Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEBE NAD SOMMOU-16

29. 09. 2008
1
8
2121
Autor
fungus2

Část šesnáctá

Ze dvou teček, co se nacházely v dálce za trojicí stíhacích dvouplošníků rámové konstrukce, se pozvolna staly velké čárky. Poručík Robert Fantes kroutil hlavou všemi směry a zrakem pozorně propátrával vzdušný prostor. Přitom postřehl před sebou a pod sebou černé chomáčky, které představovaly palbu německého protiletadlového dělostřelectva. Ty se objevovaly kolem pětice dvouplošníků, co nesly bomby. Letci v nich je hodlali shodit na železniční most, který měli v dohledu. O něco výše letěly čtyři stíhačky a jedné z nich vylétla červená světlice. Ta byla varováním, že se na blízku objevila nepřátelská letadla.

 Fantes pozoroval červenou světlici, načež upřel zrak za sebe. Dvojice čárek byla ještě větší a už rozpoznal tvary německých stíhaček Fokker. Poté se zadíval na Airco, co letělo v čele trojčlenné formace. V jeho kabině seděl nadporučík John Elliot. Ten zvedl sevřenou pravou ruku se zvednutým palcem, přičemž s ní několikrát zagestikuloval. Fantes věděl, že mu naznačuje, aby se postavil německým letcům. Poté se dvě letadla z tříčlenného roje sklonila a jejich piloti se vrhli do začínající vzdušné bitvy. Ta se začala odehrávat nad řekou Sommou.

 Mezitím Fantes otočil letadlo nazpátek a upřeně se zadíval na přibližující nepřátelské stíhací letouny. Přitom vypálil krátkou dávku, aby se mu zahřál kulomet. Zároveň se předklonil a manévrováním se pokoušel dostat Fokkery do mířidla na kulometu. Vzápětí už rozeznával zbarvení německých letadel. Na mušku se mu podařilo dostat žlutou stíhačku, na niž okamžitě krátce vypálil. Současně postřehl na jejím předku záblesky, které znamenaly střelbu pilota. Sotva si tuhle skutečnost uvědomil, tak zaslechl mlaskavý zvuk dopadajících kulek na spodní plátno dolního křídla. Okamžitě strhl Airco do strany, přičemž na dvě vteřiny měl na mušce druhý šedivě zbarvený Fokker. I na něho stačil vystřelit krátkou dávku, načež provedl rychlý úhybný manévr. Po něm zahlédl, jak se kolem něho mihl ona stíhačka, na kterou pálil naposledy. Pak postřehl, že se za ní vleče tmavý proužek kouře. Což znamenalo, že zasáhl motor.

 Pilot žlutého Fokkeru hodlal však zasáhnout jeho a Fantes svou pozornost rychle upřel na něho, zatímco ve vzdušném prostoru se rozplývala dlouhá stopa kouře. Na jejím konci se nacházela poškozená stíhačka, jejíž pilot prchal z boje. A tak se záhy rozpoutal souboj dvou stíhačů.

 Přes kulomet Fantes upřeně hleděl na nepřátelský jednoplošník. Německý pilot začal manévrovat, přičemž on zahájil střelbu krátkými dávkami. Kulatý zásobník rychle vystřílel, načež jej jednou rukou vyměnil. Druhou stále svíral řídicí páku a sledoval Fokkera. Ten uhnul při stoupavé zatáčce do strany a zpomalil rychlost. Fantes nemohl regulovat rychlost a vzápětí jej předlétl. Přitom se zadíval do kabiny nepřátelského letadla a v ní spatřil pilotův obličej. Němec pozvedl ruku a zamával mu. Poté se však nepřátelský stíhač ocitl za ním a okamžitě na něho začal pálit.

KONEC ŠESNÁCTÉ ČÁSTI

 


8 názorů

fungus2
29. 09. 2008
Dát tip
Diky. Biggles je nepřekonatelná klasika.

fungus2
03. 12. 2006
Dát tip
Tak to je fajn.

Jendula
03. 12. 2006
Dát tip
Rozumím :-)

fungus2
03. 12. 2006
Dát tip
To je v pohodě. Prostě rozprasky granátů a následné chomáčky, vždy znamenaly, že na něco letícího je páleno. A proto si jich všichni letci hned všimli. Pro ty, na něž bylo stříleno to znamenalo velké nebezpečí, když neletěli příliš vysoko A také to, že protiletadlový dělostřelci"značkuji" prostor pro vlastní stíhače. A ty už tak z velké dálky viděli v jakém prostoru se pohybují nepřátelská letadla. Za války 1914-1918 se všichni letci museli spoléhat na své vlastní oči, na různé signály od kolegů a také ze země. Vyjímku v komunikaci tvořili ti letci, kteří za pomocí bezdrátové telegrafie naváděli palbu jednotlivých dělostřeleckých baterií.

Jendula
03. 12. 2006
Dát tip
Ach tak, tak to jsem přestřelil. Ale z toho textu to nebylo dost zřejmé - tím se nechci ani ospravedlňovat a už vůbec ne vymlouvat. Otázka zní: nepochopil jsem, protože jsem nedovtipný, nebo protože to z textu opravdu nelze vyčíst? Tohle musí rozseknout někdo třetí.

fungus2
02. 12. 2006
Dát tip
Díky. Mnohým se zase před časem nelíbila souvětí. Než to bude publikované, tak celý seriálek ještě poopravím. A černé a nebo šedivé chomáčky, což jsou rozprasky protiletadlových granátů, upoutaly nejdříve pozornost letců. Protože tím dělostřelci naváděli stíhače na nepřátelské letadla.

Jendula
01. 12. 2006
Dát tip
OK, začíná to být dobré. Jen se snaž vyvarovat přílišných používání osobních zájmen. Všimni si, každá druhá věta začíná zájmenem ten, ta nebo to. Je to zřejmě tím, že se bojíš tvořit složitější souvětí. Kupříkladu věty: 'Přitom postřehl před sebou pod sebou černé chomáčky. Ty se objevovaly kolem pětice dvouplošníků, co nesly bomby.' by se elegantněji daly shrnout do souvětí: Přitom postřehl kousek níže pod sebou černé chomáčky, jež se objevovaly kolem pětice dvouplošníků nesoucích bomby. Pravděpodobnější však je, že dříve než chomáčky by zahlédl letadla s bombami. Ano, já vím, používání krátkých, holých vět jaksi lépe dokresluje akci, ale nesmí to být na úkor čtivosti.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru