Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ANIMA

Výběr: Carodej
16. 05. 2001
11
0
2734
Autor
Matyjustin

Váhal jsem, dlouho jsem váhal...

Jsi básní pro dívku co usmrtí i dojímá Na černém hřebci zla mě svádí chladná anima Snad tvář jsem zapomněl ta slova ale zůstanou A vzpomínky mé směšné? Ty s větrem odvanou Já bloudil ve tvé ruce Po dlani plné cest To všechno s vědomím, Že uzavře se v pěst Lev zuří lapen v pasti než splyne se světem pak smířen jaksi s osudem už není zvířetem jak lehce pálí oheň tak zastudí tě led kdo chce změnit směr ten nesmí otálet prý zastyděl se klaun, a nahý vešel dál smích stále slyšel v uších tam nikdy nepřestal Je moudré nechtít věřit Že ideál je past Sám v potemnělém hrobě Jsem chtěl být anankast Čí slovo říká pravdu Snad Moje nebo mé To temně nevědomé ? To světle vědomé? Když keře blouzní pro dva Smrt uvidí svůj stín Tak trochu v barvách zmoudřel Tvář vnořil do květin Až budu chtít svůj rozum A duše zdusí hřích Pak přemluvím tři bratry V tvých očích jediných Proč řasy vězní světlo A tma lemuje dech? Snad romantika bolí Snad je jen na poslech Víš, země vrací úder Co bylo bude zas V ten jeden věčný moment Svůj pohled pozvedlas Zeď poslouchá mé stesky Co ukazuje strach? Jen bleděmodré jizvy Na žlutých tapetách Tvůj pohled mnozí znají já sbírám jejich vhled mám v rukou tvoje hvězdy jako vždy naposled Smích odráží se v rozích Slyš .- v chrámu začli hrát Tóny jdou v harmonii však slova v protiklad Bůh ateistů mlčí Když z démonů má strach Přesto, že ruším tabu tak vcházím po špičkách Jinotaj patří pravdě Rozumu patří lež Až Herma výslech skolí pak smyslu dosáhneš Možná že v sobě dráždím To zdechlé zákoutí Já budu na něj myslet, dokud se nezhroutí jeden z bratrů mlčí druhý hluchým byl A třetího v tvém světle Ten čtvrtý oslepil vlasy s vůní anděla si lehly do mých trav já dostal jsem tvůj pohled však vlahý na pozdrav já přeju si tě vidět pod rouškou těch mých chvil chuť vína tvého jména mě zcela zastavil jak vzpomínka tak představa se mísí v ostrý bod a točitými schody jsem vstoupil v první schod tvým třem úžasným bratrům jsem zcela uvěřil čtvrtého, já blázen, svou rukou znetvořil Možná mě smutek dusí Někdy mi přijde vhod a na točitých schodech jsem poznal druhý schod Mám zrcadlo v pokoji občas jím vidím když ty se stydíš i já se stydím když máš své stesky cítím se bledě zas v ohni se pálím a umrzám v ledě když na něj myslíš zavírám smysly trochu se zkazily zatrpkly, zkysly když na mě myslíš tvůj čtvrtý bratříček slzou mě obšťastní dýchne mi do víček spánek je předkrmem sen – další chod po schodech točitých ...o další schod… Za černým hřebcem Se zdvíhá žlutý prach Uspalas mě ve snu Zcela na vlnách Tví bratři, moje sestry Tvůj nektar je můj jed Já piji plným douškem Jako vždy naposled.
Krel
05. 01. 2003
Dát tip
Moc dlozhý text...splývá...dočetl jsem to a je to krásné...ale tak uprostřed se člověk musí donutit pokračovat...možná by stačilo dělení do slok...aby se ulehčilo očím:-))))

Carodej
29. 06. 2002
Dát tip
Teda tohle je věc - styl tvých básní mi neuvěřitelně sedí, zdá se, že ve své rozmanitosti je to přesně moje krevní skupina...*

Tanizaki
07. 12. 2001
Dát tip
Ani nevis jakou si mi udelal touhle basni radost. K Jungovi, kteryho ted hltam se zvlastnim potesenim, se hodi vyborne. Dik. Aneb jaktoze jsem Te driv...?

chlape, tohle mi nestačí.. ... jdu si tě stáhnout... ...a radši ještě zálohovat.... sakra..... I*I

hermit
20. 06. 2001
Dát tip
žij romantikou, ale neříkej jí romantika...v tom slovu je už spící lež... ;-) *****!!!!!!!

Wopi
24. 05. 2001
Dát tip
krásný - ale budu se muset ještě vrátit, až bude víc klidu
*

Print
16. 05. 2001
Dát tip
..............................*****!!!!

Pája
16. 05. 2001
Dát tip
i já se stydím **************

Cody
16. 05. 2001
Dát tip
TIP!!!!!!!!!!!!!

Astalavista
16. 05. 2001
Dát tip
Jo!* Jaktože to četlo tak málo lidí? Možná podruhé zkus použít výstižnější název, resp. více napovídající o obsahu dílka...:-)

Matyjustin
16. 05. 2001
Dát tip
Budu psát básně o animě a animovi tak dlouho, až je lidé v sobě budou nalézat. Básníci a romantici je tuší - jinak je to dost bledé...Děkuju za radu, ale název někdy stojí víc času, než sama báseň a je její součástí. Co dál říct?

Astalavista
16. 05. 2001
Dát tip
Matyjustin: Dál? Snad jen souhlasit. Titul je jednou z nejpodstatnějších částí díla, která rozhoduje o jeho přijetí či odmítnutí. Musí to zkrátka uděřit, upoutat, zapustit kořeny. Já vim, je to těžký, taky s tím mám problémy a čím víc toho napíšeš, tím jsou ty problémy větší, protože zdánlivě nevyčerpatelného prostoru setsakramentsky rychle ubýva...:-)

maty
16. 05. 2001
Dát tip
Tvá báseň je nekonečně nádherná,žádná bledá.Piš,piš,piš,tvé básně se mi líbí a vypovídají i o mých pocitech.Tip.

Matyjustin
16. 05. 2001
Dát tip
Dík Maty moc - ve tvých básních se také nalézám. A tím bledé jsem myslel, že sposta lidí ani neví o tom, že mají nějakou animu/anima.

Cavalera
16. 05. 2001
Dát tip
....................... tip!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru