Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

osamění

18. 03. 2007
5
18
3808
Autor
exorcista

Když jsem zkoumal, co je to vlastně to HAIKU, ptal jsem se přítele... ...řekl mi: " Víš, jak v japonsku byli ti potulní kněží, tak ti chodili krajem a vymýšleli básně. Jak tak chodili, pomalu z těch básní vyřazovali ty přebytečné části, až byla báseň tvořena jen několika málo slovy. Těch několik slůvek ale mělo sílu a krásu celé dlouhé básně, její kouzlo, její sílu. A tak vznikla Haiku." Nevím, jestli je to pravda, ale líbí se mi to. od té doby mám Haiku rád.

 

 

VZPOMÍNKA...                                                             

 

...TOUHA...

 

                                                                      ...VŮNĚ ŽENY.


18 názorů

nu to mi nic moc neříká, asi to není´úplně to ono

Wee
25. 03. 2007
Dát tip
ve mně také slova "vzpomínka" i "touha" (a navíc s těma tečkama na "správné" strany) tedy vyvolávají asociace, fantazie atd. (u té touhy to mám dokonce stejné jako Ty, exorcisto) snad ta různorodost pocitů (či i nepocitů) snad k pravověrnému haiku nepatří, tad\ dívky a jiní jsou větší odborníci, ale mne to zas až tak netrápí...dávám ti tip°°°

exorcista
22. 03. 2007
Dát tip
tak...dneska mám náladu dělat lidem radost... rozvedu to, ale vložím jako alter-dílko :) pak ti napíšu, ju?

Paulart
22. 03. 2007
Dát tip
Exorcista - Ta abstraktní slova přece nejsou přímočará. To by stálo za úvahu - co je v básni přímočarostí. Já myslím, že jsou to pěkná, hutná, jasná, hmotná, konkrétní slova. Slova jako "vzpomínka" a "touha" sama o sobě žádné "vůně" nevyvolají. Všechno, co v tomhle haiku vyvolává nějaké vůně, je jen poslední verš: "Vůně ženy".

Paulart
22. 03. 2007
Dát tip
Ša-gej - to je tam toho nějak moc, ne? Hřeben, poupě a ještě to připomenutí. Tos to rozvinula mocně, teda. Stačilo by třeba: Stín hřebene zavoněl tebou. A už jsem zase free :-)

exorcista
20. 03. 2007
Dát tip
když řeknu "vzpomínka", cítím vůni zašlého papíru a stárnoucích fotek, mám neurčité tušení ztráty... ..."touha" ve mě rozsvítí oranžovorudé světlo a na kůži mám pocit horka a v nose vůni potu a vlhka, hloubky. nesouhlasím...vyvolávají asociace, pocity, vůně. a souhlasím s tím, že způsob vyjádření je velice přímočarý... ...takový měl přesně být. surový...neokrášlený...jako strom uprostřed pláně bez jediného listu, pupenu nebo květu. :) díky za názor a další úhel pohledu

exorcista
19. 03. 2007
Dát tip
ačkoli jsem nechodil krajem a "neselektoval", bylo to dlouhé přemýšlení, než jsem napsal, co jsem napsal :) ...aaa...mmm... ...tohle prostě jinak napsat neumím, leč, není všem dnům zkončit dáno a co jest psáno může býti překonáno. možná... ...jednou ;)

weeruszka
19. 03. 2007
Dát tip
jsem tak nějak.. trošku rozněžnělá, rozesmutnělá a kapku i usmátá.. setřu si slzičku, zalezu pod peřinu, dám čaj s rumem a budu smutnit.. zase jsi mě dostal.. (o: ..nádherné*

Paulart
19. 03. 2007
Dát tip
Vzpomínka a touha si vyhledává... Vůně je odpovědí. Jen mě napadá, možná o stupínek lepší - nevím ale, jak - slova jako "vzpomínka" či "touha" ukrýt do nějakého konkrétního slova, detailu. Myslím si, že s abstrakty je v haiku potíž - právě pro jejich krátkost.

Milly
19. 03. 2007
Dát tip
prázdnota.. bolest...

Petrusha
18. 03. 2007
Dát tip
len aby aj dala :)))

Sasak
18. 03. 2007
Dát tip
Prolog mě zaujal, dílko vyvolalo pocity. Dobré :-)

exorcista
18. 03. 2007
Dát tip
láska... ...na cizí city, lehkomyslná sázka :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru