Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V KRÁLOVSTVÍ HAZMBURSKÉM

Výběr: Print
25. 08. 2007
22
32
6525
Autor
vesuvanka

Jsem jenom člověk nic víc než kámen na němž stojím než rostlina jež tu kvete...

V KRÁLOVSTVÍ HAZMBURSKÉM

Patek, 24. srpna jsme se opět vydali do našeho milovaného Středohoří.  Modrá obloha s menšími, bílými a volně rozhozenými kumuly slibovala pěkný den, který by nemusel končit bouřkou, tak jako dny minulé.

Příroda  po deštích  trochu pookřála a  tráva se zazelenala,  ale kalendářní dny, spějící pomalu, ale jistě ke konci léta,  poznamenaly krajinu, stejně tak i mimořádně horké a dny a sucho.  Letos květena překročila svůj zenit mnohem dříve než jindy, i žně si přispíšily nejméně o čtrnáct dní. Do syté letní zeleně vstupuje vstupuje okr, tu a tam žloutne listí.

Malé a opuštěné  nádražíčko v Dlažkovicích na malebné trati Lovosice-Most, kde nás zaujme obrovská, možná stopadesátiletá hrušeň s drobnými listy. I její plody, jimiž je obsypána, jsou malé. A vedle ní kdosi nedávno  zasadil borovici černou. které se tu daří velmi dobře.  Ve štěrku mezi pražci vyrůstá laskavec srstnatý (Amaranthus retroflexus) a za nedlouho koleje postupně zarostou, protože trať má být zrušena. Škoda.

Naše cesta vede od nádraží podél rozsáhlého jabloňového sadu, v němž byly staré stromy zmlazeny seříznutím koruny, takže  jejich  kmeny znovu obrostly,  Řady a řady těchto nízkých jabloní se silnými kmeny a velkými, červenajícími jablíčky, působí na pohled exoticky, jako bychom byli někde ve Francii. Z levé strany je cesta lemována  křovím, které vydává svoji malebnou úrodu -  spoustu červených šípků, převyslé okolíky bezinek i plodů svídy.  Za řadou keřů následuje  opuštěný sad  zarůstající jasany a dalšími keři.

Cesta je malebná a pro chůzi velmi příjemná - měkká.  Zarůstá truskavcem (rdesnem ptačím), plazícím se po zemi a v současné době  kvetoucím droboučkými bílými kvítky. Kvete zde modrý kakost luční, čekanka a fialový chrastavec polní. Zaujmou nás  velké žlutavé "pantoflíčky" lnice květel, Hlaváč žlutavý napovídá, že tato oblast je sušší a teplejší. Objevíme opozdilý vybledlý  vlčí mák a ojedinělý žlutý květ kozí brady, která tu hojně kvetla., o čemž svědčí   krásné velké "balonky" ochmýřených nažek, čekajících na svůj vítr.... Odkvetly již i bodláky. Četné zaschlé okoličnaté rostliny vytvářejí zajímavou červenohnědou grafiku. Občas na nás "juknou" z trávy a další bohaté vegetace  čedičové kameny - to, abychom nebyli na pochybách v jaké krajině jsme. Před námi se na východní straně vynořuje z porostu Hazmburk (418 m n.m.), který je ještě za mnoha poli a políčky, za vesnicí Chodovlice a ještě dál.... Úchvatná, krajina, kde příroda i dílo člověka tvoří harmonický celek.

Je horko, sluníčko do nás nemilosrdně praží, takže si najdeme místo ve stínu, abychom se pokochali pohledem na krajinu.  A je na co se dívat. Na severní straně  strmí vrch Košťálov (481 m n.m.)  se zříceninou hradu. Celý jižní svah tohoto nádherného  kopce  je skalnatý. Vlevo od Košťálova můžeme spatřit  část Solanské hory, Děkovku, Lhotu, Milešovský Kloc a vrchol Milešovky s observatoří. Vpravo za Košťálovem se nachází Jezerka a Ovčín, nad nímž vykukuje "špička" Lovoše. Pokračujeme-li dál na severovýchod, otevírá se nám  panoráma do dálky až k Vysokému Ostrému poblíž Ústí nad Labem a k východu pokračují  další kopce a kopečky, z nichž uvedu alespoň Varhošť, Strážiště,  Dlouhý vrch, Radobýl nad Litoměřicemi,  dominantní Sedlo, v pozadí Ronov, Vlhošť, Ralsko a dokonce i Bezděz. A nesmím zapomenout na Říp.
Viditelnost je výborná. Velmi pěkné pohledy nám nabízí obloha. Malé i velké kumuly, tu a tam potrhané, jsou uspořádány do řad s ubíhající perspektivou. Pozorujeme stíny mraků, klouzající se po kopcích - náhle jeden ztmavne, druhý zesvětlí a po chvíli se jejich tvář změní.

Nad námi  přelétne poštolka a káně. Kolem nás poletují motýli, zejména bělásci, objeví se i okáč bojínkový a modrásek. Kdesi ve stínu odpočívá zvěř... Vnímáme zde, tak jako na jiných místech ve Středohoří, zvláštní souznění s přírodou, jež
 naplňuje srdce  člověka radostí a láskou.

Sluníčko pomalu zapadá a já sedím ve vlaku už jen se svými vzpomínkami a vím jen to, že se ještě vrátím....



 


32 názorů

vesuvanka
06. 11. 2010
Dát tip
Jaruško díky moc za zájem o má díla, milé komentáře i tipy :-))) Posílám pozdrav

vesuvanka
08. 10. 2007
Dát tip
palino8, Print vítám Vás u svého díla, děkuji za milou odezvu i tip a zdravím :-)))

Print
08. 10. 2007
Dát tip
Celá ty...*!!!

palino8
07. 10. 2007
Dát tip
jednoduché, ale účinné... a zjavne sa sakra dobre vyznáš

vesuvanka
22. 09. 2007
Dát tip
andromeda - Helo, mám radost, že se Ti dílo líbí, děkuji Ti za návštěvu a milá, hřejivá slova. Přeji krásný víkend a zdravím Tě :-)))

andromeda
22. 09. 2007
Dát tip
Janičko, to bylo moc krásné a příjemné čtení, moc na mě zapůsobil poslední odstavec i prolog, nemám slov, je to působivé, poučné a je cítit, že to vše vychází ze srdce a Tvé velké lásky k přírodě.....

vesuvanka
05. 09. 2007
Dát tip
Sluníčko sedmitečné - děkuji za milé zastavení i tip, přeji krásný večer :-)))

vesuvanka
27. 08. 2007
Dát tip
Annex, sestricka.slunicko1, SnoopyDuck, kouzelná_květinka, Robinia - moc jste mě potěšily milými slovy. Mám radost, že tato jedinečná a poetická krajina Vám promluvila. Děkuji za zastavení i tipy, přeji krásný den :-)))

Robinia
27. 08. 2007
Dát tip
takové "vesuvankovské"...

se budu opakovat, ale krása....děkuji t

nádhera:o))díky za avi,milá vesuvanko,přeji dobrou noc...

A n n e x
26. 08. 2007
Dát tip
krásné skoro se chce napsat báseň když se vidí něco takového...

vesuvanka
26. 08. 2007
Dát tip
a ještě jeden pozdrav všem :-))) Košťálov a Hazmburk

vesuvanka
26. 08. 2007
Dát tip
Diano, mám radost, že se Ti líbil, děkuji za milé zastavení i tip, přeji krásný večer :-)))

vesuvanka
26. 08. 2007
Dát tip
Diano, mám radost, že se Ti líbil, děkuji za milé zastavení i tip, přeji krásný večer :-)))

Diana
26. 08. 2007
Dát tip
Jéje, díky za překrásný výlet! už mi to chybělo..:-) t******

vesuvanka
26. 08. 2007
Dát tip
Zuzulínko, děkuji za zastavení a milou odezvu. Přeji krásný večer :-)))

vesuvanka
26. 08. 2007
Dát tip
Zuzulínko, děkuji za zastavení a milou odezvu. Přeji krásný večer :-)))

Zuzulinka
26. 08. 2007
Dát tip
jako vždy, hezké putování překrásným krajem*

vesuvanka
26. 08. 2007
Dát tip
Šášo, Tvoje slovní hříčky mě rozesmály, díky za zastavení :-))) Annex, slonovina2, avox, Háber, Oldjerry, Markel - mám radost, že Vás dílko zaujalo a dostalo do středohorské krajiny. Děkuji za návštěvu a milá slova :-))) Přeji Vám všem krásný den :-)))

Markel
26. 08. 2007
Dát tip
vše co nám povětšinou přijde málo zajímavé, dovedeš tak okrásnit, zase jsem tam byla s tebou, krásný zážitek, a - T

Oldjerry
26. 08. 2007
Dát tip
K tomu není třeba komentáře - tolik lásky k přírodě je zázrakem vtěsnané do tří desítek vět...

Háber
26. 08. 2007
Dát tip
áno, opäť jedna z Tvojich poetických vychádzok, ktorá človeka dobije energiou, vďaka...

avox
26. 08. 2007
Dát tip
tyhle tvoje přírodopisné vycházky jsou moc pěkně */

slonovina2
25. 08. 2007
Dát tip
nad námi přelétne poštolka a káně. Kolem nás poletují motýli, zejména bělásci, objeví se i okáč bojínkový a modrásek. Kdesi ve stínu odpočívá zvěř...z ODS. tahle pasáž se mi moc líbila. tip

A n n e x
25. 08. 2007
Dát tip
tedy vesuvanko normálně jsem tam byla chvílemi s tebou dokonce cítím i tu vůni... moc příjemná zastávka v tom dnešním uspěchaném dni děkuju*

žampionový průvod snědl kamennou babičku v podkroví dyje z prostěradel. nafukovací američan zbystřel vležemodře, a to bylo, milé jů, to jeho chlupaté údolí.

vesuvanka
25. 08. 2007
Dát tip
sestricka.slunicko1 - i ja moc děkuji a preji dobrou noc a krasnou nedeli :-)))

nádhera*tip* moc děkuji a dobrou noc :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru