Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Klub přátel literatury o hnusu v nás a kolem nás - OPRAVDU literární klub

11. 05. 2001
0
0
4709
Autor
clovrdik

Přátelé písmáci, již nějakou dobu fungují na Písmáku kluby. Podíváte-li se na ně, zjistíte, že těch opravdu věnovaných literatuře je velmi málo. Myslím si, že původní účel klubů měl být literární, bohužel se to zvrtlo v kluby jednoho nicku, v kluby o nadávání, o úchylném infantilním šišlání atd. Již jsem na tento klub jednou upoutávku dával, ale nezveřejnil jsem v té upoutávce program, jenom název, a možná to leckkoho odradilo od toho podívat se, od čeho ten klub vlastně je. Proto dávám upoutávku ještě jednou a program klubu zveřejňuju i v ní.

Přátelé Písmáci, občas se na Písmáku stává, že je zveřejněno dílko, které se nezabývá tím, že někdo romanticky lásku našel, ztratil, případně neřeší aktuální počasí v návaznosti na právě probíhající roční období. Takové dílko je pak často hodnoceno jako ne moc dobré, málokdy se vyskytne "ve výběru", občas je hodnoceno tak, že to třeba není ani báseň atd. Já si ale myslím, že se mezi těmito díly vyskytuje spoustu děl kvalitních a dobrých ( přinejmenším srovnatelných s díly knižně publikovaných autorů tohoto žánru ) a tento klub by jim měl být věnován. Od případných členů klubu ( a nejen od nich ) očekávám pomoc při kompletaci odkazů na zmíněná dílka a diskusi na témata v dílech uvedených. Očekávám, že i samotní autoři děl, o kterých je tato kategorie, budou sami upozorňovat na svá díla. Propagace sebe sama je zde dovolena, bude-li to ku propspěchu věci. Hovoří se zde o založení občanského sdružení kolem Písmáka. Hovoří se zde o tom, že by to případně mělo pomoci k publikaci výběrů děl uveřejněných na Písmáku. Velmi záslužné - pokud ovšem dílka "o hnusu v nás a kolem nás" nebudou opomíjena - a i k tomu by měl napomoci tento klub. P.S. : díla nemusí být vysloveně o hnusu, ale mně se ten výraz "o hnusu v nás a kolen nás" líbí, tak jsem ho použil :-).
Krel
27. 01. 2002
Dát tip
Jojo...někoho jo někoho ne...

Krel
26. 01. 2002
Dát tip
a já si říkal, jak jsi tak rychle nabral členy..no jo upoutávka mě nenapadla...

Wopi
26. 01. 2002
Dát tip
mě stejně nenabral... ani na parohy... :))

clovrdik
26. 01. 2002
Dát tip
Krele, vidíš, mně jo :-))) Wopi :-))) pokud vím, žádný nemám :-))

Wopi
26. 01. 2002
Dát tip
no třeba právě proto :)

clovrdik
26. 01. 2002
Dát tip
Wopi, no to zní logicky :-))))))

Mustal
21. 05. 2001
Dát tip
Hele,vlastně si vybíráme jenom téma, tedy hnus v nás a okolo nás. Jak napsal Bříza,literární klub je v tomto případě opravdu jenom partičkaření, ale je potřeba se dát nějak dohromady a sepsat několik jakkoliv závazných tezí, jestliže se chceme tomuto tématu doopravdy věnovat. Kromě experimentů s novými formami můžeme oživovat starší typy poezie. Napadá mě třeba makarónská poezie, kde se dá "v rámci inovací" latinský verš nahradit veršem jiného jazyku. Hnusné psaní může mít také rachotivý zvuk. Nejde zde jen o obsahovou stránku, ale i tu zvukovou. Můžeme dál vesele bloudit mezi úskalími poezie a čím víc nás na to bude, čím více lidí dá dohromady nějaký ucelený program, tím blíže se můžeme dostat k nějakému konkrétnímu závěru. Souhlsím s tím, že dosud toho příliš mnoho nevzniklo, ale stojíme u zrodu. K otázce "Opravdu chceme jenom tmu?" bych se také rád vyjádřil. Teď asi tu větu trochu vytrhávám z kontextu, ale v "hnusném psaní" se tma objeví často. Proto je nutné varovně zdvihnout prst a říci: "Ne pouze tmu, chce aspoň najít správný směr, jakým z toho ven." K tomu se dostaneme pouze rozborem situace, která pochopitelněpsavým lidem přináší "hnusnou poezii". Nelze pořád bezbřeze tlachat o tom, jak svět vypadá hnusně. A právě aby se jenom netlachalo, je maximálně vhodné vytvořit uskupení, které se bude tomuto tématu věnovat. Myšlenka na založení literární skupiny mi je velice blízká a kdo se nechce účastnit, má na to plné právo.

Kangi
15. 05. 2001
Dát tip
no nevím, pokud to myslíš opravdu vážně, přijde mi to jako výkřik do tmy (ale zdá se mi, že myslíš...)

clovrdik
15. 05. 2001
Dát tip
Kangi, možná to je výkřik do tmy, položme si ale čistě filozofickou otázku - chceme jenom tmu ? Z mý strany je to pokus o něco, snad smysluplnýho ( třeba ne, ale když se to nezkusí, tak se to nezjistí ... ). Ano, myslím to vážně.

Kangi
15. 05. 2001
Dát tip
jo, ta otázka "chceme jenom tmu?" je nádherná, asi si ji někam zapíši

Až zjistím, co to jsou kluby, tak se k tobě přidám :o)

Mustal
14. 05. 2001
Dát tip
Mě osobně se tenhle nápad hodně líbí. Je potřeba si dávat pozor na to, aby se z děl "o hnusu v náv a kolem nás" nestalo další bezpředmětné plácání o tom, jak je všechno na ho*no. Je to dost prostoru pro nové formy, experimenty s textem, protože ten hnus v nás se nemusí brát jen z toho jak a kde žijeme. Může se nám hnusit současné psaní a můžeme se toto pokusit změnit. Otvírá se nový prostor, který může, ale nemusí navazovat na poezii všedního dne nebo psaní Jáchyma Topola. Myslím, že vznik literární skupiny je v tomto případě celkem odůvodnitelný, pořád je co měnit. Jak pravil F. X. Šalda: "... umění je uměním pouze tehdy, říká-li něco nového..." Můžeme se tedy do něčeho nového pustit. Současné dění na Písmákovi sice tolik nesleduji, ale určitě byse zde dalo najít několik variant poezie, od které se chce Klub přátel literaturyo hnusu v nás a kolem nás odlišit. Pokusme se tedy aspoň do začátku formulovat základní ymšlenky a koncepce nového "hnusného" :-) psaní. S něčím se přidám, jen co si najdu volnou chvilku.

clovrdik
14. 05. 2001
Dát tip
Mustale, děkuji a tleskám. Beru jakýkoliv nápad. Přesně tak to taky cítím - je nutné s tím "nějak hnout", i když nevím přesně jak. Ale víc hlav víc vymyslí a o to přece jde, když to má být klub.

Bříza
14. 05. 2001
Dát tip
clov: naopak - v tom, že zakládat kluby tímhle způsobem není tak docela v pořádku se myslím shodneme. Spíš než o literaturu ZATÍM jde myslím o ambice zakladatelů a "partičkaření" (nikomu to ale neberu - každej jak myslí - fakt proti tomu nic nemám, jen ten název "literární klub" je trochu zavádějící). Ani poučovat Tě myslím nemohu - říkám jen svůj názor. Literární skupina, hnutí, směr či klub (je mi jedno jak to nazveš) myslím může vzniknout ze skupiny avantgardních tvůrců, píšících nějak jinak, nově, neobvykle - volbou výrazových prostředků, témat, nebo obojího. Jde o obsazování dosud neprobádaného území. Takovou skupinu (- ani jednotlivce) tady ale zatím nevidím ... Sám jsem Oldovi psal v tom smyslu, že mi takováhle koncepce klubů na P. v této fázi vývoje úplně šťastná nepřipadá ... Ale kdo ví - třeba se z toho časem něco vyvrbí ...

clovrdik
14. 05. 2001
Dát tip
Břízo, možná máš pravdu - alespoň v tom, že současná podoba klubů tak jak jsou teď, příliš možností a tudíž smyslu neskýtá. Ale doufám, že Olda spolu s náma, protože to budemem my, kdo bude na základě zkušenosti radit Oldovi, co bychom od těch klubů chtěli, vymyslí smysluplnou funkci. Doufám, že smysluplné využití existuje a opravdu budu přemejšlet, jak naplnit to, co jsem psal v klubovém programu.

papouch
11. 05. 2001
Dát tip
vím, že to myslíš upřímně a dobře, vzdávám Ti hold .... ale papouš bude raději intantilně úchylně šišlat (promiň, tohle jsi kapinku přepísk, zřejmě jen z nepochopení :) .... přeju hodně trpělivosti a úspěch při vedení klubu

Bříza
11. 05. 2001
Dát tip
To, že se někomu něco líbí, či se cítí nedoceněn mi k založení literární skupiny příjde poměrně málo. Osobně si myslím, že kluby na Písmáku - tak jak jsou zatím koncipovány, jsou o všem možném (především o nás) jen ne o literatuře - a nezlob se, ani Tvůj klub nevyjímám. Nemyslím, že sebevětší reklamou je možno tuto skutečnost změnit.

clovrdik
11. 05. 2001
Dát tip
Břízo, necítím se být nedoceněn, žádnej strach. Pouze jsem řekl svůj názor a pohled na věc. Ať si někdo založí třeba klub přátel sluníčka sedmitečného, má na to nárok, ale já mám nárok říct, že se mi to z těch a těch důvodů nelíbí. Říkáš, že je to málo k založení skupiny, že se mi něco líbí ? Skvělé, tedy mi jistě poradíš, co musí být, aby to bylo dost. Jsem dychtiv informací. Jinak máme stejný názor, opravdu jsou kluby o něčem jiném, než o literatuře, v čem už se neshodneme je to, že podle mě to není až tak úplně v pořádku. Papouchu, možná jsem to fakt nepochopil, ale nech mi ten krásnej pocit nepochopení :-))) písk .. a nebo přepísk ? :-))

clovrdik
11. 05. 2001
Dát tip
Anonymko, děkuju Ti za pochopení a podporu :-)

Ženatej
11. 05. 2001
Dát tip
Clovrdik:Co máš proti klubu přátel sluníčka sedmitečného!!!??? :-)))

papouch
11. 05. 2001
Dát tip
akorát .... no... :-)) fšiměte si, že banda šišlajících žvížat se do nikoho nenaváží .. zatímco do šišlatelů se naváží kdekdo... :-) nééé, fakt upřímně Ti človrdo přeju ať se daří ale ... žij a nech žít.... :-)))

clovrdik
11. 05. 2001
Dát tip
papouchu, jasně, nemyslím to zle, ale prostě - co na srdci, to na plajzáku, jinej už nebudu :-)

djPrd
11. 05. 2001
Dát tip
clovrdik: Na to musím mrknout, na ten hnus.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru