Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zmrzlina

02. 06. 2007
5
23
1662
Autor
Winter

Takový okamžitý impuls, na delší věci teď nemám čas ani chuť. (nyní mírně upraveno. Lakrove děkuji)

  Jako každý týden touhle dobou jedla zmrzlinu. Dva kopečky půlených sněhuláků olizovala tu shora, tu je obratně podebrala svým rozkošným jazýčkem zespodu. Občas ležérně olízla kornoutek, zatímco já, sedě vedle ní o takový kousek, abych stále nepůsobil dotěrně, si jen představoval, co všechno mohlo by být na místě její zmrzliny, ale není, protože v kuželu ze starého oplatku nalézá se právě ona růžová pochutina. Jedla zmrzlinu a jedla ji tak dlouho, až se ji oplatka promáčela a celé ruce měla lepkavé. Otírala si je kapesníkem, některé prsty doslova cumlala, což moje maličkost komentovala větami jako: „Kdybyste jen tušila jak bezmezně Vás miluji.“, šeptal jsem. „Jste pro mě ta nejsladší osoba ze všech sladkých osob celého světa.“, lichotil jsem. A ona se jen smála. Škádlila mě, však já ji znám. Pak, chtěla tak dovršit mé utrpení, pohodila vlasy a dál lízala zmrzlinu – jahodovou: bezuzdně, až eroticky, růžovou, sladkou jako ona sama. „Moje jahodová láska.“, nazýval jsem jí týden co týden.

  Jenže jednoho pátku si nekoupila jahodovou, ale citrónovou: kyselou jak brčál. Když ji lízala, šklebila se při tom; já vedle ní se jen tiše mračil; už jsem jí nedeklamoval svou lásku, už jsem jí nenazýval svým jahodovým potěšením. Byla totiž kyselá, jak jen citrón může být. „Po dvou letech známosti mi stále vykáte.“, řekla mi: „To není normální.“, dodala šklebíc se, pročež jsem se jí v tu chvíli vyznal, jak moc se mi ve skutečnosti hnusí, jak ji z hloubi srdce nenávidím, že nejraději bych jí vzal její zmrzlinu a rozšlápl ji nohou. A že ona sama není lepší než ta zmrzlina. Načež jsem odešel. Ona zřejmě následovala můj příklad a odešla také. Jistě to ale nevím, jen si domýšlím, neboť, když jak jsem se dálil od naší lavičky, ani jednou jsem se za ní neotočil: o pohled na všechno to citrónové zhnusení jsem skutečně nestál.

 

-


23 názorů

Cristinne
18. 06. 2007
Dát tip
Zajímavé

Winter
10. 06. 2007
Dát tip
??

Korála
10. 06. 2007
Dát tip
?

Winter
08. 06. 2007
Dát tip
Přiznám se, už jsem se na ty přechodníky taky díval :).

Alojs
08. 06. 2007
Dát tip
zmíněná paralela je fajn. stejně jako jednohubkové zpracování. kvituju snahu vyhrát si s větičkama, skoro pitvořící se. výtky s přechodníky byly koukám zmíněny. od té doby, co mě tady za ně sjížděly, jsem se je poctivě naučil a teď machruju :)

Winter
05. 06. 2007
Dát tip
ejhle chybí mi tam čárka. Malý moment...

Skřivan
05. 06. 2007
Dát tip
neboť když jak jsem se dálil tak jak? když? :-)

Winter
05. 06. 2007
Dát tip
To je skutečně chytře řečeno :)

Newt
05. 06. 2007
Dát tip
Je to pěkný, nemám moc co dodat, když to tu Lakrov takhle rozebral. Leda mne trochu mrzí, jak to ta citrónové zmrzlina schytala :) Jenom bych snad doplinil.. By Lakrov: "...bych ji vzal její zmrzlinu buď: bych JÍ vzal její zmrzlinu nebo 'JÍ' úplně vypustit." -> ještě by šlo: bych JI vzal její zmrzlinOU ;) Jinak si myslím, že erotičnost není dána ani tak zmrzlině (ta je sama o sobě docela chladná), jako spíš způsobu, kterým se obvykle konzumuje ;)

Winter
04. 06. 2007
Dát tip
Jsem rád, že jsem mohl pomoci :) Důležité je to brát všechno s nadhledem, protože pak by člověk musel přestat jíst zmrzlinu...

Winter
03. 06. 2007
Dát tip
Díky, vpravdě řečeno taky mám ríd citrónovou. Na druhou stranu jsem skutečně dosti nevrlý člověk :)

super vecička. nemám čo vytknúť, snáď len to, že citrónová (moja obľúbená) zmrzlina zohrala v príbehu zlú rolu :-)

Winter
03. 06. 2007
Dát tip
No dovol, to je hnusně sexistické... Nicméně pravdivé. Alespoň v mnohých případech. Ostatně stačí vzpomenout na Mechanický pomeranč. Ona ta erotičnost je zmrzlině už souzená, řekl bych.

Winter
03. 06. 2007
Dát tip
Díky. To "jen" jsem tam zapomněl. Přechodníky se mi nenačetli a to, co jsem našel z vlastní iniciativy byl velmi povrchní. To "šeptám" se mi líbí. "Ji" je nepozornost, obvykle si na to dávám pozor, ale dneska mi to nějak uteklo. Díky.

Lakrov
03. 06. 2007
Dát tip
...Občas ležérně olízla kornoutek, zatímco já, sedíce vedle ní o takový kousek, abych stále nepůsobil dotěrně, si jen představoval, co všechno mohlo by být na místě její zmrzliny, ale není, protože v kuželu ze starého oplatku nalézá se právě ona růžová pochutina... Tahle věta je hezká, nevadí že dlouhá. Jen v úseku 'sedíce vedle ní o takový kousek, abych stále nepůsobil dotěrně' se trochu ztrácím. (...sedíce od ní takový kousek, abych stále nepůsobil dotěrně...) A samozřejmě ne sedíce ale 'SEDĚ', protože z dalšího kontextu vyplývá, že se stavíš do rodu mužského (viz http://www.ajgl.cz/vlada/vyplody/prechodnik.htm ) ...Kdybyste jen tušila jak bezmezně Vás miluji., říkal jsem. 'říkal jsem' buďto úplně vyhodit, nebo nahradit méně 'obecným' slovesem (šeptal jsem). ...Ale jednoho pátku si nekoupila jahodovou, ale citrónovou: Nenahradit jedno 'ALE' jinou spojkou? (jenže) ...jak citrón může ...jak jen citrón může ...bych ji vzal její zmrzlinu buď: bych JÍ vzal její zmrzlinu nebo 'JÍ' úplně vypustit. 'Pročež' a 'načež' působí trochu strojeně, ale to je asi věc vkusu. Nech to tak. Jenže přes všechny ty (drobné) chyby se mi to líbí. Představuji si hlasy těch dvou postav. Ji třeba jako Berušku z Ferdy Mravence Jeho (Tebe) jako takového nesmělého vemlouvače, který vlastně neví co chce. TiP a tlačenkou.

Winter
03. 06. 2007
Dát tip
Upraveno, vyškrtal jsem přebytečná zájmena, dodal slovesa, ať to působí dynamičtěji. Pohrál si s několika větami. Jen s tím formátovním toho moc dělat nešlo, páč té přímé řeči tam moc není a jsou to spíše jen takové výkřiky do prázdna než souvislý dialog - tak jsem alespoň zaměnil písmo za přehlednější. Jinak opět děkuji za kritiku, je radost potkat někoho, kdo poradí.

Lakrov
02. 06. 2007
Dát tip
Zvážit nutnost zájmen: ...A já se jí vyznal, jak moc... ...právě ono růžové pokušení... (to zní trochu jako reklamní slogan a nevím, zda to byl záměr) Další najdi je raději sám, takhle by tě leda štvalo, že se máš nechat někým vést. A graficku úpravu trochu pozměnit. Přímé řeči s odsazením na nový řádek, třeba.

Winter
02. 06. 2007
Dát tip
Díky za kritiku, donutila mě znovu se zamyslet. Zkusím odstranit pár krkolomností i na ty přechodníky se podívám, dnes už asi ne, ale zítra Ti pošlu avízo. Nějaké konrétnější připomínky?

Lakrov
02. 06. 2007
Dát tip
MOhlo by to být krásné, protože je to maličkě. A je to tak maličké, že by to zasloužilo do detailů vybrousit. Stálo by to za to. Zkusíš?

Winter
02. 06. 2007
Dát tip
Sranda je, že já o přechodnících vím takxy většinou...no...ehm - ale strašně se mi líbí :) Většinou se řídím citem, leč, jestli ti to nesedí, přepíšu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru