Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Potomci lidí

24. 03. 2007
0
2
2592
Autor
exorcista

medailonek...není to ani kritika, ani reklama... ...možná by se šiklo upoutávka,ale medailonek se mi líbí mnohem víc :)

 

Potomci lidí

 

Originální název: Children of men

Země: Velká Británie/USA

Hrají:  Clive Owen, Julianne Moore (a hafo dalších)

Rok: 2006

 

            Na světě se přestaly rodit děti. Všechny země se pomalu noří do chaosu, civilizace upadá. Anglie se drží jen pomocí striktních vojenských opatření, které přijala vůči všem ilegálním přistěhovalcům. Hlavním hrdinou je, slušně krachující, „jsem-obyčejný-Angličan“ jménem Theo Farron. Kontaktuje ho bývalá manželka, Gillien, nyní pracující v přistěhovaleckém odboji, která potřebuje zařídit povolenku na průjezd k pobřeží. Theovi se to nelíbí, ale nakonec ji sežene od svého vlivného bratrance, ministra kultury. Ukáže se, že povolení je určené dívce v osmém měsíci těhotenství. Jenže ani odbojová skupina, ve které Gillien pracuje, nemá tak úplně čisté úmysly. Theovi nakonec nezbývá, než pokusit se na pobřeží dopravit „poslední naději lidstva“ sám. Jenže to znamená projít přistěhovaleckým táborem a ochránit těhotnou Ky před vládou, přistěhovalci i odbojem.

 

 

            Ze začátku je film poněkud nezáživný, ucouraný a prázdný, ale od první třetiny se děj rozběhne. Forma zpracování zápletky není nijak originální (několik částí mi hodně připomínalo starý postapokalyptický snímek s kyborgem, co ani neví, že je kyborg), ale na druhou stranu, od poloviny do konce filmu, si docela užijete. Scény jsou dobře natočené a naaranžované, už jen vzhledem k době, kdy se příběh odehrává (blízká budoucnost umožňuje hodnověrné použití klasických zbraní, měst i materiálu a techniky). Nemusíte mít ani strach ze záplavy srdceryvných scén. Vlastně se vyskytne jen jedna, skutečně dobrá, kdy Theo s Ky a jejím dítětem procházejí budovou pod těžkou palbou. Reakce uprchlíků, a poté i vojáků, na Kyino dítě jsou skvěle zahrané a nevypadají nijak uměle. Práce s kamerou je profesionální a perfektně dokresluje děj. Vyvážené jsou i klidné scény s akčními. Dobře se prolínají a přirozeně přecházejí jedna ve druhou. Dabing je kvalitní a vřele doporučuji, pustit si film v češtině. Příjemné je i minimum známých tváří, které se na obrazovce objevuje...nemáte nepříjemná dejavu, jaká se vyskytují u Hollywodské produkce, plné chronicky známých herců.

 

            Film Potomci lidí vřele doporučuji na klidné pokoukání, kdy nechcete přemýšlet, ale, na druhou stranu, zase netoužíte po bezduchém příběhu bez zápletky. Tématika i zpracování vám možná (díky občasným záběrům na zdevastovanou krajinu) zavdá i divný pocit k přemýšlení nad otázkou:“ nemohlo by se tohle vážně stát?“

 


2 názory

Cookie
02. 05. 2007
Dát tip
jj...tenhle filmeček jsem skoukla asi před dvěma týdny když jsem ho omylem nalezla na dvd, docela good věc, ale umělecky mě až tak moc nezasáhl. Pořád u mě vede Minority report:-)))

weeruszka
25. 03. 2007
Dát tip
medailonek je taky mnohem krásnější(o:

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru