Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozhořčená o tom, jak se lidé chovaji k ostatním částem přírody

24. 05. 2006
6
1
5210
Autor
Milly

23.5.2006 Už dlouho jsem přemýšelela o tom, že to musím napsat..., včera ve mě něco přetlakem vzkypělo a já přetekla..... A z 24.5.2006 přidávám poznatek o tom, kterak lidé pro svou spotřebu a následnou konzumaci chovají zvířata v koncentrácích, převážejí v nelidských podmínkách a dětem, když jsou malé a krmí je salámem, neřeknou, že právě jedí mrtvé prasátko, popřípadě kravička či telátko..- anito, v jakých podmínkách daná zvířata před popravou žila. (právě jsem byla mámě koupit salám..).

Byla jsem teď na procházce venku......, projít mezi horama paneláků, aby se člověk mohl podívat na západ slunce........., Když jsem tam konečně dorazila- přešla silnici a stála na poli, oblíčeném ze 3 stran silnicí a ze 4. největším centrem s prodejem nábytku v ČR, dívala jsem se na mraky- červené, růžové, žluté, fialové na obloze, napadlo mě, jak lidi znásilňujou ostatní části přírody. Říkám ostatní, protože lidi oddělujou přírodu a sebe, jako by byli postaveni mimo ni a mimo její zákony- jen proto, že mají vyšší IQ, než zvířata. Ovšem ta také nedělají spoustu věcí, které dělají lidi a za něž by se podle mě měli stydět.
 
 Stála jsem na tom poli a do uší mi stále šel řev kolem projíždějících aut. Na sídlišti je spousta domů, mezi nimi skoro žádné stromy, původní druhy zvířat vymizely- vždyť kde by žily- mezi paneláky a na poli?? Lidi vykáceli všechny lesy, které se tu původně vyskytovaly a teď ruší i pole stavbou obchodních center- velkých a ještě větších, aby toho zákazníci víc nakoupili a tím víc se plní i smetiště...
 
 Máme sousedy, před domem kontejner na směsný odpad- samozřejmě, že plný plastových lahví, papírových krabic od pizzi a skleněných lahví od vína..., naše rodina důsledně třídí všechen odpad- ne tak naši sousedé...
 Procházela jsem cestičkou v poli, v mysli se mi vynořovaly vzpomínky na všechny ty věci, které dělají lidé bez pomyšlení na to, že tím škodí životnímu prostředí a  v konečném důsledku i sami sobě....., v bezhlavé honbě za vyššími zisky a větším pohodlím.
 Každý má své auto- nebo ještě lépe na rodinu 2, jedno speciálně na vyjížďky do nejbližšího hypermarketu, plastové nádobí- talíře, kelímky, příbory se používají na hodně místech a hází do normálního koše na odpadky. (Osobně když už vyjímečně si dám v automatu třeba čokoládu, kelímek umeju a hodím do kontejneru na tříděný odpad..). Dnes jsme byli v prodejně pro kutily- v předsálí odpadkový koš, v něm navrchu zbytky rostlin, plastová lahev, papíry.
 
 Supermarkety...- člověk si ani neuvědomí, co se děje v zákulisí prodejen- za prodejní plochou se válí bedny plné prošlého sýra..., po skončení prodejní doby se do pytlů háže všechno zbylé netrvanlivé pečivo- rohlíky, housky, bagety, bagetky, třešňové taštičky, ......, všechno dohromady......, každý den se třídí a vyhazuje spousta jogurtů, sýrů, salámů, lahví mléka........- ten den, kdy jim prochází minimální doba trvanlivosti..... V některých supermarketech den před projitím dané potraviny zlevňují, ale těch je docela málo........., u salátů prodávaných v lahůdkářství visí cedulka "vždy čerstvé"- jestlipak si zákazníci uvědomují, že to znamená, že všechny saláty v mísách, které se v daný den neprodají, jsou večer vyhozeny? Pracovníci nesmí konzumovat ani si brát domů prošlé zboží- zákon to neumožňuje....., Místo toho, aby se den staré rohlíky, housky, taštičky, daly do nemocnic, dětských domovů nebo bezdomovcům, vyhodí se............
 V některých částech Prahy je na jedno sídliště 6 supermarketů (jeden zrušili, zůstala strašící budova, nový se postavil místo stromů na trávník- pravda, do dalšího je to celých 5 minut cesty..). Tam, kde bydlí můj kamarád, není žádný..........., místo původního- herna. Musí jezdit nakupovat daleko tramvají.
 
 Budovy....., všechny možné plochy jsou zastavovány- kde byly dříve louky, travnaté plochy, stromy a keře, staví se teď třeba nové metro (jedno vzniká asi 10 minut cesy od středu obytné oblasti (blíž být nemůže, tam stojí ono největší centrum s nábytkem.....), druhé metro rovněž zlikvidovalo louku......, na Palmovku prý už skoro nebudou jezdit autobusy, pojede metro..., a travnatá plocha na náměstí bude zrušena- "Je to dobře", pravil jeden pán na výstavě v místní synagoze, kterou prý asi neopraví, protože je jen přes 100 let stará a tudíž to není památka ", že tady postaví nové domy. Kdo to kdy viděl- náměstí plné trávy, stromů a keřů.. Aspoň se konečně využije..". Řekla jsem tomu pánovi, co si o tom myslím- že lidem budou k ničemu domy, když nebude nikde ani kousek trávníku- co budou dýchat, když místo stromů postaví všude domy (samozřejmě, na stavební ploše vydělají víc, než na trávníku s keři a stromy).
 U autobusové zastávky, na které jsem kdysi nastupovala do autobusu při cestě ze školy, stávaly dva travnaté kopečky- žili na nich skřítci a já si s nimi vždycky povídala. Kopečky už tam nejsou. Na jejich místě se nyní nachází prodejna automobilů.

1 názor

Milly
11. 01. 2007
Dát tip
"Zpráva Od Obyčejný_chlap1 Pro Milly Odesláno 11.01.2007 14:46:50 Předmět Kritika k dílu Rozhořčená o tom, jak se lidé chovaji k ostatním částem přírody Znáš to pěkné úsloví“ o břevnu v oku svém“? Protože vím, že upozorňovat veřejně na překlepy a chyby je hulvátství, nebudu to dělat. Jen malý výčet chybiček pouze v tomto příspěvku. Kolikpak se dělá teček ? Dále… oblíčeném ze všech stran, vyjímečně si dám, lahev, Máme (se )sousedy , 10 minut cesy od středu, ", že tady...( uvozovky). To stejné i v příspěvku Vstříc zapadajícímu slunci. Další se mi číst nechtějí…Měj se hezky a někdy trochu přemýšlej." Má reakce: Děkuju za kritiku. Ani nevím o tom, že je tam ještě tolik chyb.. :-) Psala jsem to nějak automaticky a nějak mi bylo nepříjemný číst to po sobě, takže jsem moc neopravovala. "Víš"? A kde je to tu psáno?? Já to beru jako kritiku- a sakra si toho vážím, když už to někomu za to stojí- opravovat moje chyby...- a to i veřejně. Chyby v básničkách- ty si hlídám víc, no..- tohle jsem fakt přehlídla- tak fakt díky za upozornění. Taky se měj.., čti, co je libo (nevím, proč mi píšeš, že nemáš chuť číst další- i když jestlis mě čet, jen abys mi počítal mý chyby v příspěvcích...) a možná se někdy zamysli před tím, než začneš něčí činy soudit. Cha, a jsem hulvát, že jsem zveřejnila Tvou zprávu :-)) (i když to spíš proto, aby se vidělo, že taky dělám chyby a klidně to veřejně přiznám).

Milly
11. 09. 2006
Dát tip
:-))) Taky "nestojím o hlubší kritiku", jak sis jisět všiml...... :-)) Díky za kritiku...... Hm....., já nevím....... osobně si třebas někde seženu jablka z ČR (např), abych nemusela kupovat ty u nás z Novýho Zélandu- a nejde o to, že by ty ze Zélandu byly nezdravější, ale o to převážení, který dost škodí ŽP. jinak s Tebou souhlasím v tom, že je lidem třeba ukazovat k čemu jim to bude dobrý (mimo šetrnějšího chování k životnímu prostředí, na který většina lidí nemyslí- grrr). Nefim, nefim......- jinak.....- hm, že bych byla míň pohodlná, než většina? .-) Taky jsem to psala v jiným rozpoložení- to zlepšení může být tím... :-) (ze slohovek jsem měla vždycky jedničky a dvojky... ;-)).

petr(angel)
11. 09. 2006
Dát tip
zajímavá otázka...znečištění a znečišťování země je otázkou, která by nás měla trápit(alespoň ty uvědomělejší z nás). Dovolil bych si ale navrhnout jinou cestu. Nikdo nedokáže zachránit svět...to je na každého z nás příliš velký úkol, stačí aby každý zachránil sebe a své blízké. Svět je takový, jaký si ho uděláme a tak nutit lidi, aby se vzdali blahobytu a pohodlí povede jen k negaci a vzteku, zatímco kdyz jim ukáže nekdo, že to jde delat lépe, že mohou být zdravější a spokojenejsí, když budou cvicit a nebudou mít tak znečištěné prostredí, když se vzdají trosku pohodlí, výmenou za zelezné zdraví, kdyz lidi uvidí, že sebevetsi spotreba nevede ke stesti, pak a teprve pak se mohou menit. A Zeme? Ta si pomuze sama tak ci onak...bud lidstvo prezije nebo ne, ale to neni na nikom z nas, abychom to posuzovali jestlije to dobre nebo ne. Nechci zadnemu aktivistovi branit v tvorivem rozletu, jen nemyslim, ze se ze mne nekdy aktivista stane. Zatimco kdyz se dozvim, jak se stravovat, abych se dozil vyssiho veku nebo se vyhnu civilizacnim nemocem, urcite budu motivovany novy zpusob a zivotni styl vyzkouset. K článku už bylo napsáno všechno důležité...není to uvaha v pravem slova smyslu, protože sis ukousla prilis velke sousto a nemas o nem dost informaci (to asi v tomto rozmeru nema nikdo) ani nemas dost prostoru na to, abys to tady formou uvahy zpracovala. Na druhou stranu ti nejde uprit dore vypravecske nadani a presveceni. Pises o tom, co te stve, co je ti blizke a tak to ma byt. Citim zlepseni...drz kurz a ja uz drzim pusu:-)

vesuvanka
12. 07. 2006
Dát tip
Robinia - děkuji za krásný příspěvek, který je k zamyšlení, také je mi líto, když zelené plochy jsou zastavovány, když se neustále rozšiřuje síť dálnic... nedávno jsem četla, že v Praze připadá jedno auto na dva obyvatele, zatímco v Londýně jedno auto na tři obyvatele. Pokud jde o odpadky, já nechápu, proč například léky mají dvojí obaly tablety dokonale uzavřeny v platech jsou ještě v papírové krabičce, podobně mnohé potraviny, v posledních letech se rozmohlo balení časopisů do igelitových fólií - to má zřejmě důvod jiný, aby si lidi drahé časopisy nemohli prohlížet a kupovali zajíce v pytli... ano, měli bychom začít každý sám u sebe. A proč se to neděje? Domnívám se, že je to především tím, že člověk se považuje za nadřazeného přírodě, domnívá se nebo dokonce i tvrdí, že přírodu stvořil Bůh pro člověka, takže se člověk podle toho chová... myslím, že tato nesprávná filosofie by se měla změnit - člověk byl stvořen jako součást přírody tak jako všechno živé i neživé - není nejdokonalejší, umí sice myslet, psát, pracovat, atd, ale jeho fyzické schopnosti jsou v mnohém omezenější... obdivuhodně harmonický vztah k přírodě měli například severoameričtí Indiáni, ale i jiné přírodní národy, kteří považovali rostliny a živočichy za svoje bratry, využívali z přírody jen tolik kolik potřebovali k životu... ještě jednou díky a dávám velký TIP

Robinia
12. 07. 2006
Dát tip
Bylo by moc hezké, kdyby každý smýšlel jako Ty, Milly. Pokud by každý začal u sebe a bral z přírody jen to, co potřebuje, klesla by spotřeba... a tím by klesla výroba a příroda by nedostávala tak zabrat. Ale člověk takový není a nebude. Bude chtít mít víc, žít pohodlněji, cestovat... (start letadla spotřebuje tolik kyslíku, kolik jeden člověk za celý život...) Otázka, kterou jsi svým dílkem načrtla, je hrozně moc složitá. Ale to uvědomění si jí a etické chování každého jednotlivce by určitě pomohlo k určitému zlepšení a udržení rovnováhy. Zatím to ovšem vypadá, že se ničením nekontrolovaně řítíme k sebezničení... tip

V
13. 06. 2006
Dát tip
Naivně bláhová obžaloba svobodné spotřební společnosti, tj. kapitalismu a imperialismu. každý živočišný druh mění svoje okolí tak, aby z něj měl užitek a aby mu sloužilo - mravenci kolem mraveniště, bobři, hraboši, sloni demolují baobaby, i ta penicilínová plíseň vylučuje do svého okolí jedy (pro nás savce léčiva) proti jiným konkurenčním bakteriím... ovšem člověk od chvíle, kdy přešel v neolitické revoluci z přisvojovacího způsobu života k produktivnímu a začal vedle domestikace zvířat klučit les a sít zrno, což mu umožnilo se nebývale rozmnožit, toto provádí v míře poněkud větší. nemá smyslu třídit a recyklovat odpady, pakliže je to neekonomické. A u plastů narozdíl od kovů, papíru a skla to povětšinou neekonomické je. Alespoň do příští ropné krize. chtít na společnosti založené na svobodné neomezené spotřebě aby se omezovala... no, přeji hodně úspěchů a pevnou lebeční kost

Lakrov
06. 06. 2006
Dát tip
Nenapravitelná idealistka? Kdo by to de Tebe, po výměně všech těch zpráv, řekl. Už prosím Tě nikam nechoď. Ani na staveniště, ani do hor, ani do lesa za vsí. Ten průmysl na 'na co si vzpomeneš' je všude kolem nás. Snad jen daleko, daleko na východě... jenže já už si špatně pamatuju to písmo, kterým tam píšou. Tak to asi taky nepůjde. Ale mám pro Tebe i dobrou zprávu: Nevím, či jsou, ale MELOU. Možná to přežijeme. Možna to po nás převezmou mravenci/potkani/delfíni/Marťani (vyber si, kteří ze jmenovaných, jsou ti Millejší). A už se nerozčiluj. Jinak se připravuješ o šanci, dozvědět se o budoucnosti víc, než takoví, jako já (tj. generace 'ústředních vinníků') Čti si pohádky o skřítcích nebo třeba povídky 'ústředních vinníků' a ještě vyčkávej, protože v tuhle chvíli ještě ta hybná síla působí úplně jiným směrem. Bojíš se, že se necháš ukolébat; a nejspíš máš pravdu. Koukám jestli`s četla http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=187002 Aspoň 'pekelnou pohádku' (pasáž skloněným písmem), protože celé je to pekelně dlouhé. ...a vypadá to, že četla, ale odezvu od Tebe ne... (klidně si ji nech :-) )

Milly
26. 05. 2006
Dát tip
že bych měla vědět něco víc? Prosím, co Ti nepřipadá jako pravdivé?

Milly
25. 05. 2006
Dát tip
Ahoj Davide, díky za reakci. Že tam chybí řešení mě po napsání taky napadlo, ale pak mi došlo, že vyplývá z textu... co s tím, aby zvířata nežila v koncentrácích- nejít výrobky z nich připravené.. co proti obchodním centrům- nenakupovat v nich (aspoň ne běžně)... s plasotými talíři, lahvemi.....- používat jich co nejméně, třídit odpad. a auty? nepořizovat si je, když člověk vážně nepotřebuje- a rozhodně ne "jen na nákupy". ohledně zelně vidím jen možnost přispívat nebo se stát rovnou členem některé ekologické organizace. Genetická manipulace organismů se mi taky nelíbí. Na Tvá díla se podívám. Závěr jsem úplně nepochopila.....

pekylau
25. 05. 2006
Dát tip
Byl jsem ted na procházce venku.... no snad přeci jen nebude tak zle. Ale někdy to prostě musí z člověka ven. [jedno co] t.

Milly
24. 05. 2006
Dát tip
avi, guyi, do prologu přidán zapomenutý poznatek.. :-)

Milly
24. 05. 2006
Dát tip
Dík, guyi, vzpomněla jsme si na Tebe, když jsem to sem dávala..- těší mě, že ses stavil. :-)

guy
24. 05. 2006
Dát tip
dík, žes to napsala i za mě ... akorát pochybuju, že by se toho moc změnilo, i kdyby bursíci vyhráli volby .. :-)

Milly
24. 05. 2006
Dát tip
avi reb.....- tady je to i těma barákama..... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru