Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Beze jména

08. 04. 2006
4
5
1690
Autor
Winter

Experiment...Napsal jsem to vůbec já?

  Jednou z věcí, které můžeme říci o Aleši Záhorském s naprostou jistotou, je fakt, že neobyčejně snadno a rád zapomíná všechny nepodstatné věci svého života. Neví, kam si večer odložil brýle (vždycky je ale ráno najde), kde nechal své oblíbené světlé kalhoty (nevadí, vezme si jiné), kolik přesně platí za nájem (nějak mu to prostě vyjde) a třebas taková jména bývalých spolužáků si ani nepamatoval dostatečně dlouho, aby na ně stačil zapomenout (vždyť už z nich asi nikoho nepotká). Nicméně jídlo chutná pořád stejně a usnout se mu také vždycky podařilo.

  Jednoho dne se ale Aleš Záhorský probudí a shledá, že přes noc zapomněl, jak se jmenuje on sám a není si jistý čí tvář to na něj tak poťouchle usmívá ze zakaleného zrcátka na nočním stolku. Rozhodl se tedy pro jednoduchý test: zamrkal - prvně levým okem, pak pravým okem a nakonec se rozhodl vyzkoušet zase to levé. Tvář v zrcadle zatím odpovídala – levé, pravé, pravé, pak se usmála, dobře si vědoma, že se shodují pouze dvě třetiny z testované mrkací sekvence. I přes tuto nevalnou pouze šestašedesáti procentní shodu se Aleš Záhorský rozhodl vzít tvář ze zrcadla za svou, protože stále je lepší mít tvář neposlušnou, než nemít vůbec žádnou.

  Rozhodl se definitivně vylézt z postele, ale stejně jako zapomněl, kdo je, vypařila se mu z hlavy i dispozice jeho bytu v jednom z nesčetných Porubských cihlových domů z období první poválečné pětiletky; koupelnu musí hledat, nakonec ji ale najde.

  Teď už Aleš Záhorský stojí před oknem z obývacího pokoje a dívá se ven na domovní dvorek s udusanou trávou a zaneseným, skoro neviditelným, pískovištěm, kam chodí všechny kočky z okolí. Ale on ten dvorek nepoznává. Sice mu připadá familiérně povědomý (všechny Porubské dvorky vypadají stejně), přesto je v něm i něco strašně vzdáleného a cizího.

  Kousek od zarezlé prolézačky se vynoří skupinka malých, asi sedmiletých, kluků. Pořvávají po sobě a Aleš je z bezpečí svého okna sleduje v ruce třímajíc knihu, kterou objevil rozečtenou v obývacím pokoji. Na přebalu románu font velikosti 48 hlásá: G. G. Márquez – Sto roků samoty a záložka ponořená do papírových útrob románu označuje místo, kde je José Armando Buendía odsouzen k věčnému pondělí. Stejná pasáž je i podtržena. Zvenku se nadále ozývají různé vulgarity. Rezonují od okolních zdí a občas se vetřou do mírně pootevřených oken. „Ke vchodu do krysí díry dochází ke zkreslení zvuku“ vybaví se zkomoleně Alešovi jedna báseň od autora, jehož jméno si zanic nemůže vybavit. Ani se o to nesnaží…místo šátrá v paměti a snaží se rozpomenout, jak se jmenuje on sám.

  Vždyť se můžu podívat ven! Na jmenovku na dveřích! bleskne mu hlavou a už běží od okna pryč do útrob svého neznámého bytu, který ale naštěstí není tak velký, aby v něm nenašel dveře ven, když už se mu povedlo objevit koupelnu.

  V županu stojí na chodbě, předčítá si z bílého proužku v úrovní očí, který je připevněn na jeho bytových dveřích.

  Čte: -Aleš-Záhorský- Přesto si nepřipadá o nic víc lépe, než před malou chvílí, kdy žádné jméno neměl.

  Ze spodního patra se zatím šourá důchodkyně s plnou nákupní taškou - pórek mává svým ohonem a minerálky cinkají, z tašky vypadne deset rohlíků v obvyklém silonovém sáčku. Důchodkyně si však ničeho nevšimne a pokračuje dál ve své usupené snaze zdolat všechna podlaží tohoto starého domu bez výtahu. Když míjí Aleše, oči jí zablíkají a pronese svůj jediný monolog:

  -Eh…Dobré ráno, pane Záhorský. Jsem ráda, že Vás potkávám zrovna takhle po ránu, protože už včera jsem Vám chtěla předat úklidovou knihu. Počkáte, prosím, tady na chodbě, dokud ji nepřinesu? Dřív ne ž ji ale stačí vrchní patro zcela pohltit, Aleš Záhorský za ní zavolá:

  -A jaký, že je to dneska den?

  -No přece pondělí! donese se mu zdálky a následuje bouchnutí dveří.

  Aleš stojí na chodbě a čeká. Zvedne vypadlé rohlíky, jeden z nich vyndá a pustí se do něj – je mírně nasládlý a chutná stejně, jako chutnal včera nebo předevčírem. Stejně tak studí kachličová podlaha a běží světy za nespočetnými bytovými dveřmi, které nepropouští nic z našich starostí do docela spokojených univers neznámých lidí…


5 názorů

niniw
08. 09. 2007
Dát tip
no, skús nad tým porozmýšľať, určite to bude takto lepšie ... a neber to ako nejaký "sekací masaker", ale iba ako pekné členenie textu :o)

Winter
08. 09. 2007
Dát tip
Díky za kritiku: S odstavci svádím dlouhodobý boj, je to můj vrchní nepřítel. Vždycky mě strašně mrzí sekat ty plynoucí myšlenky, ale asi to budu muset skutečně zvážiti, protože nejsi první člověk, který mi to říká :)

niniw
08. 09. 2007
Dát tip
takú zvláštnu atmosféru si vykreslil ... a o to, myslím, išlo ... trocha si to mohol rozčleniť na odstavce, lepšie by sa to čítalo ako taký jednoliaty text

Winter
12. 07. 2007
Dát tip
No stane se, je to otázkou vkusu, vlastně, když nad tím přemýšlím, tohle je na mé poměry docela neobvyklá povídka.

Kaderas
11. 04. 2006
Dát tip
Líbí! *

Nicollette
09. 04. 2006
Dát tip
velmi mi to připomíná Kafku člověk musí bejt šikovnej aby mohl připomínat Kafku .-))) *

Winter
09. 04. 2006
Dát tip
Tak dík za všechny tipy - můžu to zařadit do mé dvoutipové prózy... Jo... a na toho Kafku jsem si vzpomněl taky (potom).

Micro
08. 04. 2006
Dát tip
Ty jo, nějakým způsobem mě to zaujalo... Teda mimo prvního odstavce. Od druhého do konce jsem to četl a snažil se na ten první zapomenout, přijde mi, že to kazí, zbytečně prozrazuje. Bez něho mi to nějakým způsobem připomnělo Kafku (už asi vim, nezačíná Proměna "Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz."? - tady mi to zní podobně, i tvůj styl...). Neřeknu ti přesně čím (mimo toho, co jsem napsal), ale prostě jsem z toho měl takový pocit. Sto roků samoty jsem sice četl, ale nějak si nevybavuju, co ten pondělek znamená... Jinak teda dobrý, atmosférický, nějaký chybky by se sice našly (co do pravopisu i slohu), ale vem to čert. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru