Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chcete psát a nevíte o čem? Založen nový klub Star Trek!

24. 09. 2006
0
1
2847
Autor
Induan

U příležitosti 40. výročí Star Trek jsem tady dnes konečně založil klub pro trekkies, fandy Star Treku a pro autory povídek i dalších děl s touto tematikou, který zde zatím chyběl.

Chcete psát sci-fi a nevíte o čem nebo máte potíže s vymýšlením technologií budoucnosti? Proč nenapsat další epizodu Star Treku nebo třeba jen krátkou povídku či úvahu s touto tematikou? Nebo dokonce libreto nové klingonské opery či vulkánskou báseň? Chcete se podělit o zážitky, fotky a jiné příspěvky z conů, srazů trekkies? Chcete alespoň napsat recenzi některého Star Trek filmu či dílu seriálu? Pak v tomto klubu jistě najdete čtenáře. Stává se vám občas, že chcete něco napsat a nic vás nenapadá nebo se vám nechce rozehrávat něco nového složitého jen chcete zdělit nějakou myšlenku nebo dokonce stručně karikovat naši současnost a nastavit jí zrcadlo v zajímavém světě, který téměř každý moderní člověk zná? Zkuste to přes Star Trek! Není to vůbec špatný nápad nebo podřadné téma nehodné literáta. Naopak. Star Trek vám poskytne důstojné kulisy pro vaše myšlenky. Je to rozhodně zajímavý nejen televizní, filmový ale v neposlední řadě i literární fenomen, který by na těchto stránkách neměl být opomíjen a jako cvičení literárního talentu je to skvělé pole pro vaše působení ve sci-fi literatuře, protože kulisy máte tak říkajíc postaveny, herce připraveny a již zbývá jen sehrát vámi vymyšlená dramata ke spokojenosti publika a při zachování kontinuity a konzistence s ostatnímy příběhy z této serie. Pravda, to je někdy přece jen těžké, ale zase ušetříte práci s vytvářením komplexního vlastního světa v rozsahu, který ještě nemůžete například s ohledem na čas zvládnout nebo nemůžete sám udržováním jeho konzistenci. Možnost vkládat svým hrdinům do úst vlastní myšlenky a dialogy je ale myslím velmi lákavá pro většinu začínajících spisovatelů. Pokud nepatříte mezi detailní znalce Star Treku, můžete se jen inspirovat tím, co víte a popustit více uzdu fantazii a věnovat se tématům epizodním a okrajovým, která s hlavní časovou linií světa Star Treku nebudou kolidovat a přesto mohou být takové příběhy velmi zajímavé. Můžete psát také parodie nebo komické kusy s typicky startrekovským filosofickým humorem. Vše vítáno. Naopak pokud patříte mezi hard core znalce a Star Trek guru s dokonalým přehledem co kdy o čem bylo ve Star Treku řečeno/napsáno, potom můžete vyplnit různé mezery v časové posloupnosti a dát vzniknout příběhům týkajícím se skutečností ve Star Treku často zmiňovaným, ale dosud podrobně neodvyprávěným, jako jsou osudy posádek známých lodí Spojené federace planet (třeba Enterprise C) nebo lodí klingonských, romulanských a podobně. Kdo ví, třeba se stanete scénáristou některého když už ne oficiálního, tak alespoň fandovského filmu s touto tematikou, jako je třeba Star Wreck: In the pirkinning.

PS: Pro vás, kteří tuto výzvu vyslyší, my, trekkies, se už moc těšíme na vaše příspěvky do klubu a rozšíření světa Star Trek o další malé i větší kousky té úžasné mozaiky!


1 názor

Vyslanec
29. 07. 2007
Dát tip
Píšete Star Trek povídky? Napadlo vás, že byste je mohli prezentovat širšímu publiku? Zúčastněte se soutěže nakladatelství Laser-books, s.r.o. a vaše povídka se třeba objeví v antologii STAR TREK KUSY! Více informací na http://kusy.startrek.cz

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru