tip
pěkný, obrazný a přitom tradičně civilně vyjádřený text, velmi se mi líbí dva první a poslední řádek. Tip

oleandr
05. 04. 2006
Dát tip
zajímavá líbí...t

Sarrah
05. 04. 2006
Dát tip
*

yzžet
05. 04. 2006
Dát tip
noční pokoj trpělivou rybářkou září ... (můj) :-) a nebo , ne ? ... a tak černou ploutvičkou tipec plesknu ... krááásný den ...

dadíková
05. 04. 2006
Dát tip
fajnová... t

solomon
04. 04. 2006
Dát tip
tohle taky neni zlý

Zuzulinka
04. 04. 2006
Dát tip
černý rby já ráda..já ráda ryby vůbec:o)*

vesuvanka
04. 04. 2006
Dát tip
výborné.... TIP

Micro
04. 04. 2006
Dát tip
Tak tohle moc - nej + *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru