Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krylotoč

20. 05. 2007
3
16
2603
Autor
Jerry_Shit

Chudák Karel Kryl... :(((


Dneska jsem jel na kole
kolem kolotoče
a co jsem neuslyšel:

Morituri te salutant
morituri te salutant

Píseň však nebyla původní,
byla ukradena autorem,
jenž nezaslouží úctu.

- - -

Jak si může vůbec někdo
takhle dovolit
zničit CIZÍ dílo geniovo?!

16 názorů

Jerry_Shit
22. 05. 2007
Dát tip
Správně, silenci, správně, těšo, máte pravdu. Já to vidím taky tak. Raději ať Kryla poslouchá jen pár skalních fandů, než z jeho díla udělat popový hovna. Co když za chvíli bude Lucka Vondráčková zpívat písně Marty Kubišový, protože řekne, že jí má moc ráda, což může bejt i pravda, ale neuvědomí si, že když přezpívá třeba Nechte zvony znít do diska, totálně tím Kubišovou zneuctí! Anebo pak může Sámer Issa přezpívat Hutku a nějací sladký hošani třeba Plastiky a bude! To by byl panečku teprve ATENTÁT NA KULTURU, o kterym se Knížákovi ani nesnilo...

silence
22. 05. 2007
Dát tip
Landa je parazit co strida nazory jak rocni obdobi. To mi nikdo nevymluvi, ze umi napsat slusny text a na mistni pomery velmi slusnou muziku ho u me nevytrhne ... :( Podle me se Karel obraci jak jen to jde ..:((((

těša
21. 05. 2007
Dát tip
jo, chápu tě, no, jenom mam v tomhle případě pocit, že daň převyšuje zisk... mě tohle prostě jakkože si to sesumíroval tak, že zachoval text, hudbu a změnil pointu. Nicméně jsem velice potěšen, že na někoho to působí jinak a tudíž pro část z těch, kdo kryla neznají, zůstává zachovaný v landovo podání. Taky uctivě zdravím.

těša
21. 05. 2007
Dát tip
napadá mě, že jsem asi zapoměl avízovati, jestli jo, tak pardón, a jestli ne, tak taky...

těša
21. 05. 2007
Dát tip
krylovo nahrávky s kapelou neznám, ale věřím, že nejsou dobré. To, jak landa kryla předělal hudebně je jeho věc, nicméně mě vadí celkové vyznění těch písniček, spojené i s tím jak a co zpívá i s tím co šíří jinde. já ty písničky považuju za zneužitý, to, co tím chtěl autor říct se podle mě z landovo podání nejen vytratilo ale i obrátilo proti původní myšlence. bohužel nemůžu mluvit moc konkrétně, protože jsem to od landy slyšel asi dvakrát, ale třeba právě moritury te salutant vyzní úplně jinak - najednou se tam objevuje spousta agresivity, která má zaplnit díru po krylovo naléhavosti, projevu a osobnosti. zvuk děl, co uklidnění skýtá, ani mosazná včelka od vlokodlaka není totéž co Není čas na slzy jde se dál. Strážnej v budce usínal. Ještě že tak! Aspoň měl to hned. Ledvinu rozpůlil bajonet. A člověk, který zpívá a tudíž uznává jedno, nemůže souhlasit s druhým, natož to věruhodně šířit. A v tomhle budu radši, když se na kryla zapomene, než když se budou jeho věci vykládat militantně. Ve vytahování věcí (možná dávno minulých, nicméně nikdy ani náznakem neodvolaných) nevidím podraz, protože se jedná o celkem závažné věci, které landa šířil záměrně, dlouho a hodně, a je tudíž na něm, aby svou pověst nějakým způsobem změnil.

nemám problém s Landou, když hraje Kryla. Jen když při tom nemá na hlavě kápi ku-klux-klanu...nebo jak se ta jeho sekta jmenuje.

těša
21. 05. 2007
Dát tip
landovo vypořádání se s krylem je hudebně něco sbdolutně hroznýho. že se to poslouchá je celkem předpokládatelný, když člověk, kterej je schopnej udělat komerčně dobrou věc vezme cizí písničky a předělá je do podoby pochopitelný pro každýho vola.Kryl podle mě nikdy¨nebyl nějakej velikej kytarista ale básník a osobnost, což se obojí u landy vytratilo. a představa, že si většina populace zná moje písničky v komerčním pojetí od rasisty a možná bývalého neonacisty, kterej ale svý názory nikdy neodvolal připadá i mě děsivá. k lidem promlouval kryl, těžko může totéž vyjádřit landa v kontextu své ostatní hudby a názorů. Kdo uvěří morituri te salutant člověku, kterej zpívá ty vole láďo, andílka a podobvný?A už vůbec to nezní důvěryhodně tak, jak to zpívá.

TaBeáta
21. 05. 2007
Dát tip
dokument jsem neviděla, tedy se omlouvám za unáhlené závěry. za spravedlivé rozhořčení tedy tip

Jerry_Shit
21. 05. 2007
Dát tip
avox: U kolotočů se vždycky hráli ty největší shity! A tahle píseň opravdu pro kolotoče napsaná nebyla. Jinak ten autor-prznitel Krylových písní je samosebou ta vymaštěná pleška Landa... Co s tím dělat? Teď už jenom zoufat... :¨( těša: Jsem rád, žes mě pochopil... Jo a díky za opravu. TaBeáta: S tím bych si dovolil nesouhlasit. Jestli se totiž koukneš na dokument Karel Kryl - Kdo jsem?, který byl natočen těsně před jeho smrtí, uvidíš, jak tam povídal o Andělovi, kterej za tu dobu, co tu nebyl, zlidověl a úplně změnil svou podstatu... až mu tam z toho vyhrkly slzy... A to ještě nevěděl, že ta blbá pleška mu sebere jeho písně! ...mimochodem, Kryl Landu nenáviděl! :(

TaBeáta
21. 05. 2007
Dát tip
myslim, že karel kryl se kvůli tomu v hrobě neobrací..

těša
20. 05. 2007
Dát tip
já tě chápu velice dobře a jeho lysá leb mě dokáže přivést do stavu blízkýho šílenství. Nebo když hraju někde kryla a někdo se mě zeptá co jestli bych zahrál ještě něco od landy. mimochodem ne de salutant ale te salutant.

avox
20. 05. 2007
Dát tip
Mám ráda Krylovy písničky, ale opravdu bych je nerada poslouchala u kolotoče, jenže které písně jsou ke kolotoči vhodné a které ne, viď? Nepochopila jsem, kdo je "autor, jenž nezaslouží úctu" a co tě vlastně rozčílilo víc, a co bys s tím chtěl dělat?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru