Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fenomén Voloďa aneb jak uspět

31. 08. 2006
6
0
7313
Autor
JiKo

Pokud vám to přijde dlouhé, čtěte jen část pod čarou ;-)

Užší jádro závisláků na písmáku si jistě vzpomene na nick Voloďa. Čas jeho slávy sice už vypršel, ale zchátralá myšlenka i dnes reflektuje uživatelský vývoj kteréhokoli autora zde.

Základní premisa: Nikdo neví kdo je Voloďa
Odvozená (doměnková) premisa: Voloďa je alternick někoho dobrého na Písmáku


Voloďa do místních vod vstoupil pubertální básní Má lásko přiměřenou jeho psanému věku (14-15 let). Nevím kdy vznikla pravá myšlenka Voloďi, ale již zde v kritikách sledujeme čistě vyhraněný a dle mě předem stanovený styl diskuse.

Voloďa se nikdy nenasere.

Asertivita užívaná na 100% nese své ovoce. Kritici, kteří prohlašují že je báseň špatná, po jakési diskusi, kdy zjišťují, že se v podstatě baví s dítětem trochu znejistí, mírní své výpady. První krok je udělán.

Voloďa ví jak na to.

Dalším esem v rukávu byly Básně ve stylu XYZ. Voloďa zde použil fragmenty názvů a výrazivo v básních typické pro parodovaného autora. Okamžitě se stal terčem rozhořčení. Červenému hadru, který nastavil soudnosti tehdejších uznávaných autorů, a který dobarvil svou typickopu dětskou naivitou v kritikách: "proč mi nedáváte tipy?", působil jako motor emocí. Zvedla se vlna odporu ve stylu Zachraňte Williho, každý se snažil postavit na "kladnous" stranu barikády, na obranu zavedených autorů by poožil svůj život.

Voloďu je třeba sledovat jako celek.

A právě sledování úrovně tvorby Voloďi a jeho vyjadřování v kritikách mělo mnohým napovědět. Všichni chtěli být slepí. A byli. Až na pár soudných kteří tvořili pouze ostrůvek v moři se svým protoctvím: "Voloďa si z nás dělá prdel"
Proč mi nedáváte tipy, když se zlepšuji?
I Voloďa cítil, že přestřelil a tak se dal na jinou parketu než parodovat místní velikány. Parodovat styl publikovaných básní. Stvořil Jiřinu, které své veškeré další věci dedikoval. Přesto, že by normálně jako autor zapadl po příjmu několika kritik typu: "Neboj, netrap se, bude líp, uvidíš." nezapadl. Měl za sebou již svou neopakovatelnou a originální historii. A originalita nezapadá. Styl básní zůstal ve stylu Voloďa - přihlouplé až imbecilní básně o lásce a o touze po partnerství, doprovázené neoblomnými žádostmi o tip a egoistické povyšování se nad místní průměr. Takový názor je buď projeven úplné hlouposti anebo záměrem. A až zde prozřeli i ti největší zarytci. Až nyní se chytali za nos a zjišťovali, že sedli na lep.

Připustit si, že jsem byl terčem humoru a že jsem se nechal nachytat je těžké i pro formáty.

Pravá spása pro Voloďu přišla, když našel své první recesistické obdivovatele. Po Noeho diskusi Kdo je Voloďa a kolem kterého se semkli recesisti se tábor zatím rozpačitých písmáků rozdělil jasnou linií. Ti kdo jeho srandu a styp přijímají a uměle tak tvoří jásavou čtenářskou obec a ty druhé, kterým přílišný intelektuální výkon mozku nedává šanci se smířit s odklonem od hodnot "kvalitní" poezie.

Jak je možné, že recesista získává na literárním serveru větší pozornost než výborné básně, které by měly být naší duchovní potravou?

Nutno si uvědomit, že nejen literaturou živ je člověk a v každé skupině lidí se nejdou humoristi, kteří dokážou strhnout dav jiným směrem než je svatá cesta Boží. V tu dobu Voloďa získal největší obdiv a nastalo období uměle protežovaného básníka. Dostával tipy za lietrární hlouposti až sračky, jeho klaka jej podporovala.
Cíl Voloďi byl splněn.

Vznikl fenomén.

 


 

A co si z toho vzít? Možná se zamyslíte nad tím, jak se lze prosadit a jak jse se vlastně prosadili na Písmáku vy. Pár atributů to chce. Mít nějaký styl a schopnost - a nemusí být pouze literární. Nabízí se několik možností - být srandista, psát pozitivní kritiky, tipovat... je spousta možností, ale v principu jsou všechny stejné. Hlavním pravidlem je držet se sám sebe. Jedině to zajistí, že člověk není posouzen jako bezpáteřní zoufalec co se snaží kopítrovat ostatní a je tak logicky odsouzen k zapomění, protože originál bude vždy o krok napřed.

Shrunuto: Ty jsi dal něco nám, my dáme něco tobě. Nezávislost neexistuje.

Jde o obchod.


JiKo
18. 10. 2006
Dát tip
kategorie odpadky:-)

JiKo
04. 10. 2006
Dát tip
SENIOR: já chápu že ten text prostě překračuje možnosti tvýho sedmnáctiletého mozku, nezlobím se na tebe....vidíš ani jedno sprostý slovo, máš radost?

SENIOR
04. 10. 2006
Dát tip
On se ten tvuj hluopy plk ani jinak brát nedá JiKo, ostatně jako vzdy.

JiKo
21. 09. 2006
Dát tip
akce SENIOR je již jen nevydařené pokračování Voloďi, často trapné. Ber to jako plk od debila a je to :))

miirdas
21. 09. 2006
Dát tip
každopádně...ale smyslem básně přeci není jen její přečtení...má v čtenáři něco zanechat...ale on ve mě zanechal pouze názor na jeho osobu...ne na jeho poezii...kterou sice přečtu po jeho kritice k mému dílu, ale nezbyde ve mě nic než pocit nijakovosti...to že nutí lidi číst braky..neznamená, že si na ně za pět minut vzpomenou..

JiKo
21. 09. 2006
Dát tip
m2irdas: proč hned vynášíš takové psychologické soudy? Dle mě to tenkrát byla velmi dobrá recese a ukázala jak lze manipulovat veřejností, jak snadno lze věřit a vybudovat jakýkoliv obraz... Hlavní smysl tý diskuse je pod čarou. On hrál hru a písmáci na ní přistoupili. Dostal nápad který se líbil i ostatním, jinak by přeci jeho básně lidi přeskakovali jako přeskakujeme tunu básní od nijakých autorů dnes a denně

miirdas
21. 09. 2006
Dát tip
i recese patří do určitých duchovních hodnot, nelze ke všemu přistupovat s vážnou tváří a lehce pokleslými koutky...ale všeho s mírou...voloďa je zejména recesí člověka jako takového...jde o cosi..něco jako alternativa asociálního ega...pravděpodobně ho sexuálně zneužíval pes jeho nevlastího otce, což na něm zanechalo trvalé následky...takovým lidem by se nemělo odporovat, ale jen chápavě přikivovat a tvářit se naprosto mírumilovně...bohužel v tomto případě je opravdu těžké se udržet

Zbora
05. 09. 2006
Dát tip
Ano...poznal jsem se jako čtenář-neprohlédlý ve všech bodech...diskutovat o tom nemíním :o))

JiKo
05. 09. 2006
Dát tip
Vihar: ty jseš takovej shrnovač a globalizátor že? Jak souvisí to že písmák je na dně s Voloďou? Mimochodem, ty taky často páchneš, a za živa...

Vihar
05. 09. 2006
Dát tip
Písmák musí být už totálně na dně, když se tu kolektivně jistou prastarou zájmovou skupinou režíruje takové divadélko coby oživování mrtvol jenž páchly už za živa.

Lasy
04. 09. 2006
Dát tip
Inu, zabralo to - Voloďa je zpět ;) Lasy

marlene
03. 09. 2006
Dát tip
Fox Mulder tvrdíval "Tam někde venku je pravda" :) taky může bát Voloďa mimozemšťan nebo se Scullyová nudí :)

pozorovatel
02. 09. 2006
Dát tip
přeci byste nechtěli vědět, kdo se skrývá za Voloďou.. to máte jako s Ježíškem dokud o něm nic nevíte, máte radost z každé ponožky

JiKo
01. 09. 2006
Dát tip
Veřejné prohlášení: protože se tu vyskytují lidi kteří o sobě tvrdí, že vědí kdo je Voloďa a přesto že nechtějí podat nějaký rozumný důkaz, prostě to jen tvrdí.... musím opravit úvodní dvě premisy asi takto: Zřejmě téměř nikdo Nikdo neví kdo je Voloďa, ale můžou jich být tisíce Voloďa je alternick někoho dobrého na Písmáku anebo taky ne Doufám, že jsem rozehnal rozpaky těch co ví, protože z jejich pohledu byl úvod který s nimi nepočítal, nefér. Loučím se s pozdravem Foxe muldera - Pravda je tam někde nahoře

JiKo
01. 09. 2006
Dát tip
Vo hovnu chrouste :-)

To nebyl názor, to byl jen kec.

SENIOR
01. 09. 2006
Dát tip
Hufnágl: Mě tvůj názor moc jakobynezajíma. Bez aviz jo. Dik (už nebudu reagoat)

kec

SENIOR
01. 09. 2006
Dát tip
Ale pánové, stejako malé děti! Nová porce mé poezie smete vás poslední hrstku pochybovačů z mého pracovního stolu. A vůbec, kdyby ste se raději zlepšovali,místo tohoto vykecávání! Dejte mi pokoj jo.

pozorovatel
01. 09. 2006
Dát tip
pišta to už napsal:))

Ano, mám nejasný dojem, že v takovém případě bych mohl být až pozoruhodně sdílný...

JiKo
01. 09. 2006
Dát tip
pH beru si v SO do vinárny karabáč... ty budeš mluvit :-)

To bohužel nepůjde. Ten člověk vycítí i jen myšlenku na to, zveřejnit jeho identitu, a díky své nadpřirozené moci by jediným lusknutím prstů ohnul můj krček do úhlu neslučitelného se životem - a to dřív, než bych to jméno stačil vůbec vyslovit...

JiKo
31. 08. 2006
Dát tip
pH + pozo - tak se vyslovte pánové

pozorovatel
31. 08. 2006
Dát tip
podle mě tu neni moc lidí, co by takovou hru dokázali tak dlouho udržet takový tu jsou dle mýho názoru jen dva a pišta ví houbeles:)

Autore autore... Co si takhle po sobě text přečíst a opravit chyby? P.S. Pravděpodobně jsem jediný, kdo identitu Voloďi zná. Je to hřejivý pocit...:)

Noe1
31. 08. 2006
Dát tip
No jo no, to asi ne. Na to je moc konzistentní :-)

JiKo
31. 08. 2006
Dát tip
kolektiv? to by někdo nevydržel...

Noe1
31. 08. 2006
Dát tip
:-))) TAKY BY VOLOĎA MOHL BÝT KOLEKTIV

JiKo
31. 08. 2006
Dát tip
Tak jsme si zavzpomínali, viď Noe! :-)

Jak jsi to myslel, bratře mého vzoru?

_Jiko_? Jsi už přeci zralý muž a víš, že se lhát nemá!

JiKo
31. 08. 2006
Dát tip
Noe: jojo já jsem byl bratr :))) to je pochopitelné, vždy platilo kdo se vzpíral poslední ten to byl :) Já tipoval Tebe, smetipracha Zboru nebo pozouše :-)

Noe1
31. 08. 2006
Dát tip
JiKo: no teď jsi pochopitelně podezřelý nejvíc ty ... ale zase si říkám, byl si ten Voloďův bratr či co to bylo za nick, a parodovat svoji parodii ... ro už je velký veletoč :-)))))))

JiKo
31. 08. 2006
Dát tip
pozo ten závěr už není o Voloďovi ale o místním úspěchu. Jak zní tvůj tip?

pozorovatel
31. 08. 2006
Dát tip
a já svůj typ na identitu volodi mám

pozorovatel
31. 08. 2006
Dát tip
houby obchod, jeho recese zkrátka byla výborná

JiKo
31. 08. 2006
Dát tip
H: musíš makat :-) zaúkoluj Jůa

Muamarek
31. 08. 2006
Dát tip
Každý je buď originál či jeho trapná kopie, někdo kritikám se vzpínal, jiný je sladce opije. Jak pozná se, kdo "dobrý" je? To je zkrátka o měřítku, snad Voloďa zas ožije, zcela jiný svede bitku :-)) Musela to být docela sranda, Muamarek

Delahaye
31. 08. 2006
Dát tip
Láďa to přesně vystihl .. nicméně " statické texty věrné tradici předinformačního věku" jsou mi podstatně bližší než samoúčelné Voloďovo šaškování, které již delší dobu požírá samo sebe vykrádáním svých vcelku originálních začátků můj názor, nikomu jej necpu :-)

Fouckault
31. 08. 2006
Dát tip
ale abych to nezlehčoval.. mediální šikovnost a umění "udělat show" kolem své osoby v tomto virtuálním prostoru je také svého druhu Umění.. zatímco my sem dáváme statické texty věrni tradici předinformačního věku.. on rozehrává veškeré nuance a možnosti virtuality.. začlenuje do svého "uměleckého projevu" celou svou osobu.. nick je výrazový prostředek.. a přesahem do soukromí (zprávy atd) to je vlastně ten pravý "internetový" přesah :-)

Fouckault
31. 08. 2006
Dát tip
"Jak je možné, že recesista získává na literárním serveru větší pozornost než výborné básně, které by měly být naší duchovní potravou?" .. když je recese dobrá, proč by nemohla být hodnocenější než "vážná kvalitní poezie" ? lidí co se rádi zasmějí je vždy dost.. proč ne.. myslím že nikdo nevidí ve Voloďovi umělce.. takže to že je hodnocený je z jiného ranku. Je to fajn maskot Písmáka..

Delahaye
31. 08. 2006
Dát tip
Dyk je to nabíledni ! Voloďa = _Jiko_ !!! Proč by jinak křísil mrtvolu ?? Je to slávychtivý jedinec a proto jej ignorujte (nebo inzultujte) - dle chuti ... :-))))

Noe1
31. 08. 2006
Dát tip
Jiko, nadšeně tleskám, z mého pohledu naprosto přesná analýza, i s klíčovým "poučením" se ztotožňuji: Hlavním pravidlem je držet se sám sebe. Myslím, že v tom byla Voloďova hlavní přednost - nenačapal jsem ho nikdy při tom, že by ze svého stylu vybočil. Ani ve zprávách ne. Nechal se například sakra přemlouvat, abych ho mohl na jednom četní recitovat. Zkoušel jsem to různě - hádal jsem se s ním o Jiřinu/Cmukínu, podlézal jsem mu, vytvořil jsem mu fan klub - a nic. Nikdy se ani náznakem neprozradil, nevypadl z role. Stále netuším, kdo to je. A tak to asi má být :-))) Norsko: Taky jsem ho zkusil napodobit a nešlo to. Holt, byl jsem plagiátor, zkoušel jsem bláhově parodovat parodii, což nejde. Věř v tomhle ohledu Jikovi.

dadik
31. 08. 2006
Dát tip
po ránu jsem slepá jo....)

dadik
31. 08. 2006
Dát tip
hehe...

JiKo
31. 08. 2006
Dát tip
dadík: jsi přesnou ukázkou toho čemu se říká být zaslepen vlastním viděním světa. Vidí vše přesně jako ty?

dadik
31. 08. 2006
Dát tip
kdybys nám to neřek, tak to nevíme...:)

JiKo
31. 08. 2006
Dát tip
Nor: můžeš to zkusit, není to lehká cesta, stojí dost sil a musíš být sakra dobrej

Norsko 1
31. 08. 2006
Dát tip
ale serjoža, to by bylo něco

JiKo
31. 08. 2006
Dát tip
Diskuse je to proto, aby jste mohli diskutovat.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru