Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Klec

19. 05. 2001
24
0
4446
Autor
des_te_meer

Vysoko, páté patro. Vidí na řeku,  na obchoďák.  Ne nadlouho, ale aspoň ta chvíle. Vyhlíží rodiče;  přijdou dnes na návštěvu?!?  Něčí ruce uchopily její postel a vezou  ji nazpět do jejího bílého vězení.  Neotáčí se, je jí jedno kdo  ji veze.


Ostrý  zápach. Dezinfekce. Vše je zde sterilní,  zdi holé. Vše tak pronikavě  bílé. Bílá bodá do očí, ale nespokojuje se jen s  tím. Jde dál,  proniká až do mozku jako všepohlcující lavina.


Zavírá oči. Ozývá se klepání na zeď  - tajná  pošta, ona však nevnímá, přemýšlí. Měla zde být jen týden  a zatím... Raději  nemyslet. Cítí pulsy, to jí infuze proniká po  kapkách do jejího těla. Za chvíli  přestává pulsy vnímat, je to  stereotyp, žádná změna. Vše kolem má svůj pevný řád  - vstávání,  vizita, večerka. Za tu dobu co je zde už zná všechny lékaře i sestry  jménem, jen u děcek nestíhá. Střídají se, jen ona je zde stále.


Návštěvy. Zase  nikdo. Už nebrečí; říkají, že se  to nesluší, prý už je velká. Velká? Ve čtyřech letech?  Zkroucená v dětské postýlce? 


Nebrečí, ale  je jí tak nějak zvláštně, prázdně  a slaně...Slzy uvnitř a tak  nějak otupělé smysly. To slano ale pálí i přes ty  otupělé smysly.  Ale nikdo nesmí nic ani tušit, ústa se musí smát ! Nenuceně,  samozřejmě.  Maska, karnevalový rej, všude plno masek. Všichni malí pacienti  mají  úsměv na rtech. Plakat se nesmí, to by ostatním kazilo morálku.
Ples pierotů.....

 


 Oslnivě bílý svět.

 


Večerka. Světla  zhasínají, ale ne všechna. Tam  venku, ve tmě, vidí růžový opar  světel města.
A ještě  světla vysokého komínu. Jsou jako dvě  červené oči. Upřené oči  zlé příšery nebo oči uplakaného dítěte?
A ještě kývající se holé větve stromu. Pokaždé  když  zafouká vítr začnou chřestit. Pohyb kostlivce nebo sáček pestrobarevných kuliček?

Bohudík  nebo bohužel má postel přímo u  okna.....

 


 Absolutně černý svět.

 


Jinak ticho,  úplně prázdné ticho. Ticho, které  je tak tiché, že jeho křik proniká  až do morku kostí.


Usíná spánkem beze snů.....spánkem, jež  nedodává  nové síly.....spánkem, po kterém se probouzíte ještě více unaveni,  než  když jste šli spát.....


 
 Zvláštní  černobílý svět.

 


 ...............SVĚT SÁM PRO  SEBE...............

 


 


Nicollette
01. 02. 2005
Dát tip
dám si tu krásu ještě do klubu, des..... škoda že tu nejsi....

kindly
01. 02. 2004
Dát tip
super...t

C_ensinka
18. 01. 2004
Dát tip
Souhlas s Nicollette. Příště si od Tebe přečtu i další věci, slibuju:o)) Tip

alina
18. 01. 2004
Dát tip
hodně dobře napsané!* Tip! Já si taky užila spoousty času po nemocnici, takže vím své ... Celá ta věc je napsaná moc krásně a s obrovskou empatií k strachu a opuštěnosti toho malého človíčka, který je najednou ocitne tak vytržený ze SVÉHO světa.... Jen, částečně bych souhlasila s Narvahem ... To, co mě při té četbě malinko mátlo a zasekávalo, bylo to, že jsou to¨sice pocity, které to dítě prožívalo, ale jsou reflektovány dospělým, či prostě odrostlejším člověkem. Dítě, do určitého věku, tyhle věci žije a trápí se jimi, ale nedokáže o nich tímto způsobem uvažovat a mluvit. Tyhle pocity v nás vyplouvají až mnohem později a zpětně. To je aspoň můj názor. Ale dílku i tak dávám tip za výjimečnost a soucítění! *

des_te_meer
09. 09. 2003
Dát tip
Nicollette > juuu,, to me tesi, kdybych se nebala, ze se prastim o monitor, tak ti ted vyseknu poklonu::) ;-) Ada116 > ja si nemocnice uzila prave az moc,... no ale aspon jsem mela o cem psat ;-) a vsem sorry, ze je to ted bez diakrititky, sedim v norwichi v millenium library a oni se jeste hacky a carky nenaucili:-)))

Áda116
08. 09. 2003
Dát tip
Tak já teda v nemocnici(s vyjímkou narození a milionů rentgenů po mych milionech pádů) nebyla. Přesto jsem schopna představit si ty popisované pocity a to se mi právě moc líbí.

Nicollette
06. 09. 2003
Dát tip
je to ...... přesně to, co sem hledala........ dávám si to k nejoblíbenějším a Tebe, drahoušku, k oblíbenejm autorům :) .......vivat *

HERMES
04. 08. 2003
Dát tip
:-)))T

pozorovatel
01. 08. 2003
Dát tip
Ples pierotů mě dostal. Připadá mi to lehce a velmi dobře napsaný, což to povyšuje. Toho bych se držel. Obsah a myšlenky s tím spojené se mi taky líbí. Já ti to dám do klubu, jo? Teda jestli se to povede. Já to dělám totiž poprvé.

pozorovatel
01. 08. 2003
Dát tip
POVEDLO SE!!!

des_te_meer
01. 08. 2003
Dát tip
pozorovatel > klidne, muzes. a diky. :)

°°°°°°

des_te_meer
31. 05. 2003
Dát tip
hm, přijde mi, že já jsem si dala kombinaci všeho.. nemocnice i lázní. a taky všechno převážně když mi bylo 3-5 roků. a pak znovu lázně v sedmi a v deseti. a pak už nikdy. jen sem tam nemocnice a kontroly. a teď mám pokoj od všeho, ale zapomenout nejde. Jestli si chceč přečíst mou "pohádku" z lázní, tak je tady pod názvem "Vítr". Já tam byla dva měsíce a návštěvy byly víceméně zakázané. A navíc to bylo od místa, kde bydlím asi 300 km, takže mi jen chodily pohledy a ty nám tam předčítali anebo nám je jen dali, však je na nich obrázek, starší si to přečtou a malým stačí ten obrázek.

Perchta
31. 05. 2003
Dát tip
horror *

zvedavec
30. 05. 2003
Dát tip
Moj syn sa dostal do nemocnice, ked mal rok a pol. Dostal krce z horucky. Na pohotovosti! Oci slpkom, ako keby umieral! Nie, neumrel, ale musel ist len na kratky cas - do nemocnice. Ked sa vratil, hryzol ma do ruky, ked som nieco od neho ziadala, pri prvom naznaku nesuhlasu. Absolutne nic nechapal, ale prezit to musel. Viem si predstavit, ze to nebolo nic lahke. --- Moja dcera bola v nemocnici, ked mala tri roky. Bala som sa, ale musela ist, vyberali jej nosne mandle. Trpela som doma. Este aj Mikulasa prezila v nemocnici. Nedavno povedala, ze to bol tak pekny zazitok! A potom, mohla sa v skolke chvalit tym, ze bola v nemocnici. Tak pekna spomienka! Skoda, ze je to uz za nou! --- Moja najmensia dcera nic take v najutlejsom veku neprezila. Ale stale mi ju posielali do sanatória pre choroby dychacich ciest. Nechcela som, viackrat som odmietla! Povedala som, ze by som sa citila, ako keby mala ist do detskeho domova, i ked jej rodicia ziju. Nemozem to dopustit! Potom sa opakovala seria zapalov pluc, tak som predsa len suhlasila. Mala asi 5 rokov. Bola velmi citlivym dietatom. Cely tyzden vzdy prezila tam. Ked chodila na vikend domov, tesila sa, jasala, ked sa vracala, plakala. My sme trpeli s nou. Trvalo to tusim 6 alebo 8 tyzdnov. Nevedela vobec zapadnut do kolektivu v sanatoriu. Ked sa vratila, prvy raz si nasla skutocnu kamaratku v skolke! Odvtedy je v kazdom kolektive oblubena! --- Toto nebolo o diele, ale o tom, co ma napadlo. Bolo toho dost, co mi prislo na um. To znamena, ze v tom diele je skutocne nieco, co vyvolava hodne emocii, spomienok. Nenechava lahostajnym! ***

Já jsem ti to psala,protože teď jsem hrozně chztrá a na každýho machruju,víš?A snažím se vymanit z jakéhokoli vlivu,o kterém si lidi neuvědomují,že je vynucený.Alespoň z části.Nevim jestli jsem to vystihla.

Nevim.Možná se mi to nelíbí protože už mi tenhle styl života nebaví.UŽ ne.Mám radši prožitky mimo realitu kterou si vyrábím jen sama sebou.

des_te_meer
09. 05. 2003
Dát tip
Pavson > jasne, i tak se da, ale ja kdyz tohle psala, tak mela asi zrovna nejakou sezoni depku ;-) proťapaná_teniska > tohle neni styl zivota, to je jen takova stiznost jedne male holky ;-) Taky si vybiram ted jinej styl zivota :-))

Pavson
07. 01. 2003
Dát tip
Pěkný prazážitek.Taky jsem byl v útlém věku v nemocnici ( kdo nebyl ) a tahle náladovka mi úplně připomněla tu atmosféru. ( Na druhou stranu, kdybych se trochu zamyslel, napíšu o tom klidně ultraveselost, kterak pětiletý kamarád slepé střevo v noci utekl a honila ho policie, jak šestiletý kamarád zlomená noha se beznadějně zamiloval do sestřičky atd. ) *

des_te_meer
15. 11. 2002
Dát tip
diiiky:)

m11
05. 11. 2002
Dát tip
tyjo...husty..........pekna atmoska.............nic veselyho.........miluju to.................tipuju

Narvah
25. 10. 2002
Dát tip
Je to pekne napsane. Jen mi tam chybi rozliseni, co je svet ditete a dospeleho. Treba ta svetla toho kominu. Libilo by se mi, kdyby ty pocity byly popisovane tim ditetem. Ta prazdnota by byla presvedcivejsi. Pro me...

des_te_meer
25. 10. 2002
Dát tip
narvah > vsechno je to dite... jen ho prinutili byt mnohem driv dospelym a pak melo dlouho v zivote zmatek...

IVANOL
19. 07. 2002
Dát tip
*

Climaster
01. 10. 2001
Dát tip
nice moc../*/

Katerina
03. 06. 2001
Dát tip
ja stravila po nemocnicich tydny a tydny a tech infuzi...!!! jenze me to bavilo, mela jsem more casu si cist, pohodicka.... kde jsou ty casy....

Katerino, já tam byla proti svý vůli týden a připadala jsem si jak pokusnej králík. Co chtěli nezjistili a navíc mě zavřeli na děstským oddělení, takže lahůdka na entou.... :-)) holt, každej jsme jinej :-))

Deltex
22. 05. 2001
Dát tip
E,e nějak mi tu nefacha diakritika...

učedník
21. 05. 2001
Dát tip

chytej - posílám míček
pojďme si barevně hrát...

čeníšek

Verita
20. 05. 2001
Dát tip
krásně napsané

blbjenka
20. 05. 2001
Dát tip
*

Kandelabr
20. 05. 2001
Dát tip
není co dodat, velmi nápadité, TIP

ruby
20. 05. 2001
Dát tip
vyborne napsano, a ty barvy...nebo nebarvy, to je mi hezkej napad... tipik

Ahasver
20. 05. 2001
Dát tip
Po predchádzajúcich komentároch, ten moj asi bude ako studená sprcha. Ale nech! Páči sa mi, má to skvelý základ. A je mi to strašne povedomé až nepríjemne. Ale...To malé ale. Je to ako nedokončený diamant. Na to, aby vznikol briliant, ešte ho treba spracovávať, štiepiť..Nebudem písať kde čo a ako. Skús to sama. Je to ako pohyb či tanec-po určitej dobe človek sám príde, že tento krok, úhyb či ... je nedokonalý, hranatý a má aj inú podobu-jemnú a ladnú(možno efektívnu?:). Pokračuj ďalej!!!!

PŘESNĚ TAK: ZVLÁŠTNÍ ČERNOBÍLÝ SVĚT. .........SVĚT SÁM PRO SEBE..... Ples pierotů....... smutná nádhera......*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru