Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VOSA A CESTUJÍCÍ

15. 08. 2008
3
6
2045
Autor
fungus2
Pavel nastoupil do zadní části autobusu a usedl na sedačku vedle staršího muže, který byl začtený do novin. Poté se zadíval na zavírající se dveře, mezi nimiž na poslední chvíli prolétla vosa. Upřel na ní svou pozornost a sledoval, jak začíná létat sem a tam. Vzápětí ztuhl, když mu proletěla těsně kolem obličeje. Pak ona opakovaně narazila do skla okna, po němž hned začala lézt. Stále na ní hleděl, přičemž si jí všiml i muž, co seděl vedle něho.
„Jedeš potvoro!“ vyhrkl a švihl novinami o sklo. Vosu to rozdráždilo, což mělo za následek její vzteklé poletování a narážení do okna. Muž se opakovaně oháněl novinami a vosa začala nebezpečně létat kolem něho i Pavla.
„Jen jste jí rozdráždil!“ řekl mu Pavel.
„Nechci dostat pigáro!“ vyhrkl muž.
„Takhle ho někomu brzo dá!“
„Proto jí chci zabít a nebo vyhnat ven!“ mínil muž, aby vzápětí části složených novin srazil ženě, co seděla na sedadle před ním, z hlavy klobouk. Ta vykřikla a okamžitě se v sedě sklonila do uličky, na jejíž podlahu on dopadl. Pavel se také pro něho natáhl, ale přitom se střetla jeho hlava s hlavou ženy. Oběma se zatmělo před očima, a poněvadž autobus vjížděl do zatáčky, tak se Pavel ke svému zděšení sesul na podlahu. Bokem na ní zůstal ležet a to přímo na klobouku.
„Ježišmarja! Vosa!“ vyjekla žena, když jí kolem obličeje výhružně zabzučela. V tu chvíli též i ona ztratila rovnováhu a přemístila se za výkřiku na podlahu, přičemž jí vypadla z ruky kabelka. A její obsah se vysypal do uličky.
„Co děláš?“ vyhrkl tázavě její manžel, který ještě před chvíli vedle ní klimbal. Rychle se postavil a v předklonu uchopil oběma rukama svou manželku. Přitom mu před očima zabzučela vosa a vzápětí si mu sedla na paži. Ohnal se po ní pravou rukou a hned pocítil bodnutí.
„Jau!“ vyjekl, načež ztratil rovnováhu a spadl na manželku. Mezitím se Pavel postavil na nohy a užasle hleděl na zmítající se a nadávající manželský pár v uličce. Současně spatřil, jak se muž ve stoje stále ohání novinami.
„Už toho nechte a radši pomozte!“ vyhrkl na něho a on zůstal zkoprněle stát.
„Já musím vystoupit!“ vyjekl náhle muž a rychle vkročil na podlahu mezi sedadly. Ve stejnou chvíli se však rozštěkal pes, který ležel v zadní části autobusu. Ten se vytrhl překvapenému majiteli z ruky a vzápětí se postavil na zadní a předními se opřel o muže s novinami. Ten neudržel rovnováhu a skácel se na podlahu. Přitom rukama udeřil sedící dívku na sedadle a vyrazil jí z rukou velký květináč, jenž mu vzápětí dopadl na hlavu. Současně vrazil do Pavla, který zrovna pomáhal ženě na nohy. On náraz nečekal, a jelikož autobus zrovna prudčeji zabrzdil, tak v uličce mezi sedadly vznikla valná hromada, v níž se ocitl i Pavel. Nad ní poletovala vosa a ta projevila zájem o mladíka, co měl v ruce deštník. Ten se s ním začal ohánět, přičemž se mu rozevřel. Prudce rozevírající se část deštníku zasáhla lezoucího muže po podlaze, který sbíral věci, co se vysypaly z kabelky jeho ženy. Ten okamžitě vztekle rukama uchopil okraje deštníku a mladík se s ním počal přetahovat, aby se za chvíli i on ocitl na podlaze. Ve stejný okamžik se otevřely dveře a těm, co chtěli nastoupit do autobusu, se naskytl pohled na několik cestujících, kteří se rozkřičení nacházeli v různých polohách na podlaze.
 Vzápětí v autobuse nastala tlačenice, přičemž se ozývaly výkřiky. Pavel doslova vypadl na zastávku a zároveň uviděl, jak druhými dveřmi vyběhl onen muž, co se po vose oháněl novinami. Ty však držela v ruce dívka a mlátila ho jimi, poněvadž jí rozbil květináč. Z autobusu se také podařilo dostat manželskému páru. Oba dost nadávali a žena ukázala na muže, jenž jí novinami srazil klobouk. A za chvíli už do něho bušili tři.
Na zastávce stál také mladík, jenž držel v ruce zohýbaný a potrhaný deštník, co se mu otevřel v autobuse. Koukal na něho zkoprněle a poté jej vztekle zahodil. Deštník vzal záhy do tlamy pes, jehož opět jeho majitel neudržel a ten se s ním rozeběhl k místu, kde křičela čtveřice lidí. Na ně začal okamžitě skákat a všechny ušpinil svými tlapkami. Když k nim doběhl jeho majitel, tak počali sborově křičet na něho, načež se náhle u nich objevila vosa a všichni se za ohánění rukou rozutekli.

6 názorů

fungus2
16. 08. 2008
Dát tip
Děkuji.

Alojs
16. 08. 2008
Dát tip
povídková groteska. s tím filmem to opravdu není mimo mísu. text je to čtivý, veselý, psaný jistě s úsměvem na rtech. přesto bych jisté pasáže vypiloval, přidal vtipné popisky... prostě - babovka to je, ještě ten pomyslný cukr.

fungus2
15. 08. 2008
Dát tip
Děkuji. Třeba někdo tuhle povídku zfilmuje.

vesuvanka
15. 08. 2008
Dát tip
Tak vida, co dokáže jedna vosa :-))))) Povídka mě rozesmála, určitě by stála za zfilmování :-))) TIP a díky

fungus2
20. 05. 2007
Dát tip
Díky. Už mi to psalo více lidí, že by některé mé povídky stály za zfilmování.

neviem, neviem. skôr ako v literárnej forme by som si vedel predstaviť ako krátky film.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru