Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

přes mosty k ALIMŘE

Výběr: a2a2a, Print, Markéta, rebecca13, Fouckault
15. 11. 2006
13
31
7200
Autor
Armand


Alimra. Co napsat k básnířce, u které můj první pocit ze čtení byl, že se míjíme, že příliš soukromničí, a že tudíž naladit se na její poesii je pro mě velmi nesnadné. Napadlo mě hned, že raději nic psát nebudu, ale nakonec jsem si to rozmyslel. Nedokázal jsem si představit, jak bych Alimře sdělil, že je to citlivá bytost s neobyčejným viděním, ale teprve rozvíjející schopností předat pocit, poselství, navázat kontakt. Alimra plyne v jiných dimenzích, ostatně jako mnoho básníků, kteří jsou tak výrazně uzavřeni ve svém světě. Vypadá to, jakoby ani neměli zájem promluvit ke čtenářům, jen vzít si oči, klidně i pomyslné oči druhých, za svědky sebe sama.

 

Ta opravdová a podivuhodná duše Alimry je skryta hluboko v jejích básních a vyhlíží nenápadně – obřádky vystrkuje uši, někdy uprostřed, jindy na okraji, každopádně však jen ve střípcích básně samotné. Jak to myslím?

 

Vezmu si jako příklad báseň Melanchórie podvědomí. Tato báseň je přeplněná – slovy a obrazy, formou. Působí jako když na vás někdo hodí šest tenisových míčků najednou. Kolik jich chytíte? Ve skutečnosti potřebujete jen jeden „míček“. Ten, který nese pocit, sdělení, výkřik, básníkovo proč. U Alimry se toho lze dopracovat, ale, upřímně, nemám chuť dolovat, když čtu báseň. Abych se případně chtěl pídit, musím být osloven. A to je to místo, kde Alimře padá kosa na kámen. Vrátím se ke zmiňované básni. Když se očistí od té spousty slov… pak najednou zazáří, čistá a neobyčejná. Předtím však je to spíš bolehlav, který vypadá, že chce okouzlit silou a množství metafor a kombinatorikou slov. Jak by pro mě zmíněná báseň vypadala očištěná? Třeba následovně:

 

raději píšťalu nedokonalou hrdlem

 

senzitivně lapat po každé molekule chvění

moci ohluchnout

 

smyslem sedmého

jsou i jiné příčiny

 

koupit si směr jízdenky

 

od všeho

 

přes v pěst zaťatý pocit tyče

nebo pocit dřeva

až ke korespondenci listu ...

 

...potmě-domy

 

 

Přiznávám Alimře cit a obrazutvornost. To je skvělé, mít k dispozici taková kouzla! Ale nestačí to, ne mně. Když chcete dětem vyprávět pohádku musí být opravdová a musí být vaše. Když chce mě někdo oslovit poesií, musí postavit most k mému srdci, abych po něm mohl přejít. Alimra se snaží a za to ji chválím, protože to je jediný způsob jak se to naučit. Zkoušet a chybovat. Jaká je tedy Alimra? Stojí za přečtení? Je to skvělá básnířka, ale abyste to zjistili, budete muset projít záclonami, prodrat se zátarasy a odházet z cesty všechno co brání ve výhledu na krajinu jejího bytí. Pak uvidíte věci, ze kterých se vám může zatajit dech.




31 názorů

Armand
17. 10. 2007
Dát tip
Bledulka: ano, máš pravdu... i o tom píšu ve své kritice (obsaženo je to v tom "Alimra se snaží a za to ji chválím, protože to je jediný způsob jak se to naučit. Zkoušet a chybovat.") Zkušenosti ti umožní umět řemeslo, .. opravdovost se nedá naučit, ta souvisí s tím nakolik dokážeš být sama sebou. Pokud to nedokážeš, pak ti ani sebelepší a sebedelší zkušenost nepomůže napsat skvělou báseň. .-)

Bledulka
17. 10. 2007
Dát tip
Tak to byla hodně přísná kritika, nemyslíš, že básnění závisí i na zkušenostech?

milá eulo, toje reklamní spot. co ty básníci maj s tim levym rantlem, proč jejich výlevy nedotečou až k tomu pravýýýmu? (rantlu)

Armand
18. 11. 2006
Dát tip
Zly: myslím, že se od sebe můžeme dost naučit... oboustranně... že se doplňujeme. Někdy zabírá přísnost, někdy laskavost. Čas ukáže. Ale věřím, že smysl mají obě (všechna) naše zpracování. Staví (nejen) nám ten most. Zkušenost se mění. Těší mě :)

Zly
18. 11. 2006
Dát tip
povzdech. jsi hodný, strašně hodný a citlivý. nevím, jestli to k něčemu povede. moje zkušenost je jiná.

pozorovatel
17. 11. 2006
Dát tip
pěkná, až diplomatická kritika:)*

akaša
16. 11. 2006
Dát tip
***

Armand
16. 11. 2006
Dát tip
rebe: to není špatný nápad. dík .-)

Norsko 1
16. 11. 2006
Dát tip
děkuji za odpověď

Armand
15. 11. 2006
Dát tip
Fouckault: ty víš, že to není o čištění, je to konkrétní příklad, který ukazuje co mám na mysli. Rebe: děkuju za tu neobyčejně poetickou a krásnou reakci. Vnímáme to velmi podobně :) Norsko1: most k srdci může stavět jen ten, kdo ví kde je jeho vlastní srdce. Ten pak tuší jak. A jakmile to zkousí, znovu a znovu, najde cestu, najde způsob. Ale žádný návod není. všem díky za návštěvu a názor.

Fouckault
15. 11. 2006
Dát tip
:-) joo brilantní pohled z druhého břehu.. jen mi nesedí moc něco autorovi čistit.. ale já tě v pátek zpucuju :-)

Markéta
15. 11. 2006
Dát tip
ano chápu tě, i když mne osobně Alimřin komplikovaný svět neodrazuje. Ba naopak. Velmi velmi přitahuje. Nacházím tam to, co v poetice najít chci, totiž dychtivost, neuchopitelnost, dynamiku, mnohoznačnost a množství úchvatných obrazů, za kterých se mi tají dech :-) Nicméně jsem ráda, že se tu v protikladu k Fouckaltově kritice a odbornému leterárnímu rozboru, objevil pohled nezastírající a nezastírání a přímost vyžadující. Díky t,v

Print
15. 11. 2006
Dát tip
Kouzelně se mi to četlo! Je v tom všechno...*

Norsko 1
15. 11. 2006
Dát tip
e: neboj, neumřela, to je fouckaultův projekt, nedávno avizovaný

Norsko 1
15. 11. 2006
Dát tip
Dobře jsi to napsal, ale takto bys to mohl napsat o většině básníků (hlavně o těch, které jsi ještě nečetl) A jak ti mají k tobě stavět most? :-)

eulálie
15. 11. 2006
Dát tip
co mi uniklo s Alimrou_že o ní teď všichni píší ?

dadíková
15. 11. 2006
Dát tip
ano jenyku, tím se zabývám hodně....měla to vědět dopředu a souhlasit, podle mě...

a2a2a
15. 11. 2006
Dát tip
Františku, dost jsem o tom přemýšlel, a tvůj názor mi není vůbec vzdálený, ale na druhou stranu, je to sympatický experiment, který kritizovanému leccos napoví a pomůže a autory kritik naučí při hodnocení více rozevřenému pohledu.

dadíková
15. 11. 2006
Dát tip
..jo jenyk...jasný...no ale proč se o někom trochu nerozepsat, když se chce... shovívavost..:)

oleandr
15. 11. 2006
Dát tip
dobré

a2a2a
15. 11. 2006
Dát tip
Armande, odpusť, že se zde nerozepíšu, jak jsem to učinil pod Fouckaultem, kterého jsem zastihl jako prvního, ale chci ti říct, že jsi mne vůbec nezklamal, a vzhledem ke všem okolnostem, zejména těm, že si nechcete hrát na profesionální kritiky, ale nacházáte čas a poctivost k zamyšlení nad práci jiných, mohu, stejně jako Fouckaultovi blahopřát. Líbí se mi zde příjemný jazyk.

Zuzulinka
15. 11. 2006
Dát tip
zatím nejhezčí, co jsem tady na její adresu četla...ano, most k srdci*

dadíková
15. 11. 2006
Dát tip
..souhlasím...*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru