Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dingy soul

31. 05. 2007
5
54
6657

Ukazuju Ti měsíc, ale ty vidíš jen můj prst... (indiánské přísloví, které ve filmu nezazní, ale přesto ho vystihuje...)

 

Je až s podivem, jak mohl film spojující dvě tak výrazné osobnosti jako jsou Johny Depp '(* 9.6.1963 v Owensboro, Kentucky, USA), v současné době chystající Piráty z Karibiku 3, a Lars von Trier (nar. 30.04.1956
 Kodaň, Dánsko), režisér dnes již kultovního seriálu Království, (jehož úvodní scéna, kde hostující lékař pozorující své nejhmatatelnější výsledky dalšího dne plovoucí na hladině je dokonalým symbolem marnosti nikam nesměřujícího bytí) projít kolem nás zcela nepovšimnut, promítán převážně v klubech, jako by kina i komerční televize měly strach, že diváky snad znudí život obyčejného člověka, vařícího si každé ráno kávu, kterou nestačí vypít a po návratu z práce ji vylévá. Člověka, který nezápasí se smrtící epidemií, nesnaží se zachránit svět před pádem asteroidu, netrpí rozčtvrtěním osobnosti a jehož matka nedostávala astmatické záchvaty pokaždé, když kdokoliv v její společnosti pronesl slovo Tegucigalpa.nebo parapenploid... Škoda, přeškoda, protože Dingy soul (2003)  je film, který stojí za viděni.

O motivech, které vedly Triera k natočení snímku, se vedou nejrůznější dohady. Někdo říká, že film má být jakousi protiváhou k dílu Pěstitel orchidejí (Orchidégartneren , 1977), a ukazuje, jak dlouhou cestu za tu dobu Trier ušel. Další dohady mluví o potřebě Triere vyrovnat se se svým otcem. A pak jsou tu tací, kteří tvrdí, že to Trier prostě chtěl zkusit.

Ale pojďme k vlastnímu filmu. Hlavní postavou filmu je zasmušilý  Ageless Maybug (Johny Depp), muž jemuž se rodiče začali mstít za pubertu  již v okamžiku křtu. Film začíná již zmiňovanou scénou vaření a nevypití ranní kávy, scénou, která se opakuje každé ráno, protože Age prostě vstává pozdě na to, aby stihl kávu uvařit a vypít. A po všech těch letech je už s tím natolik smířený, že se ani nesnaží to změnit. Celý film se odehrává v rámci jednoho obyčejného, všedního, prostě hnusného dne, kterým se vleče obyčejný, všední, prostě zhnusený Maybug.

Jak se film odvíjí, musíme obdivovat režiséra, jak geniálně dokáže divákovi zprostředkovat zoufalou nekonečnou Agelessovu nudu, jako by ji divák zažíval sám. A to i ve chvílích, kdy se vlekoucí minuty dne zastaví, abychom se dozvěděli něco o Agelessovu obyčejném, nudném zoufalém dětství, které trávil na zadním dvorku činžáku, kde rodina bydlela, zíráním na nebe a přemýšlením, kam jinam by mohl zírat, nebo abychom se dozvěděli, jak snil o kariéře mistra v továrně na výrobu pneumatik, aby se nakonec stal pouhým baličem gum, či abychom sledovali krátkou epizodu, která se nikdy nestala milostnou, protože se té dívky zeptal, jestli jí smí políbit, ona řekla ne a on to respektoval... A musíme obdivovat skvělý herecký výkon Johnyho Deppa, který chvílemi překonává sám sebe.

Prostě, pokud budete mít možnost tento film vidět, nepromarněte ji. Dívejte se. Poslouchejte. Nuďte se. A hlavně - nezapomeňte vypít svou kávu, abyste v závěru filmu ji nemuseli vylévat spolu s unaveným Agem.



54 názorů

BrownSugar
14. 11. 2010
Dát tip
zajímavé...poslední dobou si říkám, že lidi (nemyslím si, že všichni) čekají filmy plné akce a napětí, ze kterých budou mít akorát divoké sny. Nuda provází každého, tak proč nezfilmovat něco reálného:)

Eunuch
19. 07. 2007
Dát tip
Třeba se poprvé budu zajímavě nudit.:) OK skouknu, pokud bude možnost!

sidonia
08. 07. 2007
Dát tip
jo asi jo

Sid: Nojo, ale Pišta je smázlej, máš smůlu :(

sidonia
05. 07. 2007
Dát tip
pista - ja bych chtela:)

Mám to jenom v DivX, ale dvoucédéčková verze, takže slušná kvalita. S titulkama. Chceš to smahnout?

katugiro
21. 06. 2007
Dát tip
Až mi vrátíš kalhotky. Mimochodem, máš Dingy Soul na DVD?

Kat.: A vůbec. Koukej mi vrátit tričko, loupežníku! :)

Ty samozřejmě jelito nejsi. Ty jsi jitrnice. Z toho vidíš, jak moc si tě vážím. Za jitrnici jsem nikdy neoznačil ani vlastní matku, a to jsem ji už leta neviděl. Prostě ano. Je to většinový názor.

katugiro
20. 06. 2007
Dát tip
Pišta: Viděl jsem ho už při jeho prvním uvedení, na svatební cestě do Dánska. Nebo služební cestě. Každopádně tam bylo sucho, už jsem říkal. Nejvíc se mi líbil Johnny Depp, a to ve chvíli, kdy se překonal.

To je neuvěřitelný :)))))

Honzyk
19. 06. 2007
Dát tip
...rozkas (...pro obyvatele)---:)

Ozvěte se mi, až ten film uvidíte, ano? Vy chytří pánové... :))))))

Honzyk
19. 06. 2007
Dát tip
..moje babicka pracovala v telefonni ustredne - a ptala se tedy:" Ptam se vas, je-li to v budce?"...mela jen tri karna rizeni, za sociku...)))

.
19. 06. 2007
Dát tip
chm :) pišto avízuješ mi přízrak.. ? ..

A to zas jo.

Rabb
19. 06. 2007
Dát tip
a ty seš šprtáček!

Jelita. Všichni jste jelita.

Honzyk
18. 06. 2007
Dát tip
jo, a to prislovi ja znam jako cinsky, a zni: UKAZUJEŠS.LI IDIOTOVI NA MESIC PRSTEM, IDIOT SE KOUKA NA PRST...)))

Honzyk
18. 06. 2007
Dát tip
...sezenu si....Trier....ze by clovek s Pčrolomenim vln takle..?...uvidime...recenze, jak ma, pritahla mou pozornost k dilu, napsanby doceloa svizne, bez zbytecnych cundrbandrsliku..)*

chikvadrat
13. 06. 2007
Dát tip
to mě utkvělo, akorát z amélie - když prst ukazuje k nebi, jen hlupák kouká na prst...

.
12. 06. 2007
Dát tip
to je lež lež lež !! :)

reka
07. 06. 2007
Dát tip
recenze krátká, ale stačila na to, aby mě film zaujal (i když na to by možná stačilo jméno režiséra). zkusím sehnat a shlédnout.

UHůůůůů túúút útú tútů tútů tú semiztohozamotalahlavpchchchcchchch

Co zas???

Copak Grafoman, ale kdo je Jan Tleskač? Áha?

JiKo
05. 06. 2007
Dát tip
papouch to je kvartový kruh že?

papouch
05. 06. 2007
Dát tip
a! už to mám - Grafoman je Ondoň!

papouch
05. 06. 2007
Dát tip
vysvětlení je prosté papouch je Tibbar Tibbar je JiKo JiKo je chroust chroust je Vella Vella je Pišta a Pišta je papouch ... sakra, nějak mi z toho vypad ten Grafoman...?

A Bacha (b moll) ale teď fakt: Jakt vysvětlíš tohle: Jakto, že se Pišta ozval na to obvinění, když jsem mu nedával vůbec avi? No? A teď se ukaž.. tajemný zloduchu;).

já bych preferoval b moll ... to máš jako Cis dur.. a to je lepší

JiKo
05. 06. 2007
Dát tip
třeba v A moll, jo je jako C dur ale vejš :-)

To se teda pleteš, holenku. Pišta je možná grafoman, což ale vůbec neznamená, že Grafoman je Pišta. Nene. To by tak tento. Hrálo.

jé a sory jestli jsem ti rozbil fór.. proč to nejde smazat?

A už mi to dochází.. možná by se ze mě měl stát SOUKROMÝ VOČKO.. PÁČ MÁM ZÁVAŽNÉ OBVINĚNÍ Grafoman je PIŠTA!!!!!!!;)

Tak to mi teda vysvětli.. Dingy soul nenatočil Lars von Trier a nehraje v něm Johnny Depp.. co to je za fór.. celkově dobrej příběh.. ale ty sis ho vycucal z prstu?Dyť to ani nezní jako film od Triera.. Spíš Jarmusch.. ????

Tak to mi teda vysvětli.. Dingy soul nenatočil Lars von Trier a nehraje v něm Johnny Depp.. co to je za fór.. celkově dobrej příběh.. ale ty sis ho vycucal z prstu?Dyť to ani nezní jako film od Triera.. Spíš Jarmusch.. ????

marge
01. 06. 2007
Dát tip
Hmm tohle jsem neviděla. Zní to ale dost zajímavě takže si to určitě seženu.-)

Tohle je ale hrozně akční nuda. Třeba to vylejvání kafe je nasnímaný vyloženě dramaticky. Fakt.

JiKo
01. 06. 2007
Dát tip
no šlo to vydržet .)

JiKo
01. 06. 2007
Dát tip
Na nudu nejdu, už sem byl na Nuda v Brně a bylo to nudný :-)

Tývole já sem blbej! Já se chytím na vlastní špek!!!! :))))))

Není to nějaká bouda? V roce 2003 natočil Dogville, ne?

gemina
31. 05. 2007
Dát tip
skouknu to, kdyz teda rikas, ze bych mela:)

papouch
31. 05. 2007
Dát tip
tyo tak na to nepudu chytil bych depici :-) ale napsané to je čtivě

katugiro
31. 05. 2007
Dát tip
Velmi suché :)) *

Rabb
31. 05. 2007
Dát tip
grafo.. na recenzi se mi to zdá málo.. ale je to napsaný dobře, bych řekl.. ..dvě hodiny se nudící Depp.. to může být fajn.. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru