Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzpomínka

14. 03. 2007
4
25
4409
Autor
Fairiella

Tenoučká nitka
v sazích včerejšího dne
nepřetrhla se

25 názorů

Fairiella
17. 03. 2007
Dát tip
Houslistka: Saze mě neděsí, jen kalí budoucnost; a jediná cesta ze sazí zůstala přichycená v minulosti, spojuje ji s budoucností a pomáhá se neztratit :)

Fairiella
17. 03. 2007
Dát tip
Paulart: pak je možné i jiným básnickým jazykem než je pro haiku charakteristické napsat haiku.

Paulart
17. 03. 2007
Dát tip
Proč by mělo být spojené haiku s druhem jazyka? Jazyk není účelem, ale cestou. Je jen šatem k poznání okamžiku, který se děje v mžiku, z náhody, je-li jaká na tomto světě. Klidně je možné psát haiku v jakémkoliv jazyce, jako je možné zahrát prosté hudební téma takřka na každý hudební nástroj.

Houslistka
17. 03. 2007
Dát tip
V sazích nitky marně hledáš, haikuistko, jen ti zčernaj dlaně minulostí jistou. Na nitce se ani dobře neoběsíš - nevzpomínej za nic na včerejší děsy.

Fairiella
17. 03. 2007
Dát tip
Paulart: haiku přednostně musí bejt v "trochu" jinym jazyce než v češtině, hm? Podle mě v češtině tak jako tak nikdy nemůže vzniknout opravdové haiku, ať už v něm je konkrétní obraz nebo není. Krom toho znovu odkazuju na upřesnění kategorie. K tomu, co je haiku a není, považuju pod tímto dílem diskusi za uzavřenou, naposledy odkazujíc na upřesnění kategorie, které má takovýmto diskusím předejít.

Paulart
16. 03. 2007
Dát tip
Jde o to, že ta nit není konkrétní. Je abstraktní (spojení dvou slov, konkrétního s abstraktním - "nit vzpomínky"). Všechny podobné metafory nás odkazují na svět myšlenek, uvah a abstrakcí. Haiku musí být vidět - prostý obraz, spatření. Nic víc. Není třeba nic domýšlet.

Fairiella
16. 03. 2007
Dát tip
Ša-gej: pardon, nevěděla jsem že jsi haiku umělkyně, tvá díla mě vskutku duševně obrodila. (ale některý jsou fakt pěkný..)

Fairiella
16. 03. 2007
Dát tip
Ša-gej: jsi hustej, fakt. Jak jsi se vším nádherně hotovej a dokážeš konstruktivně kritizovat :)

Fairiella
16. 03. 2007
Dát tip
abbe: tak ještě jednou, v upřesnění kategorie je napsáno, že je to tedy "pseudohaiku" už kvůli reakci Paularta; kterému se omlouvám, že tam je metafora v druhým pádu :-P a že podle něj je neurčité, která to je nitka. sorry, ale stačí si přečíst název, a zjistíš, že ta nitka je taky METAFORA,která do haiku nepatří. Nevím, no... myslím, že označení "pseudohaiku", který mám v upřesnění kategorie, na místě je. Právě za ním si stojím. Protože něco to z haiku má. Ale ne všechno, a na ten zbytek se tu očividně kritiky zaměřují, takže to upřesnění stejně nepomohlo, což je mi líto a všeobecně se omlouvám, že jsem to nenapsala do prologu velkým písmem.

Paulart
16. 03. 2007
Dát tip
5-7-5. Ale to je vše. V "sazích včerejšího dne" je genitivní metafora, ta do haiku nepatří. A "tenoučká nitka" čeho? Nit na šití? Vlas? Pavučina? Takhle je to neurčité.

Fairiella
15. 03. 2007
Dát tip
abbe: promiň, ale chtěla jsem tím označením předejít tomu, že někdo řekne "ale to přece není haiku!" Podle mně je ten můj výtvor právě téhle kategorii nejbližší, aspoň jsem se o něj pokusila. Omlouvám se,jestli tě to pobuřuje.

Jezuita
15. 03. 2007
Dát tip
Jo, jsou zde( v Čechách)takový úleťáci.Je to jako svého času se sonetem, taky tak jmenovali každou hromádku písmen.Nejsem proti :-)

Fairiella
14. 03. 2007
Dát tip
Jezuita: tak já zase vím, že haiku je 5/7/5, motiv přírodní nebo duchovní, většinou neobsahuje nějaké extra metafory ani přirovnání (to jsem vlastně porušila)... jo a taky, že haiku v češtině je něco jako Jiří Žáček ve svahilštině, proto se podívej taky na moje upřesnění kategorie.

Jezuita
14. 03. 2007
Dát tip
Zpaměti to nevím, ...asi sezónní slovo se nedostává( rostlina, živočich, či jiné vyjádření období) a předěl, rozdělující formu na poloviny či jinak( 2+1), někde je napsaný všechno, nechce se mi to hledat :-)))))

Fairiella
14. 03. 2007
Dát tip
Jezuita: Tak to rozveď, ať příště vím, čím neodpovídá.

Jezuita
14. 03. 2007
Dát tip
Forma neodpovídá.

Fairiella
14. 03. 2007
Dát tip
domin.go: já asi taky ne :-D díky :)

domin.go
14. 03. 2007
Dát tip
haiku nerozumím.)))) ale příde mi to pěkný

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru