Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krysy

03. 02. 2007
7
32
2339
Autor
Narvah
"Já mám strach, Jakube." Honza posvítil baterkou do černé stoky kanalizace, která se pomalu pohybovala jen kousek od něj. "Mám jít první?" zeptal se Jakub, který nesl v jedné ruce vzduchovku a v druhé malou petrolejku, která mihotavým plamenem osvětlovala zplesnivělé cihlové stěny kolem nich. "To je dobrý, za tebou bych se bál ještě víc." Kráčeli mlčky. Mrtvolné ticho protínaly jen jejich nejisté kroky. Honza si držel ruku před ústy. Bál se, aby z toho příšerného pachu, který vdechoval, neonemocněl. "Otec mě zabije, jestli to zjistí." "Fotr se to nedozví. Neboj. Stejnak je pořád nalitej, že neví, co se doma děje. Vsadil bych se, že teď sedí U Milana," řekl Jakub přesvědčivě. Na dvanáct let zněl jeho hlas velmi sebejistě. "Hele, za chvilku tam budem. Pusť mě dopředu a sviť mi." Honza se zastavil. Vzal si od něj petrolejku. Jakub vytáhl z kapsy krabičku, vysypal z ní do dlaně několik diabolek a strčil ji zpátky do kapsy. Nabil vzduchovku a zbytek broků si vsunul za spodní ret. "Sviť mi, už jsme pod trhem." Honza poslal kužel světla kolem jeho hlavy přímo na hromadu odpadků, která ležela uprostřed chodby přímo pod kanálem. Mezi zeleninou a hnijícím svinstvem se prohánělo několik krys. "Tady je máme, bestie." Jakub si zapřel pušku o rameno. "Pojď, ještě můžeme blíž. Ale potichu," dodal a udělal několik pomalých kroků vpřed. Honza ho následoval. Baterkou svítil na místo, kde krysy hodovaly a petrolejku zvedl do úrovně své hlavy. "To stačí," zašeptal Jakub. "Ukážu ti, jak se to dělá." Zavřel levé oko. Pravým se díval do hledáčku a mířil. Ani se nepohnul. Když vystřelil, Honza sebou trhl. Ozvala se tlumená rána a vzápětí hlasité pištění. "Dostal jsem ji," vykřikl Jakub. "Teď ty!" Nabil vzduchovku, opřel ji o zeď a vzal si baterku a petrolejku. "Neměli bychom raději jít?" zeptal se Honza třepajícím se hlasem. "Třeba nás někdo slyšel." "Ne," řekl Jakub pevně. "Je to zkouška. Musíš nějakou zabít. Musíš to cítit." Honzovi se po tváři rozběhlo několik slz. Krysy se vrátily ke své večeři a on zvedl vzduchovku a zapřel ji o rameno. Dlouho mířil. "Tak už střílej!" sykl Jakub. "Já nemůžu." Honza byl vyděšený, puška se mu v rukou pohybovala ze strany na stranu. "Mysli třeba na fotra, jak se vrací opilej z hospody a chce tě zmlátit." Honzovi ztuhly ruce. Puška v nich znehybněla. Pak cvakl kohoutek a diabolka rozdrtila hlavu kryse, která očichávala mrtvého druha. Krysy se rozpištěly. Jakub pohlédl na Honzu, který stále hleděl na svoji oběť a zeptal se: "Co cítíš?" "Je mi líp," řekl Honza po chvíli hlasem, jakoby odjinud. Pohlédl na Jakuba, na jeho andělsky klidnou tvář. Pak se prsty dotkl jeho ramene. Cítil, že mezi nimi je teď něco víc, než jen světlo petrolejové lampy.

32 názorů

Narvah
21. 02. 2007
Dát tip
tvoje kritiky mě nezajímají, protože píšeš sračky..

Lucass
20. 02. 2007
Dát tip
Narvahu- Jak můžeš kritizovat sám sebe?:-)) Kdo zase překládá písničky od Take That? Btw- takovou "povídku", co si stvořil, by napsalo dítě z pomocné školy. Nudné, bez děje. Můj názor. Neumíš přijmout kritiku.

Narvah
20. 02. 2007
Dát tip
Lucasi, tys mě asi nepochopil.. od člověka, kterej neumí psát a kterej překládá písničky od take that, mě kritika nezajímá.. už tomu rozumíš?

Lucass
20. 02. 2007
Dát tip
No ono bude místo překládání naprosto stačit, když zakomponuješ do "povídky" nějaký děj:-)

Narvah
20. 02. 2007
Dát tip
no, to je na mě moc drsný.. raděj příště přeložím nějakou písničku od take that..

Lucass
19. 02. 2007
Dát tip
No vypadá to tak:-)) Příště zkus zakomponovat i nějakou menší zápletku. Třeba, že si tou vzduchovkou ustřelí nohu a krysy na něj zaútočí:-)) Ale to by si jako mladý junák nenapsal, co?:-))

Narvah
19. 02. 2007
Dát tip
jo, su v osmé třídě a úča z čejiny nám dala úkol napsat za domácí úkol slohovku. a je to úryvek z dvěstě stránkové knihy o hlodavcích, kterou mám rozepsanou..

Lucass
19. 02. 2007
Dát tip
To je úryvek nějakého většího celku? Nebo co jako? Nulový děj. Dva kluci si vyšli na lov krys. Nudný. Chybí zápletka. To je nějaké slohové vyprávění do školy, ne?

a2a2a
14. 02. 2007
Dát tip
Přečetl jsem si, a v průběhu četby jsem byl potěšen hezkou, přirozenou stylizací, snad až na dvě či tři bezvýznamné drobnosti. Také tématicky se to zajímavě dobře vyvíjelo. Bohužel, byl jsem zklamán některými věcmi v závěru, a sice - Jakub pohlédl na Honzu, který stále hleděl na svoji oběť a zeptal se: "Co cítíš?" "Je mi líp," Toto mi přijde nereálné v bodě - Je mi líp. Přijde mi to psychologicky u chlapce nemožné, až cynické, a i kdyby se tak cítil, nejspíše by potřeboval čas si to v sobě probrat. I to - jak se cítíš - je na hraně, ale může být, jsou kluci zvídaví. Rovněž andělsky klidná tvář Jakuba, prostě toto jsou slabá místa. Nicméně jsi mne mile překvapil formálním projevem, skutečně povídka se až na závěr velmi dobře rozvíjela. Tip

Alojs
11. 02. 2007
Dát tip
no nevím, konec uspěchanej a snad i násilně doklepnutej, nicméně do té doby všechno O.K. Pěkně napsané, můj zrak rychle klouzal po jednotlivých řádcích a já byl hodně zvědav, jakpak to skončí. zasloužíš tip

Narvah
07. 02. 2007
Dát tip
dík.. stejně to nepomáhá k sakru..

MeTB
07. 02. 2007
Dát tip
A ještě jednou. Lorem ipsum dolor sit amen consecteuer adipiscing elit...

MeTB
07. 02. 2007
Dát tip
Lorem ipsum dolor sit amen consecteuer adipiscing elit...

Narvah
06. 02. 2007
Dát tip
hele stvne, vela říkala, že tenhle server má určitou kapacitu a když si každej občas něco vymaže, poběží to pak všem o něco rychleji.

Lakrov
06. 02. 2007
Dát tip
Wikipedii, podobně jako dalším, především veřejně 'zapisovatelným' zdrojům na webu, nelze příliš věřit. O rozdílu mezi krysou a potkanem vím ještě z dob spolupráce se zoology. Skálomyš a Klokanomyš (druhá z nich je pravděpodobně vačnatec z čeledi Sminthopsis) jsou hezká jména. Taky mě baví, vymýšlet nová slova.

StvN
06. 02. 2007
Dát tip
Proč tu všichni něco mažou? Tos to sem nemusel vůbec dávat.

Narvah
06. 02. 2007
Dát tip
bezva stvne, jen to asi jendou budu muset smazat.. :)

Narvah
06. 02. 2007
Dát tip
a víš tady tohle: Mezi pravé myši se řadí jak rody, které mají české rodové jméno krysa, tak myši a některé další rody, jako je klokanomyš nebo skálomyš. Platí, že menší druhy se označují jako myš a větší jako krysa. té wikipedie se ale nedá moc věřit.. ;)

Lakrov
06. 02. 2007
Dát tip
Potkan (Rattus norvegicus) se v popisovaných podmínkách vyskytuje o dost častěji. Krysa (Rattus rattus) vlhkému a špinavému prostředí v podstatě vyhýbá. Viz např.: www.priroda.cz/clanky.php?detail=401 V obecné mluvě bývají oba druhy volně zaměňovány, podobně jako třeba vrána a narvah :-)

Narvah
06. 02. 2007
Dát tip
já myslel, že krysy sou to stejný jak potkani a myši ;)

Lakrov
05. 02. 2007
Dát tip
Napsané je to hezky. Jen mě napadá, jestli toho násilí a následků (plozených předchozím násilím), není už kolem nás trochu moc. Co to zakončit jinak, třeba: ...otevřel oči a nenáviděný obličej se pomalu změnil zpátky v protáhlý krysí čumák. "Nemůžu," sklonil pušku a... A navíc to určité nebyly krysy, ale potkani :-)

StvN
05. 02. 2007
Dát tip
Co když to dám do klubu? Jinak fajn. Né moc výjimečný, ale poslední věta z toho dělá něco víc. Zkrátka někdo píše dobře, ale prázdně a někdo píše dobře a ještě k tomu hluboce, i když tak nějak jemně.

Narvah
05. 02. 2007
Dát tip
chyba v matrixu. dík!

ECHO
05. 02. 2007
Dát tip
Kdo je Tomáš?

Plopez
04. 02. 2007
Dát tip
nemůžu přijmout. já si prostě myslim, že na krysy by diabolky nestačily! styl luxusní.

Narvah
03. 02. 2007
Dát tip
fungus, ty mě vždycky svou kritikou rozesměješ - dík!

fungus2
03. 02. 2007
Dát tip
Není špatná.

Narvah
03. 02. 2007
Dát tip
joooo! ;)

MeTB
03. 02. 2007
Dát tip
Jo, dobrá. Taková iniciační. Ty rád píšeš o dobrodružstvích malých kluků, viď?

Narvah
03. 02. 2007
Dát tip
vytrhl jsem si to z hlavy

johny45
03. 02. 2007
Dát tip
Nie je to zle...celkom dobre napisane...len to vyzera, ako nejaka cast vytrhnuta z vacsieho celku...co mne trosku vadi...bez zaciatku a bez konca...ale to je mozno iba moj dojem...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru