Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Motyli kridla

21. 05. 2001
0
0
2261
Autor
Hans

Predem se omlouvam za gramaticke chyby, ale za tech 17 let co jsem na svete jsem se jeste nenaucil cesky. Taky nemuzu psat hacky tak musite trochu lustit. Sorrrrrrry!

Videl jsem andeli

oblohou leteli

motyli byli jejich mazlicky

a ti motyli si kridla v slzach smocili

tak jsem je povesil na snuru kolicky

 

Roztahla kridla

na zemskem pranyri

tim pohledem kamen by roztal

je ticho, jak Jezis trpice na krizi

mozna zlutasek svatozar dostal

 

Ref:

 Co se to deje, co se to deje

pred kostelem svatyho Mateje

Co se to deje, co se to deje

pred kostelem svatyho Mateje

na bily prach usedaji poskvrneni andele

zmazani zemskou spinou

a poleptani lidskou vinou

co se to deje, co se to deje?

 

Zavreni ve skrini

s pazemi od sebe

a z te skrine nelze vylizt

vychody vedou jen do pekla, do nebe

hledame pristav kam muzeme prilizt

 

Jsme volni andele

 spoutani motyli

jen ta svatozar na nas neceka

a " Kniha Knih" pry nikdy se nemyli

mezi radky prohnila pravda praveka

 

Ref: Co se to deje....

 

Na ctvrtou dobu

ta je uz jista

smrtka zaklape svym chrupem

a na rohu se modli hladovi ateista

tupe je ostre, ostre tupe, ostre je tupe

 

Ref: Co se to deje....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


odradilo mě "viděl jsem anděli" , ale jinak je to OK

Rastin
29. 06. 2001
Dát tip
Ahoj Hansi. Stěžoval sis v Kavárně hudebníků, že nikdo nekritizuje tvůj text. To je mi líto, ale pravda je, že nejen na tvoje dílko se nedostává řádných kritik. Rád k tomu něco napíšu, avšak nejsem z těch, kteří jsou schopni dobře psát nějakou ucelenou kritiku - navíc ani nejsem básnické či literární ucho :-) ... někdy si člověk přečte báseň, která osloví, nebo nutí k zamyšlení. Zanechá v člověku jistý dojem a v něčem jej utvrdí. Tehdy není, co k věci dodat - A tohle se stalo mně, když jsem si přečetl tento písňový text. Když ale jinak nedáš, něco k tomu připíšu: Promiň, vím že jsi to psal do prologu, ale ta diakritika tomu skutečně chybí. Kazí to dojem z prvního přečtení a u některých slov nelze zjistit jeho přesný význam (např. "zmazáni" či "zmazaní"). Vím že jsi omlouval své pravopisné chyby. V prvním řádku máš ve slově "andeli" zřejmě chybu. Jestliže jsi měl na mysli, že jsi viděl (koho - co) anděly, musí tam být právě "y". V opačném případě by první verše nedávaly zcela smysl. První sloka má skvělou formu (a-a-b-a-b), proto je škoda, že další sloky nemají rýmy zcela vybroušeny a tahle forma se vytrácí. Refrén jsi napsal skvěle - je jednoduchý, rázný, v tomto případě je v něm i otázka. Přesně takové by měly refrény být. Po přečtení prvních dvou slok (skvělé obsahově) a refrénu mi kazí dojem třetí sloka. "Zavřeni ve skříni s pažemi od sebe" - to má něco do sebe, ale ostatní tři řádky praví velice jednoduše, co jsi chtěl říct. To by mi ani nevadilo, pokud by v tom nebyl silný nádech frázovitosti a klišé. Poslední věta poslední sloky dodává celému textu velmi příhodně nádech nekonečného koloběhu - opravdu povedené. Rád bych věděl, proč uvádíš zrovna kostel sv. Matěje? Ptám se čistě ze zvědavosti, neboť jsem nepochopil, jestli to má nějaký zvláštní význam a nerad bych této písni zůstal něco dlužen, protože se mi zdá celkově povedená. Těším se na další kousek :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru