Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

23.40 540 London

10. 08. 2006
2
1
1482
Autor
sorrylooking

nevím, nevím. nejsem si jí jistej. proto to sem dávám, abyste mi kdyžtak poradili, kde je chyba

23.40 540 LONDON

    Blíží se nezvratitelný konec a Jurij Andrejevič Živago je opuštěný a nešťastný. Žije se svou třetí ženou, má dvě další děti, ale Toňa je navždy pryč, stejně tak Živagova největší láska, Larisa Fjodorovna. Živago umírá.
    Sedíme v autobusové čekárně. Ve vzduchu je cítit hrozná malátnost, ze které pálí oči. Chladně září zářivky, vrčí automaty na nápoje a malé občerstvení (a stejně je ticho), všechno je bílé, bezbarvé, bez zápachu. Prostě jsme unavení, sedíme každý u jednoho kavárenského stolku, který nám připomíná lidi, co tu seděli ve dne a smáli se a usrkávali a čekali na svůj autobus nebo na přítele, který má každou chvíli přijet. Sedíme tu já, zády ke mně přede mnou angličanka kosovského původu, u stolku vedle angličanky sedí mladá japonka, možná číňanka, neumím to rozlišit. Sedíme a čekáme na autobus ve 23.40 do Londýna, cesta má trvat sedm hodin.
Každý z nás se tváří, že něco dělá. Japonka nebo číňanka každou chvíli vytáhuje něco z kabelky a chvíli si s tím hraje. Diář, telefon, časopis a tak dál. Angličanka, ta pozorouje svoje nehty. A pokukuje po mně. Vlastně se otáčí, jen se letmo podívá, co dělám, a zas se otočí zpátky. Já si čtu. Byla to ode mě zrada, podlost. Už jsem předtím s angličankou navázal rozhovor a pak ho v momentu toho chvilkového ticha, kdy hledáte další téma pro konverzaci, přerušil, vytáhl jsem tu bichli a umlátil náš vztah v zárodku. Poslední dobou bývám radši sám.
    Kolem prochází nějaký zaměstnanec téhle čekárny, starší chlapík s brýlemi, něco s úsměvem prohodí, nerozumím mu, ale japonka nebo číňanka a angličanka se na sebe podívají a usmějí se, pak zas oči zdvořile ucuknou.
    „Nevíte, kolik je hodin?“
    „Prosím?“
    „Nevíte prosímvás, kolik je?“
    „23.25.“
    „Děkuju“ odpoví angličanka. Z úsměvu je rozhovor.
    „Už abysme jeli“
    „Ano.“ odpovídá japonka a znovu se usměje a hned zas ucukne pohledem, vrátí se do své cely. Jsme sami.
    Přes to neprůhledné sklo plné světla ze zářivek a bílých stěn s plakátky šťastných rodin na dovolené za zvýhodněnou cenu skoro není vidět noc a noční město venku. Stěží je vidět a jen trochu slyšet, když před čekárnu přijede velký, bílý, dvoupatrový autobus National Expres 540 London.

    Já a Marina, angličanka kosovského původu, už sedíme vedle sebe. Vím, že je z Kosova, protože právě o tom si teď povídáme, říkám jí, že jsem z České republiky, ano, mám; jednoho bratra; bude mu jednadvacet. Pak se taky zasmějeme nějaké vtipné poznámce. V autobuse je uvolněnější atmosféra, asi kvůli tomu šerosvitu. Je tu tmavě, příjemě, v oknech se rychle míhají světla, autobus monotónně, tlumeně hučí, my s Marinou mluvíme a všechno, co říkáme, zčásti pohlcuje všudypřítomný autobusový plyš. Marina se znovu zasměje a je cítit, že se jí ulevilo, že už není sama. Vidím japonku, která sedí naproti nám o pár sedaček dopředu, autobus je mimo nás úplně prázdný, až na jednoho člověka, muže, který je úplně vzadu a nevypadá, že by měl chuť zapojit se do našeho rozhovoru. Ale japonka, možná číňanka, ta se zapojit chce. Zaklepu Marině na rameno a ukážu ji směrem k japonce. Vstáváme a jdeme si přisednout na sedačku za ní.

    Všichni se smějeme, mluvíme jeden přes druhého, občas si nerozumíme, protože moje ani Yukina a ani Marinina angličtina není bezchybná, šťoucháme do sebe a šklebíme se. Japonka je japonka a jmenuje se Yuko, je daleko mladší, než jsme mysleli. Je jí dvacet a byla v Anglii za svým přítelem, teď jede zpátky za rodiči, se kterými v Londýně tráví dovolenou. Zní to jako příběh šílené dvacetileté japonky. Marině je dvacet sedm a je kadeřnice, dělá v kosmetickém salonu a žije v Anglii už osm let, ale má špatný přízvuk a říká, že se jí v Anglii nelíbí. Mně je dvacet, jsem bez zaměstnání a bez školy, nedělám nic, v Anglii jsem byl za svým otcem, který teď, po mém odjezdu, sedí ve svém jednopokojovém bytečku a sleduje televizi a ještě chvíli nevnímá, že je zas sám.
    „Je tu nuda, ty lidi jsou nudní.“
    „Nejsou nudní, každej večer to rozjížděj!“ pře se Yuko, směje se přitom, cení zuby a přivírá veliká očka.
    „To je fakt, co všechny ty karaoke bary v centru?“ přidávám se.
    „Vy jste v tom ale nežili osm let.“
    „Asi jen dva týdny, abych řek pravdu.“ směju se.
    „U nás jsou karaoke strašně oblíbený! Nejčastějc zpívaj lidi právě Beatles.“
    „Beatles!“ zaúpí Marina a my se zasmějeme, protože jsme si stačili všimnout, jak na nich Liverpool vydělává.
    „Já je mám ale moc ráda.“ řekne nakonec Yuko a já začnu zpívat: „Because the world is high, it makes me cry.....“
    „Oh I love this song!“ vyjekne Yuko a zas přivře oči a směje se. Všichni se smějeme a já začnu další song: „Let me take you down, coz I'm goooing tooo....“ Marina něco loví v batohu a vytahuje lahev, všichni se na sebe zakřeníme.

    Je nám teplo a dobře. Všichni jsme trochu opilí, ale já o sobě ještě vím, vím hodně. Autobus teď tancuje, kličkuje nějakým neznámým, velikým městem, zastavuje na křižovatkách, neustále zatáčí a podivně manévruje, okolo jsou nápisy, budovy, chodníky, lampy, dvě čtyřicet pět ráno, občas člověk, zvláštní, špatné barvy, jako z Policie v akci!, jako z domácí videokamery, zvláštní nepřístupnost toho všeho za naším okýnkem, jsme vakuovaní v plyši a plsti a ve skle.
    „It's two forty five in the morning, ...and I am putting myself on warning..“ zpívám další písničku.
    „Strašně hezky zpíváš.“ řekne tiše Yuko, která má už nejméně deset minut zavřené oči, ale neusíná. Marina se jen usmívá a kouká se z okna. Už není tak hezky upovídaná, teď je klidná a krásná. Líbí se mi.
    Zničehonic Yuko doširoka otevře oči a pusu, rychle se zvedne ze sedačky vedle Mariny (vyměnili jsme si místo) a vykládá nám, jaký dostala nápad na hru. Chvíli hrajeme, bavíme se.

    Sedíme a jsme potichu. Marina se zase dívá z okna, Yuko taky, já koukám na Marinu. Občas si mě všimne, podívá se na mě a usměje, dlouze a hezky. Vypadá dospěleji než předtím, jinak, spokojeně.
    „Ten kluk, co sem za ním byla...“ řekne Yuko. Pořád přitom kouká z okna, pusu má otevřenou.
    Chvilku je ticho.
    „Jo, sme hovada...“ řeknu na to. Yuko se na mě usměje.
    „Tvrdil mi takový blbosti. Takový blbosti, hajzl jeden. Nemůžu tomu uvěřit.“
    Yuko vypráví a Marina jí poslouchá a občas něco poradí, prohodí a Yuko se zasměje nebo rozpláče. A já pozoruju Marinu a ona to ví a nevadí jí to.
    „Yuki,“ začne trochu špatnou angličtinou, ale důstojněji, než předtím, s šarmem, s vtipem, s tím, jak si dokáže dělat legraci sama ze sebe a s láskou k Yuko, „já jsem doma v Kosovu měla s klukama taky trable. Všichni sme byli blbý, ale kluci obzvlášť. Ale stejně jsem je měla ráda, všichni sme si lámali srdce, aspoň jsme nebyli sami.“ směje se.

    Yuko už spí. Uplakala a usmála se do hlubokého spánku. Já a Marina jsme vzhůru.
    Líbí se mi, líbí se mi víc a víc, jak už není osamělá, jak se jí lesknou oči. Říkám jí: „Už nevypadáš tak osaměle, seš moc hezká.“ „Because the sky is blue, ...love is all, love is you...“ zpívám si potichu.
Je něžná, chvíli je něžná, pak se to vymkne kontrole. Děláme nepořádek, ale všichni spí a řidič je přece až dole. A já už najednou nic necítím. Přemílám v hlavě falešné písničky, jsem apatickej. Marina je jako smyslů zbavená.
    Trochu se mi stahuje žaludek.
    Marina se na mě dívá, usmívá se a je to nejtěžší úsměv a nejtěžší pohled. Drtí mě. A je cítit ta něžnost, taky láska, strašně moc lásky, která z ní vychází. Sedí na místě a je šťastná, je klidná. Tváří se, že je klidná.
    A mě to drtí. Láska. Jak nějaká příšera, něco, co není pod kontrolou, něco, co u někoho spustíte z nezodpovědnosti a nejde to zastavit, jako když vytopíte sousedům koupelnu, jako když nevracíte dluh spolužákovi, náhodnému známému, který vás tak urputně nesnáší, jako když někomu lžete do očí, lžete, hodně lžete a my se vracíme na naše místa a chvíli na to se Yuko znovu probouzí, holka s neuvěřitelným množstvím energie, probouzí se pomalu, ale jakmile se probudí, je už zas docela čilá.
    „A co tebe trápí?“ ptá se mě Yuko a navazuje tak na předchozí svěřovací rozhovor. Obě mě sledují, venku je tma, pořád tma, ale do půl hodiny se začne rozednívat.
    „Myslím, že nemám dost rád lidi,“ a mluvím s klidným, takovým upřímným tónem
    „dost se snažim, ale prostě nesnášim tu zodpovědnost, bojim se jí, mám z ní strach.“
    „bejvám radši sám,“ lžu
    „čtu si a chodim na procházky“
    Marina se pořád usmívá. Oči má skelné.

    Rozednilo se. Sedím jinde a snažím se číst si. Snažím se umlátit knihou předešlou večerní konverzaci, jako se mi to povedlo v čekárně (to bylo tak dávno), snažím se naznačit, že jsem zase normální, v pořádku, ve své ochranné cele. Úplně to nefunguje.
    Yuko zase spí.
    Autobus zastavuje.
    Marina si přes rameno přehazuje tašku, nakloňuje se k Yuko a dává jí pusu na tvář a něco jí říká. Otáčí se na mě a zas se směje, nejdřív tak, jako by si dělala legraci sama ze sebe, pak vážněji.. a pálí jí hořkost v krku. Odjíždíme, Marina se otáčí a jde směrem k letištní hale Heathrow. Cestou upustí těžkou tašku na zem a klopýtne, chvíli stojí pomalu ji zvedne, jde dál, autobus mezitím kvapně odjíždí, všechno se rozmazává, zvuk, světlo, všechen venek je zase pryč.

    Projíždíme Londýnskou periferií a Yuko je rozespalá a melancholická.
    „Zazpívej mi, prosím, ještě“
    Chvíli nic nezpívám, tvářím se, že přemýšlím, kterou vybrat.
    „Yesterdaaay...“
    „Nééé, tu nééé“ vypískne a zasměje se, znovu se na mě podívá, obejme mě a dává mi pusu.
    Yuko už je venku, má kufr, chce se se mnou ještě rozloučit. Jede pryč.
Vystupuji z autobusu, někdo mi klepe na záda: „Chlapče, sakra ty se bereš vážně.“ řekne ten starý muž, je neoholený a má chraptivý hlas. Směje se. Zdvořile se na něj usměju, jako bych děkoval za radu. Venku je rámus, je sedm hodin ráno, ale Londýn už je plný lidí a aut. Je docela hezké počasí.
Jezdí auta. Čtyři hodiny času. Sedím. Vytahuju igelitku, Živago, poslední kapitola. Odjezd 11.30.

1 názor

díky, kámo. ona je ale divná, ta nejduležitější pasáž uplně vymizela :)... nevim. rád sem tě viděl:)

wooxy
06. 09. 2006
Dát tip
je to dlouhý, jinak nevím co bych ti k tomu řekla, protože jsme to ještě nečetla, ha ha. stáhnu si to a napíšu potom, jo? :)

díky moc za odezvu. díky, beatriče, díky trinitix, kdyby ještě něco napadlo, ozvěte se, prosim:) gradace, jasně, to tomu asi chybí. nevim, taky nevim.... děkuju

trinitix
11. 08. 2006
Dát tip
atmosphare :) nemá to žádnou gradaci, ale o tom to není... mno smíšené pocity mám...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru