Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Listopad

11. 11. 2006
3
18
3974
Autor
Fairiella
 
Listopad se na mě snesl
jak poslední listí stromů,
říjen na kolena klesl,
tiše skřípou okna domů.
 
Zavřeno je v lidských duších,
do všech srdcí sněží zima.
Drobné tečky mrtvol muších
už to ale nezajímá.
 
Hadi tiše znehybněli
pod vrstvami spící země,
a až hustě nachumelí,
měsíc osvětlí ji jemně.
 
Ve tmě socha sama stála,
kdepak, žádná boží muka.
Sněhuláka vytesala
 samotinká dětská ruka.
 
Zarputilá jabloň v stráni
nechce ztratit listí svoje,
zimě se však neubrání,
zima bude vítěz boje.
 
Listopad se na mě snesl
jako lehký dotyk dlaní.
Přes stesk mě však nepřenesl,
nesplnil mé tiché přání.

18 názorů

Fairiella
08. 02. 2007
Dát tip
Baziliška: jo, když to říkáš takhle, tak to s tou rukou může bejt i komický, to jo :-D A u Člověče jsem se vztekala už jako malá :-D

Baziliška
08. 02. 2007
Dát tip
asi mám opravdu úplně jiný styl myšlení:-)) nicméně díky za vysvětlení, bylo užitečné:-) k té ruce-aby sis o mně nemyslela, že jsem úplný debil, že;): nejde o ruku...jde o slovo samotinká, které neznamená sama...tedy ne udělala to sama osobně, ale udělala to sama jediná...nevím, jestli jsem ti srozumitelně popsala ten významový rozdíl, ale to je jedno, už to radši nechám být:-) i rozpitvaný Máchův Máj dává smysl, věř mi, zkoušela jsem to:-) jinak celkem souhlasím:-) a sarkasmus může být i laskavý:-)) člověče, nezlob se:-))

Fairiella
08. 02. 2007
Dát tip
Baziliška: Když rozpitváš podobně Máchův Máj, tak ti asi taky nebude dávat smysl :-) Jako... nechci se přirovnávat k Máchovi, to je jak přirovnávat Mount Everest k stometrovému kopečku. Ale v odpověď: metaforické mouchy, ty, co všechny otravují, za života zajímalo, že do srdcí sněží zima (podnět k ještě většímu otravování). Sněhulák se netesá, ale sochy jo - a když si to dáš do spojitosti s tou sochou, o které je řeč o verš či dva výše, tak to smysl dává. Ruka... no tak to je skoro bez komentáře - když řeknu"Jeho oko bylo jiskrné", neznamená, že to byl kyklop. Hadi a měsíc... to je všechno vykreslení obrazu zamrzající přírody v listopadu (tom normálním, ne tom letošním), kdy napadne první sníh, hadi zalezou do země... Hlasitá přání existujou, ne že ne. "vrať se!" "Tak pochop mě!" "Musíš to přece pochopit!" řve kdokoli na kohokoli, a vyslovuje tím hlasité přání. Listopad stesk nevyvolal, to bylo asi buď špatně napsáno nebo špatně pochopeno. Naopak, byl jako lehký dotyk dlaní - ale ten dotyk neukonejšil a přání nesplnil... Přízemní nejsi, jen máš úplně jiný styl myšlení než já.

Baziliška
07. 02. 2007
Dát tip
ach jo...pokud se nezměníš, k čemu ti bude poukázat na chyby? rozpitváním myslím, že se vyjádřím ke konkrétním slovům, veršům a tak - tj. že nebudu psát povšechně o básni...jen je to prostě na dýl a já nevím, jestli o to stojíš nepochybuju o tom, že básničky nepíšeš čistě mechanicky (i když pravidelnost rytmu a rýmy k tomu názoru mohou svádět)...jen říkám, že některé části se ti povedly líp (z mého hlediska), jmenovitě: ... Zavřeno je v lidských duších, do všech srdcí sněží zima. Drobné tečky mrtvol muších ... Hadi tiše znehybněli pod vrstvami spící země, ... Zarputilá jabloň v stráni nechce ztratit listí svoje, ... Listopad se na mě snesl jako lehký dotyk dlaní. ... a některé nedávají smysl: proč by mělo mouchy zajímat, že do všech srdcí sněží zima (tenhle verš je ale jinak perfektní)? sněhulák se rozhodně netesá...a těžko si dovedu představit, že ho uděláš jednou rukou...použila jsi prostě slovo, které má trochu jiný význam... měsíc osvětlující zasněženou krajinu je celkem fajn obraz...ale proč v návaznosti na hady?...přijde mi to jako oslí můstek... jsou i hlasitá přání?...a čeká se od listopadu, že zaplaší stesk, když jej sám vyvolal? jsem asi odporně přízemní, ale nedává mi to smysl...

Fairiella
07. 02. 2007
Dát tip
Baziliška:hlubší kritika není pro mě rozpitvání, ale poukázání na chyby. Děkuji za názor - já básničky neskládám mechanicky, tak nevkládám verše, které mají nějak působit... píšu verše, které mě napadnou a v daný okamžik se mi prostě zdají dobré (nebo dobře - budu pokorná - zdají se mi docela ok). Pokud to brání každému, aby z toho něco měl, to mě mrzí, snad se některé básničky budou líbit víc (protože já se asi nezměním)

Baziliška
07. 02. 2007
Dát tip
některý verše jsou hodně dobrý:) některý obraty naopak nefungujou:( připadá mi to kvalitativně nevyrovnaný - někde s citem vytvoříš prostej obraz, kterej má i hlubší smysl (nebo se tam alespoň dá najít), jinde vložíš verš, který působí strojeně a pateticky... v těch lepších částech je poznat, že máš nadání, ty horší části člověku brání, aby z toho něco měl... pokud chceš hlubší kritiku (tedy rozpitvání), tak jen na výslovné požádání...

Imminici
07. 12. 2006
Dát tip
V když je prosinec, říkám krásné, melancholické..:-) Strašně moc se mi líbí tohle: "Zavřeno je v lidských duších, do všech srdcí sněží zima" *

Fairiella
21. 11. 2006
Dát tip
zvyřádko: Díky moc :-)

Fairiella
14. 11. 2006
Dát tip
Incognito: díky :)

Incognito
13. 11. 2006
Dát tip
mě se moc líbí :-) *

alternic
11. 11. 2006
Dát tip
Faň. * *

Fairiella
11. 11. 2006
Dát tip
Cairo: Pokud to vnímáš jako říkanku, možná se nedokážeš sám přenést přes to, že je to rémované. Ty rýmy tam nejsou násilně, v týhle básničce si za tím zvlášť stojím.

Cairo
11. 11. 2006
Dát tip
říkanka. máš tam nějaký potenciál. vžij se víc do pocitu, nepopisuj. a pokud ti nejde vymyslet verš který na to sedne, tak počkej a pokud to nepřijde tak prostě nemusí být rýmovaná. moje rada.

Cairo
11. 11. 2006
Dát tip
říkanka. máš tam nějaký potenciál. vžij se víc do pocitu, nepopisuj. a pokud ti nejde vymyslet verš který na to sedne, tak počkej a pokud to nepřijde tak prostě nemusí být rýmovaná. moje rada.

Fairiella
11. 11. 2006
Dát tip
lisohlawka: no... omlouvat se nemusíš. názor je názor. Vomletina? No... a není slovo "vomletina" taky vomletý? A co není vomletý?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru