Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dopis do rakve

21. 02. 2007
15
15
2162
Autor
JirkaS
Dopis do rakve Byla to opravdická ženská. Katolička každým coulem.Nikdy nechodila do kostela, modlitby uměla tak do jedné třetiny a neustále opakovala „Jebem ti boha“, „Svět stojí posraným navrch“, a když řekla třeba „kurva“ tak tím myslela opravdovou a nefalešnou kurvu. Měla černé dlouhé vlasy; byla krásná i ve svých osmdesáti /nosila spletený cop a voněla levnými konvalinkami./ Měla takovou škatulku; docela malá byla a schovaná za jejím jediným kožíškem z jakéhosi smutného a zjevně vyhynulého tvora. V ní celou svoji minulost. Dost málo, myslel jsem si. Opak byl pravdou. Prošla Terezínem, Auswitzem; její číslo vytetované na předloktí si pamatuji dodnes. Přišla o tátu, o mámu, jen sestra, co to táhla s Náckama, byla ušetřena všem těm podivnostem. A i když jí v koncentráku praskly plíce, kouřila jako všechny komíny světa. Neměla prsty na rukou a obočí si dokreslovala černou linkou. Byla zvláštní. Nikdy jsem nepoznal co je fikce a co není. Byla jako já. Narodila se, když začínala ta první velká válka. Umřela, když prohrála tu svoji poslední. Nevím, kde má hrob. Nevím nic. Snad podepsala za deset táců něco nějakým Jeséniům. To byla celá ona – pokus vs. omyl. To jsem i celý já. Díky žes byla, jebem ti boha, fakt že jo, díky. Jirka PS: Spi tvrdě jak chceš moje konvalinková královno s namalovaným obličejem a kožichem bídným až běda s falešnými zuby Tebe jsem miloval tebe miluji Cítím že to víš ***

15 názorů


zdjr1976
23. 02. 2007
Dát tip
*

etna
22. 02. 2007
Dát tip
zajímavé, surové, čisté ... *

cherubinka
21. 02. 2007
Dát tip
silný, emotivní, skvělý *

papouch
21. 02. 2007
Dát tip
kruci :>

Jolana19
21. 02. 2007
Dát tip
*t za věty Byla to katolička každým coulem a Jebem ti boha

Sarrah
21. 02. 2007
Dát tip
Určitě ví....*

T_O_M_
21. 02. 2007
Dát tip
nic zvláštnějšího jsem už dlouho nečetl to se fakt vymyká všemu - ale je to fakticky dobrý je to odvaz ale tipnu...

Dero
21. 02. 2007
Dát tip
Z lidského hlediska určitě zajímavá osoba, pro Tebe výjimečná, síla popisovaných událostí je neoddiskutovatelná. Ale literárně se mi to nelíbí. Samé "být" a "mít" v prozaické části, nevyvážený účinek na čtenáře, formu jsi nechal plavat - možná pod dojmem silného obsahu. Dohromady s verši níže jsem to jako nezaujatý čtenář vnímal jako citové vydírání. A toho pocitu jsem se nedokázal zbavit. Osobně bych si myslel, že takové verše nejsou k publikování. Nebo cokoliv kdy napíšeme si musí někdo přečíst?

Honzyk
21. 02. 2007
Dát tip
...ten prurez zivotem "napul" je mi sympatickej....nic neumela tak akorat, to se mi moc libi...koneckoncu uz prvni veta napovi. ---ale tvoje vety, mistama riznuty az ironii, a to je dobre, shodila ta versovanka na konci...tvoje vec ale..

Muamarek
21. 02. 2007
Dát tip
Se mi líbíl ten ranní životopis - a když už jsem k tomu sálodlouze vypěl svůj chvalozpěv, tak zmizel :-)) Tohle líbí, ale je to holt jiný žánr, tamto mne potěšilo moc :-)) To byl teda život v kostce, matku máš a taky otce, v paměti tam lecos lovíš... Občas sis dal pivo hořce na kuráž za okny hořce, co tě trápí, někdy povíš... :-)) Muamarek

Zuzulinka
21. 02. 2007
Dát tip
hezká vzpomínka, že nevíš, kde je hrob nezoufej, pamatuj ji živou:-)*

Norsko
21. 02. 2007
Dát tip
neměla býti ta kurva nefalšovaná ? :-) o kom to je ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru