Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bytí a čas

23. 05. 2007
5
13
2450
Autor
Beezer
Na oválné rovině
Má slovo prázdné znění
Ve vesmírné tónině
Já jsem
A čas není

13 názorů

jejdavilda
23. 04. 2009
Dát tip
miniatura dobrá, ovšem ontologie wesen mě rozesmála*

Tak tohle jsem tu nějak úplně přehlédla. Myslím, že teď to již nikdo nemůže lépe vyjádřit než Diana, nemůžu jinak než s ní souhlasit. Oválná rovina mi trochu připomíná další z tvých bludných kruhů, v druhém je cítit ta beznaděj. Krásná miniaturka, mám pro ně slabost *

Beezer
28. 05. 2007
Dát tip
Diana - Není to filosofický výrok (jak jsem napsal výš). Ale bylo to něčím podobným podmíněno (od toho ten název) a skloubilo se to s pocitem, který zažívám. Jsem rád, že si zmínila tu první část. Podle mě je to právě ta, která tu filosofii nejvíce vyvrací. Takového čtení si moc vážím! Děkuji.

Diana
28. 05. 2007
Dát tip
Já tohle nechápu jako filosofický výrok, ale vyjádření pocitu. Zejména první dva verše, podle mne, vyjadřují jakousi bezvýchodnost, ne-li přímo marnost. poslední tři verše tento pocit umocňují ne-li přímo absolutizují. Jakoby autor chtěl řící - a nic se nezmění, protože já jsem, ale čas (symbol změny) není. Tak, jak to chápu já, je to výborně vyjádřené.*** Úvahy tady byly velice zajímavé - a já také se přikláním k názoru, že čas je jen lidská pomůcka.

Beezer
25. 05. 2007
Dát tip
:-)) Ono těžko říct jak to přímo chápu. Je v tom jistý pocit, skloubenej s myšlenkami. A tak vznikly tyhle řádky. Není to žádný přemýšlivý dílko a ani to není moje obvyklá pocitovka :-)

BuddyO
25. 05. 2007
Dát tip
A už ticho! I normálni lidi si chtějí popovídat. :)) Sranda... Jinak hezka miniaturka :) Akorát to chápu asi jinak, než dokonce sám autor a pokud bych to chápal jako autor, tak bych s ním v podstatě nesouhlasil. Ale možná jen trpím nedostatkem spánku ;)

Beezer
23. 05. 2007
Dát tip
Změnu nepopírám. Jak tvrdil Platón (a spousta dalších) - nic není stálé. Vše se neustále proměňuje. Věci vznikají a zanikají. To ale nemusí být podmínka časovosti. Naše vnímání lineární spojitosti nemusí být důsledkem toho, že vše (celý vesmír) podléhá času. Je to jen subjektivní pojem. Jako orientační prvek ano. Ale nemohu říct, jestli mu vše podléhá. Myslím, že sám o sobě není. Za upřesnění s Augustinem děkuji.

atjoV
23. 05. 2007
Dát tip
ano, augustin tvrdil, že teď nemá žádné trvání, přesně jak říkáš. Ale také tvrdil, že věčnost je zamrzlé teď - jediné pocítitelné nyní.

atjoV
23. 05. 2007
Dát tip
A co by jsi řekl na přírodu, ve které je základním pohybem neustálá změna? Listí na podzim vždycky opadá a na jaře vyroste nové. Každý strom někdy shnije a narodí se nový. Tohle není nějaký objektivní čas, který by nebyl konstruktem lidského mozku? Náš čas je sice lineární a ten přirozeně přírodní je kruhový, ale stejně něco plyne, protože kdyby čas byl naším výmyslem, tak by strom byl zaseknutý na místě - třeba by pořád měl svěží zelený lístečky.

Beezer
23. 05. 2007
Dát tip
No on je to jen trošku výstřelek z Heideggera. Jen taková hříčka. A čas je podle mě jen lidský myšlenkový konstrukt, kvůli lepší orientaci v prostoru. Augustin, pokud vím, tvrdil, že přítomný okamžik nemá žádné trvání.

atjoV
23. 05. 2007
Dát tip
safra safra. Od tak ambiciózního názvu jsem čekal něco delšího.:) Já jsem a čas není, to je zajmavá myšlenka. čas jako věčnost hm hm. Tomi připomíná svatého augustina, kter tvrdil, že věčnost není nekonečné plynutí času, ale jen věčně zamrzlé teď..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru