Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ďábel je padlý anděl

27. 03. 2007
26
29
2530

Anděla nikdy do kolektivu nezapadala. Tedy, velmi jemně řečeno. Ve skutečnosti ji kolektiv šlapal na obě nohy najednou, plival na ni, záměrně ji přehlížel, a když si toho nevšímala, snažil se ji aspoň kopnout. Kolektiv je občas strašná svině.

Snad to bylo tím nevinným, stále jakoby mírně překvapeným kukučem. Nejspíš tou čistotou. Toužili jste jí tu čistotu vytrhnout z ruky, podupat, roztrhat, pošpinit.

„Kam koukáš ty blbečku, šláplas‘ mi na nohu!“

„Ježiš, vona zas čumí někam do blba!“

„Sní, vole, ne, vo princi na bílym koni.“

Smích.

   Ale od Anděly se urážky odrážely a vracely se svým původním majitelům, jakoby měla zrcátko. Byla urážkovzdorná, mírumilovná, ohleduplná, tolerantní. Dobrá.

„Nakopni jí do zadku, ať se vrátí zpátky na zem.“

„Bych jí, ty vole, rozbil křídla.“

Smích.

*

    Zatím tam někde nahoře anděl stavil svůj vlastní zámek. Měl být nádherný. A přestože mu škodolibý vítr neustále kazil práci, on pokračoval a zámek rostl.

*

    Princ na bílým koni sice nepřijel na koni, ale aspoň včas, což princové většinou dělávají. Nechají vás podusit do poslední minuty, ale nakonec přicválají.

„Kam jdeš?“ Princové příliš neoplývají originalitou. Jejich parketou jsou polibky, meče a takovéhle věci. Slova ne.

„Do školy,“odpověděla Andělka.

„Fajn, tak to já taky, půjdeme spolu. Jestli chceš,“ dodal. Všichni princové se občas červenají, ale ti z pohádek to mají o to lehčí, že přes brnění to není zas tak vidět.

 

    Anděla se zamilovala. Duší, tělem, vším co byla se zamilovala do zrzavého prince z vedlejší třídy gymnázia. Usmívala se pro něj, voněla pro něj, dýchala pro něj. Zkrásněla a už tak často nesnila za dne. Nebylo proč. Žila sen.

*

Andělovi šla práce od ruky. Zámek teď rostl obrovskou rychlostí. A anděl stavěla a usmíval se.

*

Koktal.Koktal a rudnul. Andělu to popuzovalo, chtěla, aby už vyrazili do té restauračky, měla hlad.

„Tak se přece vymáčkni.“

„Andělo, já už s tebou do žádné restaurace nepůjdu. Jseš fajn holka, Andělo, ale Eva..“

Nevěřila mu. Nevěřila tomu.Dělá si z ní legraci. To nemůže..

Té noci se uvnitř Anděly něco změnilo.

„Zase čumí.“

„Kopni ji.“

„Náměsíčná, náměsíčná.“

„Nebavte se s ní.“

„Víš, jsi fajn holka, ale..“

*

Přišlo to znenadání. Zámek se začal otřásat a další a další kameny se uvolňovaly a padaly dolů. S posledním padl i anděl. Spadl z obrovské výšky, ale let trval jen chviličku. Dosedl přímo na zadek.

*

Andělka už byla starší, dospěla. Většinu z těch dní, které ji dělily od dětství, strávila zde. Jídlo tu nebylo špatné, mezi ostatními ženami měla respekt. Většinou to byly obyčejné zlodějky, ona byla víc. Byla vražedkyně. Jenom kdyby tady všude nebylo tak špinavo..

*

Anděl vstal. Křídla měl zlomená, zpátky už se tedy vrátit nemohl. Vydal se na cestu. Zaprášený, otrhaný, věděl však, co teď musí udělat. Vždyť ďábel je padlý anděl.


29 názorů

ančovička
12. 01. 2011
Dát tip
je to super...

Super povídka, pochopitelná, jednoduchá, ale přesto silná:)

nonamebeast
14. 04. 2010
Dát tip
je to velmi dobré, ale souhlasím s tím, že tak nějak zkratkovité, zasloužilo by si to víc rozvést. Tip

A.H.
21. 11. 2009
Dát tip
Opravdu zdařilé, nic hraného. Text se mi četl velice příjemně. *t*

Danny
25. 06. 2008
Dát tip
hmmm, hodně pocitů v tom poznávám. no jo... rozhodně tip

Anuschka
25. 06. 2008
Dát tip
Nádhera. Osobně mám slabost pro anděly jako takový, takže už kvůli tématu a hlavně neuvěřitelně čtivýmu provedení tip.

domin.go
25. 05. 2008
Dát tip
no, na to, do jakého neuvěřitelně příšerného tématu ses pustila, jsi z toho vyšla ještě se ctí formálně je text v pořádku, takže zkus zapracovat na obsahu sdělení stejně píšeš asi líp než já v 16:)

Santi€
04. 02. 2008
Dát tip
krásný příběh ale místama skoky, jako by tam něco chybělo... líbí slovo urážkovzdorná princové jsou na draka... těším se, až přibude další dílko;)

Marcela.K.
17. 11. 2007
Dát tip
Kvůli nesplněnému snu se stát ďáblem? To mi připadá příliš...to dopadnutí na zadek...pak bych z ní určitě neudělala vražedkyni... nevím, něco mi na tom vadí...sny znám....ale stavět na jejich základech...no nevím...

Winter
04. 11. 2007
Dát tip
Taky ne, přijde mi to dosti naivní, moc rádoby literární, nic skutečného, jen příběh. Ale forma asi jde, byť podle jedné a té samé šablony, jež začíná konstatování faktu, přechází v postřech, končí ironií. Parkrát to jde, ale pak to začně nudit.

jarouch
01. 11. 2007
Dát tip
mě se to líbilo - seděl mi ten styl s tím, co chceš vyjádřit, i když je to docela obyčejné téma a žádné závratné myšlenky. takové... literární pohlazení. Takže jo. A Lakrovovi děkuju za avi.

reka
30. 10. 2007
Dát tip
nezaujalo. dost předvídatelný, nápad nijak originální, zpracování jakbysmet.

bestye
29. 10. 2007
Dát tip
Lakrov má pravdu, dopředu jsi věděla o čem a jak psát a to se mi líbí. A těžko skutečně říct, jak se člověk zachová, když mu seberete poslední kousek sebeúcty - takže je pro mne uvěřitelná i ta vražedkyně. Pěkné - díky za počtení :c)*

Lakrov
29. 10. 2007
Dát tip
Konec (omlouvám se, že začínám právě jím) se mi zdá trochu drsný. Mohla`s ji jen nechat spustit se, zlodějku z ní udělat, ale ty hned vražedkyni, a to všechno jen kvůli respektu :-) Je to dobrá povídka (ten konec by se dal snadno přepsat, kdyby přibylo kritik, jako je ta moje, ale možná se to bude jiným líbit). Dialogy jsou věrné (asi není těžké je odposlouchat :-) ) A vyskytují se tam krásné 'postřehy': ...Princové příliš neoplývají originalitou... a jiné. A má to základní, nosnou a jasně zřetelnou myšleku, která, jak se zdá, nevznikla náhodou v průběhu psaní textu, ale byla oz začátku záměrem. A to se mi moc líbí. Zasloužíš TiP a 'Rozhlas'.

Fouraix
18. 10. 2007
Dát tip
Princ na bílým koni sice nepřijel na koni, ale aspoň včas, což princové většinou dělávají. Nechají vás podusit do poslední minuty, ale nakonec přicválají. „Kam jdeš?“ Princové příliš neoplývají originalitou. Jejich parketou jsou polibky, meče a takovéhle věci. Slova ne. „Do školy,“odpověděla Andělka. „Fajn, tak to já taky, půjdeme spolu. Jestli chceš,“ dodal. Všichni princové se občas červenají, ale ti z pohádek to mají o to lehčí, že přes brnění to není zas tak vidět. talentovaný a i dál docela dobrý.. asi jsi se inspirovala těma šikanovanýma, co občas někomu z nich z toho hrábne, jde a vystřílí kus školy. *

neviem, mne sa nezdá až také úžasné. koniec je predvídateľný - i keby bol názov diela iný. no a dej i štýl písania mi pripadajú detské a rozprávkové (čo ale nemusí byť zlé).

Aleinad
02. 05. 2007
Dát tip
dost dobrý *

Fairiella
06. 04. 2007
Dát tip
hezké, rozhodně zanechalo pocit :) *

pivnik
30. 03. 2007
Dát tip
tyo... tak to bylo silne.. teda je. No, mne se libi i jen ty naznaky.. proste opravdu zaujalo..*

Je to nádherné /bacha na překlepy - ještě bych to vyčistila, to dílo si to zaslouží/ ***

Korála
28. 03. 2007
Dát tip
A zaslala jsi mi to avízum ty, ty třubkooo... A je to nejlešpí, stejně člověk nemůže očekávat u tebe nic jinýho, takže neštvi. A piš pořád, protože to, že dycky řikáš, že to je blbost, je nepravda, ty to víš a řikáš to jenom proto, aby se neřeklo, tak to neřikej, piš a všichni si to musej přečíst a pak vo tom řikat, že jo, jo. A tipec

Nicollette
27. 03. 2007
Dát tip
ale já bych to víc rozepsala.... je to takový zjednodušený, když to přeženu tak píšeš že zakomplexovaná holka se díky tomu stala vražedkyní.... přitom to vypadá že styl máš hezký

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru