Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Viktorka u Temže čeká na odliv

13. 01. 2007
11
15
2462
Autor
Sarlota.Alli

Lidi jako já, by neměli mít děti.... I když po nich touží.

Stála jsem u postýlky svojí dcery. Holčička se smála natahovala ke mně ručičky.Do pokoje svítilo střešním oknem slunce. Škádlila jsem jí plyšovým medvídkem. Chvilku jsme se o něj přetahovaly, pak jsem jí ho nechala a ona vítězoslavně vykřikla.

Měla krásnou kulatou hlavičku porostlou černými vlásky modré oči. Nádherné nebesky modré oči. Ani nevím, kde je sebrala.

Vzala jsem ji z postýlky a posadila si ji na předloktí.

“Půjdeme něco namalovat. Co ty na to, princezno?

“Ba, ba!”, odpověděla jako obvykle. Byla celá ve žluto-modré. Slunce a Nebe. Chtěla jsem aby z ní vyrostla veselá holka. Aby nedělala to, co já.

Byla jsem štastná. Všechno bylo tak, jak mělo. Mohla jsem dál pracovat, měla jsem na účty, nemusela jsem šetřit a stejně zbývalo dost na horší časy, nebo na věno, kdyby si jednou vybrala chlapce z lepší rodiny.

A taky měla otce, který ji bezmezně miloval.

Sedly jsme si v kuchyni ke stolu. Naše dílo už je docela dlouho rozdělané a teď přišla její chvíle. Posadila jsem Trixi do židličky. Věděla co ji čeká.. Neděláme to poprvé. Téměř mi sama nastavuje dlaničky.

Vzala jsem štetec a pomalovala jí ruce, pak jsem k ní přistrčila papír s obrazem. Zalesklo se jí v očích a s radostnými výkřiky se začala realizovat. A rozhodně ne jen na papíře.

Pokaždé ji to unaví tak, že usne ještě nad dílem. Umyla jsem jí ručky a odnesla ji zpět do postýlky. Ještě chvilku ji kolíbám v náručí, hlavičku držím v dlani. Je naprosto vláčná. Jako hadrová panenka. Je tak krásná. Tak krásná. Tak krásná…..

V hlavě mi to šumí. Miliony hlasů a ani jednomu nerozumím. Zesilují. Pořád mám její hlavičku v dlani. Venku už je tma. Prudce trhnu. To křupnutí se odráží od stěn jako ozvěna.

Už se neprobudí, už se nezasměje, nikdy nebude trpět jako já. Nikdy nebude plakat…

Vrátila jsem se do kuchyně pro barvy. Nahoře jsem namočila štetec do černé a natřela jí dlaň. Tu jsem pak obtiskla na poslední stránku bloku plného jejích dlaní. Barevných, živých, za každý týden života jedna.

A pak jsem šla k Temži a začala plakat. Byla jsem tam sama. Řeka byla slaná a ne a ne přijít odliv.


15 názorů

Nemáš zač, Grifter!

Drahý Marwe a StvN, já rozhodně nepíšu pro to, abych ohromila čtenáře, nýbrž proto, abych se sama ze sebe nezbláznila. Mým posláním je ohromovat oděvní tvorbou a na sklonku života o tom napsat velké a zbytečné dílo... Nicméně děkuji za kritiku a beru si k srdci.

Grifter
16. 01. 2007
Dát tip
dík za slohovku :))

marw
15. 01. 2007
Dát tip
Je to moc patetické, moc jednoduché a moc průhledné... drsný námět sám o sobě ještě nezaručuje, že toho NĚCO vznikne.

StvN
15. 01. 2007
Dát tip
Od začátku je jasné, co se stane. Nelíbí se mi, když autor nemá úctu k vlastním postavám. Když píše prvoplánově. Když je ochoten zabít jen proto, aby ohromil čtenáře.

Jo, Johny, jen zlehka. Já ji zabila už jako embrio.

fuj. to je depka. tip

S*ru ti na karmu!.......Du brečet do kouta

Za to všechno se omlouvám, ale napravit to budu moct, až mi začne to okno fungovat jak má a nebude mi trvat nejdéle abych ho vůbec přemluvila něco zobrazit tak, jak to jde popořádku. Za tipy děkuji!

johny45
14. 01. 2007
Dát tip
Dufam, ze toto nie je autobiografia... Celkom dobre, da sa... *

Blbý to není, ale odfláknutý ano. Když opravíš ty chyby, začnu uvažovat o tipu. Tolik chyb v textu je projevem neúcty ke čtenářům. V úctě U_K

Ostružina
14. 01. 2007
Dát tip
*

Jendula
13. 01. 2007
Dát tip
Tak tohle je fakt drsný - brrr.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru