Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skrz hřebíčkový kouř

19. 07. 2006
1
3
2662
Autor
pepička15

Deštivě červencové odpoledne… Ve vzduchu se mísí známá vůně deště s neznámou vůní moře. Z věcí, které jsem měla dopoledne na pláži, se line nakyslá vůně soli a řas. Je bezvětří, nic se nehýbe… Cvrčci i ostatní zvířata si dopřávají polední siestu a je jim úplně jedno, že nesvítí sluníčko, ale prší. Sedím na miniaturní terásce pronajaté dřevěné chatky uprostřed borového háje a skrze stromy se dívám na nezvykle klidnou mořskou hladinu. V dálce osaměle pluje jasmínově bílá jachta a snad kvůli neutuchajícímu dešti nikdo není na její zádi. To včera se to v zátoce jachtami jen bělalo a opálení výletníci na jejich zádích sehrávali neopakovatelné divadelní představení!

Zapaluji si hřebíčkovou cigaretu, dolévám si víno a přemýšlím, co budu odpoledne dělat. Spát se mi nechce, nádobí od oběda je sklizené, z knížek už mne bolí hlava. Procházka mne také neláká – mokré jehličí není tím nejideálnějším terénem pro odpočinkovou chůzi…

Skrz hřebíčkový kouř pozoruji déšť, myslím na Tebe a postupně se nechávám pohltit hlasem z rádia… jak sladko, jak volno, hořko nám bylo / tak sladko, tak volno a venku lilo… Zamrzí mě, že nám dvěma už nikdy nebude ani sladce ani hořce… Možná, že se s ní právě teď miluješ a déšť skrápí vaše rozpálená těla. Třeba zrovna v tuhle chvíli objímáš její pas a šeptáš jí do ucha ta samá slova, jako jsi šeptával mě… Ne, nechci Ti vyčítat, že jsi ode mne odešel za jinou ženou – neznám ji a nemůžu ji tedy soudit. Svět se kvůli našemu rozchodu nezboří a navíc se Ti nechci dál plést do života. Ale mrzet mne to bude ještě dlouho… Kap, kap… Cítím, jak mi vlhnou tváře… Jsou to slzičky anebo kapky deště? Vypadají stejně, dokonce se i podobně chovají… A přesto se liší. Jedny vytvářejí rýhy v půdě a druhé v duši… Už víš, které z nich mi stékají po tvářích?


3 názory

Milly
31. 07. 2007
Dát tip
Moc popisný, no....... :-) na mě teda.......

pepička15
31. 07. 2007
Dát tip
mily: v tom pripade bych mela prepracovat prvni cast;o)

Milly
30. 07. 2007
Dát tip
1. 1/2 mě trochu nudí a 2. bolí. :-)

pepička15
18. 08. 2006
Dát tip
anyzek: njn... zadarmo ani kuře nehrabe:o)

Kaczenka
09. 08. 2006
Dát tip
taky si rikam, ze dest, mraky, spatna nalada...nad vsechno(snad) se da povznest...alespon kousicek

Anyz
30. 07. 2006
Dát tip
sedim tady u pocitace vratila jsem se po temer 24hodinach z francie (cista jizda autem19hodin)z prostredi ktere se tomu vsemu o cem pises az napadne podoba, ja osobne sem si rikala jak si na ty dovoleny odpocinu nabiju se neco napisu a tak a nic vratila jsem se a citim se prazdne. pises o znamym tematu i kdyz je fakt ze u tebe mi prijde spis nezname je to hezky libi(che ted me tak napada V dálce osaměle pluje jasmínově bílá jachta a snad kvůli neutuchajícímu dešti nikdo není na její zádi. To včera se to v zátoce jachtami jen bělalo a opálení výletníci na jejich zádích sehrávali neopakovatelné divadelní představení! to je teda pekny pokrytectvi tsss jak si muzou dovolit zmizet jen proto ze zaclo prset)

Kaczenka
21. 07. 2006
Dát tip
:D jen se nevymlouvej...na tebe je to milostny azaz ty nase hracicko

pepička15
21. 07. 2006
Dát tip
kaczenka: možná i vědomě... tenhle textík je ´na hraně´- ještě to podle mě neni úplně typická milostná básnička, ale seriózní dílko to taky neni :o)

Kaczenka
20. 07. 2006
Dát tip
Tak uz i tebe chytla tahleta "nemoc zamilovanych basnicek":)...je to moc pekny na to, kolika vecma ses nechala inspirovat...mam pocit zes-mozna nevedomky-mluvila asi tak o ctyrech vecech najednou, ne?

pepička15
20. 07. 2006
Dát tip
chiméra: já sice nemam ráda, když lidi pláčou, ale když mi řekneš, že Ti nad nějakým mým dílkem ukápne slzička, tak mě to potěší... zapůsobila tak, jak měla... ale rozplakávat lidi - s tím bych měla přestat... a jamaica ska je všelék:o) ... nevím proč je tohle dílko takhle smutný - chtěla jsem, aby to byla lyrická a romantická věcička... a dopadlo to takhle... přemýšlím na d začátkem vztahu a píšu o rozchodech... ach jo... no nic, každopádně jsem ráda, že se líbilo... pa, sluníčko :-*

pepička15
20. 07. 2006
Dát tip
nicky: dík!

Chiméra
20. 07. 2006
Dát tip
Evičko, asi sem poslední dobou citlivka,ale i mne z té tvé povídky ukápla slzička...Jak moc dobře známé todle je...:-(.Ale víš co Tě aspoň trošičku potěší.SKA SKA SKA, Jamaica SKA:-D...Jinej lék neznám, snad jen čas...Měj se krásně a ozvi se až pojedeš do Práglu:-*.pa

Nickyx
19. 07. 2006
Dát tip
to je krasny...je smutna...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru