Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POD OLTÁŘIKEM

24. 04. 2007
25
44
7812
Autor
vesuvanka

Sobota, 21. 4. 2007

POD OLTÁŘÍKEM

"Na třetí kolej přijede osobní vlak z Prahy Masarykova nádraží, který dále pokračuje do Roudnice nad Labem..." a následuje výčet stanic, jimiž bude vlak projíždět. Toto hlášení je vždy  pro mě zahájením cesty za poznáním a někdy i za dobrodružstvím.

A tak i dnes, 21. dubna, přicházím ke třetí koleji, kde se již  červenají květy vlčích máků. Zdá se to neuvěřitelné, ale letošní jaro maluje své obrazy s překotnou rychlostí a na barvách a jejich kombinacích ani trochu nešetří. Jako by chtělo namalovat co nejvíc obrazů v nejkratší době.

Sleduji z vlaku krajinu a velké překvapení na mě čeká na nádraží ve Vraňanech. Je zde  více kolejí a ty méně používané leží  teď v záplavě žlutých květů. Jezdím tudy několik let, ale s těmito rostlinami se tu  setkávám poprvé. Někdo by řekl, že je to horčice nebo řepka, jejichž žlutá pole  právě v tomto čase dodávají  krajině zvláštní kouzlo, ale není. Ta vraňanská, poměrně vyšší rostlina, vyrůstající  v trsech přímo ze štěrku,  je trochu jiná. Květy - nejspíše složené okolíky, vytvářejí široké deštníkovité koruny. Listy mají  modrozelený nádech... více z jedoucího vlaku nepoznám, ale celkově mi rostlina připomíná tařici, zejména  tím, že roste z kamení, ale je dost neobvyklé vidět tařici ve vodorovném terénu. Možná, že se mýlím.  Pohled na pole těchto zajímavých květin v kolejích  je úchvatný. O rostlinách kolem tratí bych mohla vyprávět....

Vystupuji v Lovosicích, kde se setkávám s našimi poutníky.  Další cesta autem směřuje do vesnice Děkovka, nad níž se tyčí  malebný a  něžný kopec, který má  několik názvů - Oltářík, Děkovka anebo prostě jen Hrádek. Je to čedičový vrch  s nadmořskou výškou 565 m, porostlý listnatými stromy. Na jeho skalnatém vrcholu je zřícenina hradu postaveného  nejspíše ve 13. století. Před několika lety jsme k  hrádku vystoupili a měli jsme odtud překrásný pohled na okolní kopce - Milešovku jako na dlani. Je to velice romantické, řekla bych, "máchovské" místo.

Dnes jsme se vydali na kratší, spíše pozorovací výlet. Sluníčko příjemně hřálo, jen od severovýchodu občas foukal studený vítr. Bílé řasy na obloze, jakoby učesané do pramenů, se sbíhaly k severovýchodu, kde vytvářely jemný závoj. Meteorolog by je nazval jedním slovem - cirostratus.

Z vesnice nás zavedla k úpatí Oltáříku polní cesta lemovaná zleva keři, v jejichž  polostínu svítily bílé květy ptačince velekvětého.  Vpravo louka posetá stovkami květů pampelišek byla u cesty ohraničena velkými kameny. U jednoho z nich kvetla hluchavka bílá, kolem níž poletoval čmelák. Chvilku jsme ho pozorovali a zaposlouchali se do jeho bzukotu. Připomněla jsem si milé a výstižné  hudební dílko Nikolaje Rimského-Korsakova "Let čmeláka" .

Rašící a současně kvetoucí doubrava  nás vítá bílými koberci květů ptačince velekvětého. Les na nás působí svojí velebností. V korunách stromů prozpěvují pěnkavovití ptáci a kdesi se ozývá sólo budníčka lesního.  A je tu opět  čmelák, tentokrát poletuje při zemi zemi a víří  loňské rozpadající se listí. Podél cesty rozkvétají žluté orseje a bílé sasanky hajní, ojedinělá je žlutá sasanka pryskyřníkovitá. Ještě kvete  prvosenka jarní, která se tyčí nad všemi sasankami. Příjemným zpestřením jsou modravé drobné kvítky rozrazilu a  modronachové květy lechy jarní.  Obdivujeme hluchavku skvrnitou s většími tmavě růžovými květy.    Zaujmou nás pravidelné hvězdice listů napovídajích, kde  pokvete mařinka vonná.  A pak objevujeme něco zvláštního, s čímž jsme se dosud nesetkali. Sasanku hajní s nachovými květy.  Nevěřícně si kytičku celou prohlížíme, tvar květu i listů je stejný jako u sasanky hajní, jenom barva květů je odlišná.  Těchto sasanek nacházíme  víc. Že bychom snad objevili nový druh?

Dostáváme se na rozcestí a kocháme  pohledem na rozkvetlé jabloně a hrušně a na skupinky rašících keřů v louce.  Jsme na jihozápadě paty kopce a kolem nás se květena trochu pozměnila do žlutého tónu. Ve velkém tu kvete pryšec chvojka, místy vytváří shluky,  tu a tam pryskyřník a mochna jarní.  Je tu bezvětří, sluníčko praží  a vyláká motýly. Poletují tu bělásci, babočka paví oko a drobní modrásci. Setkáme se ještě s jedním, celkem nenápadně zbarveným motýlem - okáčem pýrovým, který usednul na stéblo loňské trávy, takže máme možnost si ho prohlédnout podrobněji. Poletuje tu i další zajímavý hmyz - různé mušky a vosičky, z nichž nás zaujmou ty, co při letu postávají ve vzduchu jako helikoptéry.
Pozorujeme  krásy kolem sebe a vnímáme tu historii i  tep země, která tu   volně dýchá...

Bohužel čas rychle ubíhá, takže  se  pomalu vracíme stejnou cestou zpět.  To, že sluníčko postoupilo  k západu, přimělo některé sasanky zavřít a sklonit květy, změnily se i stíny v lese. Vycházíme na louku  a ještě se na chvíli posadíme na příjemně vyhřátých kamenech u cesty. Rozhlížíme se do krajiny a rozjímáme nad krásami přírody a jejím božským klidem.  Zaposloucháme se do  ticha, které není úplným tichem, ale krásnou, harmonickou  melodií, třeba ptačí symfonií, letem čmeláka, šuměním lesa.  Nasáváme všemi smysly tu nádhernou atmosféru, abychom si z ní co nejvíce odvezli do svých domovů ve městech a mohli ji předat dál alespoň slovy.







44 názorů

vesuvanka
18. 06. 2007
Dát tip
Vlastino, děkuji za přečtení, milá slova i zájem :-))) Zdravím Tě :-)))

Sopky mě také fascinují a skály hory,ale tvoje vyprávění je vždy moc krásné a já mám pocit,že čtu zajímavou knihu.....

vesuvanka
31. 05. 2007
Dát tip
nepotrebujem - máš pravdu, moje vyprávění je spíše poeticky laděný cestopis zaměřený na pozorování přírody, bohužel kategorie "cestopisy" zde není. Přicházela by v úvahu kategorie "ostatní", ale díla v ní zařazená se svého času neobjevovala na hlavním seznamu, proto je zařazuji mezi povídky. Díky za návštěvu :-)))

má to svoju atmosféru, ale nezdá sa mi, že je to poviedka, skôr nejaký biologický cestopis alebo čo. mne osobne chýba dej a vadí príliš opisnosti.

vesuvanka
29. 05. 2007
Dát tip
Jazena - děkuji za návštěvu a milá slova :-)))

Jazena
29. 05. 2007
Dát tip
Díky za krásný příběh. Jsi velice vnímavá bytost. Obdivovala bych tu krásu také jako Ty, ale pojmenovat nedovedu.

vesuvanka
24. 05. 2007
Dát tip
palino8 - děkuji za návštěvu a milá slova :-)))

palino8
24. 05. 2007
Dát tip
ahoj, píšeš stále skvele, te to krásne (aj keď ešte radšej mám Tvoju poéziu)

vesuvanka
21. 05. 2007
Dát tip
newface - děkuji za milé zastavení i tip :-)))

vesuvanka
11. 05. 2007
Dát tip
jagara - díky za návštěvu a milou odezvu - přirovnání bzukotu čmeláka k transformátoru je dobré, může připomínat i hučení telegrafních sloupů :-)))

vesuvanka
03. 05. 2007
Dát tip
Spring - děkuji za návštěvu a milou odezvu. Zdravím Tě a přeji krásné májové dny :-)))

vesuvanka
02. 05. 2007
Dát tip
Markel, potěšila jsi mě svojí návštěvou a milou odezvou, díky i za tip. Přeji krásné májové dny :-)))

Markel
02. 05. 2007
Dát tip
Byla jsem tam v duchu s Tebou, moc krásně jsem si užila, díky - T

vesuvanka
01. 05. 2007
Dát tip
nobody20 - díky za návštěvu, milou kritiku i tip :-))) Slunéčko Sedmitečné - děkuji za zastavení, milá slova i tip :-))) přeji krásné jarní dny

vesuvanka
30. 04. 2007
Dát tip
avi

vesuvanka
29. 04. 2007
Dát tip
Candy - díky za návštěvu a milá slova. Přeji Ti krásné a pohodové jarní dny :-)))

Candy
29. 04. 2007
Dát tip
Radost číst, jemně pohladí po duši stresované dněšními povinnostmi. za to díky...*

vesuvanka
26. 04. 2007
Dát tip
Diana - děkuji za návštěvu, moc milou kritiku i tip :-))) kouzelná_květinka - Janičko, díky za návštěvu, milá slova i tip :-))) Zdravím Vás a přeji krásné jarní dny :-)))

krása, nádhera.. jedním dechem :-)) děkuji Janinko t

Diana
26. 04. 2007
Dát tip
Nádhera! Zajímavé, čtivé, poetické, malované, okouzlující! T*******

vesuvanka
25. 04. 2007
Dát tip
Print - děkuji za návštěvu a tip andromeda - děkuji za milá slova a krásný obrázek tařice chlumní - tu jsme před několika lety zastihli kvést na vrchu Oblík u Loun a na Hradišti u Litoměřic synáček - Petře, děkuji za návštěvu a milá, hřejivá slova a tip, a za krásný obrázek Oltáříku - ten kopeček mám moc ráda Zdravím Vás a přeji krásné dny jara :-)))

synáček
25. 04. 2007
Dát tip
Už dlouho jsem "s Tebou" na žádném kopečku nebyl...a tak mám o to větší radost, že Tu jsi a stále krásně, procházkově, píšeš... Bylo to moc fan... T a díky

andromeda
25. 04. 2007
Dát tip
Oltářík

andromeda
25. 04. 2007
Dát tip
pěkně jsi to napsala, posílám tařici chlumní

Print
25. 04. 2007
Dát tip
***!!

vesuvanka
24. 04. 2007
Dát tip
Děkuji Vám všem za zastavení, milá slova, i za tipy slonovina2 - díky za informaci, zprávu jsem viděla v televizi. Pro místní obyvatele to muselo být hrozné, protože sopka byla asi 500 let v klidu. Ještě, že vědci sledují v těchto oblastech seizmickou aktivitu, která je jedním z hlavních varovných signálů probouzejícího se vulkánu dadík - díky za milé přání, potěšila jsi mě :-))) Jirko, díky, potěšilo :-)))) avox - máš pravdu. Zařadila jsem dílo mezi povídky, protože svého času se kategorie "ostatní" nezobrazovala v hlavním seznamu Pekus Ksheery - nejsou v tom životní moudra, ale obrázky a dojmy z přírody :-))) Háber - díky, třezalka to nebyla, ta má jinak uspořádané květy a kvete (alespoň u nás) až v červenci a srpnu Robinia - děkuji za milé přání, moc jsi mě potěšila :-))) fungus2 - mám radost, že se Ti dílo líbilo :-))) Oldjerry - děkuji za milou kritiku a uveřejnění článku v novinách mě potěší, díky :-))) Narvah - mám radost, že se Ti jarní procházka líbila, díky :-))) oleandr - díky, těší mě, že se Ti botanická procházka líbila :-))) Arienalia - díky :-))) Zdravím Vás a přeji krásné jarní dny

Arienalia
24. 04. 2007
Dát tip
Příjemné :)

oleandr
24. 04. 2007
Dát tip
hezká botanická procházka

Narvah
24. 04. 2007
Dát tip
pěkná jarní procházka. je to spíš popisné vyprávění než povídka. ne zrovna má sklenička limonády, ale milé.

Oldjerry
24. 04. 2007
Dát tip
Verbální film pro ty, kdo nemají čas, nebo nemohou z vážných důvodů, ač by třeba chtěli.... Je to možná ještě lepší než film, protože čtenáře nabádá, aby si vše, co čte, představil ve skutečnosti - no - a každý si vymýšlí to, co je mu nejbližší, co má rád. Děkuju ti Janičko, i když můžu, stejně jsem si to s chutí přečetl a taky - dovolíš-li to otisknu v našich novinách.

fungus2
24. 04. 2007
Dát tip
Fajn čtení**

Robinia
24. 04. 2007
Dát tip
Takže ještě jednou... Jani, jsem moc ráda, že jsi zase vyrazila na výlet - a podle Tvého popisu moc hezký, i počasí se vydařilo. Držím Ti palce, ať takových výletů absolvuješ ještě spousty.

Háber
24. 04. 2007
Dát tip
myslím tu kvetinu vo Vraňanoch

Háber
24. 04. 2007
Dát tip
nie je to trezalka? Tá tak vyzerá

avox
24. 04. 2007
Dát tip
povídka asi ne, ale moc hezký popis, přírody i vlastního prožitku */

Pacer
24. 04. 2007
Dát tip
závidím ti - jako ostatně vždy. Prostě maluješ rukama nohama slovama - malovací sopka Vesuvanka :)

dadik
24. 04. 2007
Dát tip
vesu přeji ti ty krásné výlety... a navíc, když musíš překonávat ty obtíže při nastupování do vlaku o kterých jsi mi psala, jsi dobrá..**

slonovina2
24. 04. 2007
Dát tip
Tisíce lidí dnes musely být evakuovány kvůli sesuvu půdy, který způsobila erupce sopky Nevado del Huila v jižní Kolumbii. Oznámily to místní úřady. Lavina zeminy, kamení a kmenů, která dosáhla až toku řeky Páez, byla zjištěna v noci na dnešek. Krátce předtím zaznamenali seizmologové několik otřesů uvnitř sopky. tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru