Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Beton

14. 06. 2007
6
16
1579
Autor
Winter

Některé dny nestojí za nic

-

  Na té betonové krychli by nebylo nic zvláštního, kdyby neležela vprostřed cesty. Nechci samozřejmě tvrdit, že betonová kostka stran a na třetí metru mimo dvouproudou cestu je něčím obyčejným, nicméně tato byla tím zajímavější, že se kolem ní nedalo projet, neboť ji neznáma síla umístila přesně v místě dočasného zúžení silnice. V obou směrech se táhla různobarevná kolona aut: stojících, samozřejmě. Jako lentilky jevily se z dálky, když tam celou tu dobu prodlévaly s motory běžícími naprázdno celkově seřazeny do ukázkového příkladu kolony, v jejímž středu jako by kynula jedna betonová kostka.

  Kde se tam vzala ta kostka?, ptali se ti, jejichž auta kostka bezprostředně blokovala. Od čeho tak kostka vůbec je?, zvídali ti za nimi. Ale již třetí v řadě jen nervózně troubili. Neptali se, nechtěli vědět. Chyběla jim bezprostřednost nezvyklého setkání.

  „Tak kurva, odneste tu kostku!“, křičeli vykloněni z bočního okýnka a dál drtili klakson. Děti v dětských sedačkách brečely. Manželky se tvářily, že nic neslyší. Kytky za zadním oknem vadly a nákupy v kufrech se tiše kazily. Žluč kypěla:

  „Tak kurva, odneste tu zasranou kostku!“, řvali: „Parchanti, tuhle cestu já platím z daní!“, deklamovali ti vzadu. Stání jim bylo protivné, kostka se jim zhnusila tak, že své rozhořčení nakonec přenesli i na první a druhé v řadě.

  „Mě je jedno, kde se tu doprdele vzal ten kus betonu. Prostě ho odneste, říkám.“, křikl někdo.

  „Chce se mi z toho zvracet!“, řval muž v červené fabii, které na řidičově zpětném zrcátku visely dvě plyšové hrací kostky.

  Nenávist je jednotila, stádnila je, spojovala je. Přesto se auta nepohnula ani o metr. Dál postávala, kde zastavila. Poslední z nich se již ztrácela za horizontem. Mizela na rozhraní cesty, nebe a všudypřítomného troubení. Jako by za obzorem přestávala všechna existence.

  Když v tom přichází muž. Nikdo neví, kde se vzal, z kterého auta vystoupil. Prostě tu najednou je a pouští se do zápasu s kostkou. Obchází ji ze všech stran, opírá se o ni, tlačí ji. Ale nepohne s ní. Nicméně bojuje dál. Dlaně si dře do krve, láme si nehty, křičí bolestí tak, že na malý okamžik ztrácí se v jeho hlase i klaksony. Rve si šlachy.

  Načež padá k zemi.

  Zhroutil se.

  „Odneste to hovno!“, slyšíme nyní zbylé řidiče.

  „Sráč, kurva!“, říká někdo.

  A každé jedno auto dále poklidně stojí.

 

-


16 názorů

Winter
03. 12. 2007
Dát tip
Ale myslím, že tito v tom dosáhli naprostého mistrovství, patří dozajista ke světové elitě. Jinak dík za návštěvu.

Barman
03. 12. 2007
Dát tip
Naštěstí to nepasuje jen na Čechy. Nebo vlastně bohužel

Winter
10. 11. 2007
Dát tip
Děkuji: v poslední dobu o Češích moc valné mínění nemám.

Winter
12. 07. 2007
Dát tip
Jo, jo v zásadě nemohu nesouhlasit. Díky za kritiku.

Narvah
14. 06. 2007
Dát tip
jo to platný je. pokud se rozervává duše, ať už je to kvalita či shit, tak se to většinou líbí. každej to totiž zná. jenže i tohle má v literatuře svoje pravidla.. nestačí jen říct: "mám v srcdi střep, s každým zabušením se mi zarazí trochu víc dovnitř", je potřeba ho čtenáři zarazit dovnitř tak, aby si to uvědomil teprve tehdy, až v něm je..

Winter
14. 06. 2007
Dát tip
Ne, nějak mi připadá, že když do textu vložíš trhání šlach, že se docela chytne. Asi nějaký symbol vnitřní rozervanosti či co. Ještě tu teorii budu muset prověřit podrobněji, ale zatím se mi zdá platná.

Narvah
14. 06. 2007
Dát tip
trhání šlach? myslíš morbidní scény či co?

Winter
14. 06. 2007
Dát tip
No jo, asi máš pravdu. Bůhví, že to je jen takový okažitý nápad, co jsem sem hodil. Ale jistě... Zvláštní je, že si zdejší písmáctvo potrpí na trhání šlach :).

Narvah
14. 06. 2007
Dát tip
hm, takové kavkovské téma.. avšak zpracování ničím nepřekvapí. ten konec je však docela vyvedený..

Winter
14. 06. 2007
Dát tip
No já radši ne, protože tuším, jak by to dopadlo :)

Winter
14. 06. 2007
Dát tip
Vpravdě řečeno, taky se poslední dobou snažím vulgarismům vyhýbat - jsou takové lacině ukřičené - a proto jsem je sem dal :). Jinak díky za kritiku.

priam ako by si mi to vytvoril do klubu. výhradu mám jedine takú, že neobľubujem vulgarizmy a schvaľujem ich len tam, kde sú nutné.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru