Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dnem obráceně

26. 09. 2006
11
19
4756
Autor
NePoe_ta

Pod korunou fíkovníku,

ztichlou cikádou přišlápnut (nádherný exemplář)

zuby, nehty

z hrdla tahám špunt;

lahve

- nedej na ušlechtilý tvar, tím méně na vinětu!

 

Po způsobu cigaretového papírku,

sežmoulaný, nalévám si,

 - octem razí:

 

" ...

zaspal jsi můj milý,

na niti z výčitek,

na padáku z chlastu,

na mlze z kouře!

Jdi dopade z vesmíru,

do výspy města ... !"

 

Vzkaz?

Ach, být si 100 procentně jistý,

že nepotrefen nikdo z vás ...


19 názorů

kalinka
14. 05. 2008
Dát tip
Seniora jsi očividně potrefil žárlivostí:o)

damaxy
30. 11. 2007
Dát tip
a veru je dobra

NePoe_ta
13. 06. 2007
Dát tip
<b>Wee</b> - k nakousnutému leč nedořečenému; co to báseň, co poezie? Zastávám názor, že poezie je ve svém jádru magickou technikou, která prostřednictvím hlasu propojuje člověka s bytostma, věcmi a jevy, jež by chtěl ovlivnit nebo s nima navázat kontakt. Slovo je pouze podporné, základ poetiky počíná ve zvuku, stejně jako píseň počíná tónem ale opírá se i o rytmus. Splněno-li řečené, jde dle mého soudu o poezii. Vše ostatní přidané, dílem svobodné volby, ... Jsou autoři, kteří umí excelentně krasojezdnit po hřbetech slov, vázat verše do kyticí, chrlit obdivuhodné představy, ale nehledají kontakt, dokonce již ani sami se sebou :)

Wee
07. 05. 2007
Dát tip
Ne_Poeto: a příště případně avi, sím...ale už asi nebude žádné, že :o)...té, která se odváží muže kritizovati!...byť soukromě...tak ta to pak schytá...veřejně... neb též JiKo -já z ávie vylezu na rozdíl od jiných... komupak se nechtělo opustiti tento...útulek?! (řečnická otázka-vyjímečně tedy bez smíchu, holt jdu do sebe ....)

Wee
07. 05. 2007
Dát tip
to jsem doufám neříkala, neb jsem Tě nepotkala... nebo sis to z něčeho odvodil, abys´ moh´ napsat tuto krásnou kritiku aby se konečně... postřelené...objekty... chytily..za...hlavu...kterou... nemají :-)

NePoe_ta
05. 05. 2007
Dát tip
Wee - mohu-li kapánek pravdy, o JiKovi. Von by rád sejmul masku, nemůže však. Má jí k tváři přirostlou. Řeší to tak, že přes masku natahuje propůjčené tváře ze supermarketových výprodejů. Plně jej charakterizuje dominantní záliba ve dvou prototypech: uchechtané, a pak ty, nekonečně ponuré. Říkala´s tady žes mne potkala? Že o ničem nevím ...? Inu styk s lidmi svádí k sebepoznání. :)

NePoe_ta
02. 05. 2007
Dát tip
Wee - tedy pakliže se mohu mezi Vás vložit, pak volně přeloženo z řeči humulusů-lupulusů - "Lepší pivo v hrsti než NePole_ta na střeše (Piss-maká)". von JiKo - držme se každý svého žejdlíku. Jen tak stranou. :)

Wee
02. 05. 2007
Dát tip
JiKo: jéžiš-takhle veřejně, jo, se mě ptáš, jo?! :o))) mě, statečné až plaché, momentálně spíš plaché?! .-) no to Weeš, žes´ mne prokouk´, že sem se to snažila zahrát na obě strany :o), neb mi to o té debatě uteklo jen tak obecně, a nevěda, žes´ zblízka a že rád pivo, a zrouna teď jsem otevřela Tvou stránku a jedu po dílech (ne po tipech, ty mě nezajímaj´) a vona ejhle JU:cca před třemi roky jakási vyvolaná diskuse..:o)))) nó, tak když už teda asi musím doodpověděti(nehledě na to, že teď teda tímto právě dělám to, co jsem jinde kritizovala :-((((( ), tak pokud tu masku občas sundáš...tak třeba...:o)

JiKo
02. 05. 2007
Dát tip
WEE: jo jako na pivo nebo jo jako přitakání na nepoetova slova i slovesa? :-)

Wee
01. 05. 2007
Dát tip
jo? tak to jo...:o)))

NePoe_ta
01. 05. 2007
Dát tip
No On se Nepo ke mne občas má (jinak děláme že se jako neznáme) a mohu potvrdit, On je chlapec docela splachovací. Hlavu bych si z něj rozhodně nedělal.

JiKo
01. 05. 2007
Dát tip
Wee: on to nepoeta snese, znám ho :-) No a jestli naživo no tak to musíš holt někdy přijít do hospody na pivo :-)

Wee
01. 05. 2007
Dát tip
JiKo: aha, tak to máme rozdílnej názor na to, co je to "báseň" pro mne je básní i text, který nemusí být nutně ani smysluplný, natožpak ještě navíc techn.dok., mně stačí, když pohladí, donutí třeba zamyslet se nebo prostě jen tak jsem z něho "vedle"... a sice to nemám zjištěno z autobiografií básníků, ale nemyslím, že by nad svým dílem každý nutně byl býval dumal...ale necháme této diskuse tady už :o)...(i když se přiznávám,, že i toto patří mezi má témata, o kterých bych si chtěla naživo s někým coby zač. popovídat)

JiKo
01. 05. 2007
Dát tip
Neuznávám dadaismus jako výrobní způsob a myslím, že k básni je třeba autorovy/básníkovy tvůrčí schopnosti kombinovat a dávat smysl slovům

JiKo
01. 05. 2007
Dát tip
ávie

JiKo
01. 05. 2007
Dát tip
Wee: fakt si myslím, že báseň se nedá napsat tak, že z tebe prýštěj slova a dají dohromady smysluplý a současně technicky dokonalý text

Wee
01. 05. 2007
Dát tip
a NePoe_to: k Celebrian: proč by to její vyjádření muselo být rovnou sebepohrdání?! (jasně, můžeš se odvolati na svou formu otázky, nicméně jelikož jsi to ještě jednou opakoval, tak to už pak vyznívá opravdu podstatněji než jen náhodou...) (možná máte soukromou korespondenci či se znáte , to by pak mohla býti jiná..) nicméně poznati se to z toho nedá, a tak reaguji na napsané zde :-)

Wee
01. 05. 2007
Dát tip
tuto báseń si musím přečíst ještě několikrát, abych definitivně věděla, jestli řeknu ano nebo ne... a asi bych neměla diskutovati pod Tvým dílem ne o díle, ale tak zas...je to psáno tady...tak snáď to přežiješ :-) JiKo: "básník, z kterého tryskaj verše rovnou, je blbost" ??!! tím chceš říci, že neexistuje člověk, který je zničehožnic puzen usednouti, něčehože k psaní najíti a třeba na jízdenku napsati, nevědouce co, jsa býti vskutku jen jakýmsi médiem? (nebo je v tvém textu pro tebe důležité to slovo BÁSNÍK a domníváš se, že pokud výše popsaně někdo píše, tak to nejsou pak tedy ve výsledku "BÁSNĚ" ?

NePoe_ta
14. 10. 2006
Dát tip
Celebrian - našla snad zálibu v sebepohrdání? ... když 1000 jiných věcí, prožitků, po ruce je k mání? Za sebe doufám zas a zas, "že nepotrefen nikdo z vás ...". Kajícnost tu lidi berou rádi, v sobě samém sporné, jeví se však sebepohrdání ... Ale co, tož hezké natřásání v kostkované sukni :)

Celebrian
04. 10. 2006
Dát tip
a mě se to náhodu líbí.." Jdi dopade z vesmíru "...mám dnes nějakou prazvláštní náladu a sedí mi to k ní...*

JiKo
03. 10. 2006
Dát tip
SENIOR je debil :-) jaktože tak málo píšeš? Vždyť máš na víc, i takhle relativně drobný a srandovní věci je vidět, že máš na to psát poezii. I když by to asi bylo formou zápisu a oprav... ale kdo neopravuje. Básník z kterýho tryskaj verše rovnou je blbost...

tak myšleno...děkuji... i Tobě co nejlepší barvy schované jen pro potěchu...:-))

NePoe_ta
01. 10. 2006
Dát tip
Kouzlo? :) Nestalo se Ti, žes polkla sousto, v očekávání libého zážitku, a vem to ďas, lžička cestu k cukřence se solí, našla zas ...? Nebo, že sis za bílého dne nabrala z navařené polévky, ve které vlas, a teď jej taháš z pusy, a přes veškerou nelibost, musíš celý talíř spolykat, pod přísným zrakem hostitele? Ne do odkvétání, do ztrácení se v bludišti hustých barev a vůní podzimu, přeji ... a kaštánek pro štěstí, v kapse ... :)

tak tomu nerozumím... :-)) nicméně kvetu....snad i do krásy,za chvíli budu odkvétat:-)

NePoe_ta
29. 09. 2006
Dát tip
Diano - ani mne nešmakuje z toho šálku. Ale někdy si navaříme, zavaříme, a pak - zhořkne pivo, zhořkne káva, zhořkne na blín čokoláda, a do dna dnoucího, musíme si vypít. Spíš o střízlivění to, a střízlivět lze nejen z alkoholů. Vím, že to nesourodé, úbohé, rozhárané, ... ale žiji zrovna to a tak, ... et alea iacta est ... Tobě: spíš pramenité, z dlaní ... nežby Teekanne

NePoe_ta
29. 09. 2006
Dát tip
Zuzu - linku, na linku pra.linku, na pra.linku sluníčko, podívej se skrze, děvečko :)

NePoe_ta
29. 09. 2006
Dát tip
Signore SENIORe - naprosto se 100tožňuji. Za trest si pokládám na 100ličku připínák, ihned na něj zapomínám. Uvaž však sám kriticky: by nebylo k zlosti když "dílko" by pivo vystavěno dřív než vyšumělo chtělo jen cos špitnout ostatním o Tvé VELIKOSTI :) Aaaau!!!

NePoe_ta
29. 09. 2006
Dát tip
Kouzlo - ne, ne, ač vždy tak prozíravá, tentokráte nejde o uštíplý drápek, leč spolklé sousto polívčičky - vytahuji z ní dlouhý ... co to? ... vlásek ... Ale co, dobře žes přikvitlo, a snad že celá kveteš :)

NePoe_ta
29. 09. 2006
Dát tip
Rabbe - zrovna zmiňováno, z formy vypadlý, - KO :)

NePoe_ta
29. 09. 2006
Dát tip
Induan - OK reverzně, tak to ANO! :)

Diana
28. 09. 2006
Dát tip
Lituji, tohle není můj šálek čaje...

martinez
27. 09. 2006
Dát tip
Seniore, Seniore - jsi živým důkazem toho, že stáří NEmusí být nutně moudré... (ještě že je to jen nick...) netvrdím že chápu co jsi chtěl napsat, Ne..., ale chápu si to po svým a pro sebe... a dík, hodí se mi... *

SENIOR
26. 09. 2006
Dát tip
Zízkala několik ušmudlaných tipů z milosti. V tom já však nejedu, dílko je nesourodé a mátožní se v alkoholevé nudě. Raději konkrétne nehodnoceno.

Zuzulinka
26. 09. 2006
Dát tip
jo*

nehet :-)) t

Rabb
26. 09. 2006
Dát tip
Poe má formu.. ..jako vždy.. ..*

Induan
26. 09. 2006
Dát tip
ok

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru