Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdyby

06. 10. 2007
13
14
1978

Zeptal se mě přítel: Kdybys měla ten rozum, moudrost, co máš dnes, a směla se vrátit do věku svých dvaceti let, udělala bys všechno znovu stejně, jako napoprvé?

Ano, ano, ono to člověka svádí horečně začít dementovat hříchy svojí mladické nerozvážnosti, když máte na svém kontě dvě nepovedená manželství a mezi zdmi svého domova – a kdyby jenom tam! – se na vás lepí šlemy ničivé samoty. Když vaše nové vztahy z posledních let, měsíců a dní mají trvání sotva několika nadechnutí a plíživý rozklad stabilizace ve všech směrech už je bezmála na spadnutí. Jenomže … To se psal rok 1976. Právě jsem vybírala mezi známými švadlenami tu nejlepší, které svěřím k ušití svoje svatební šaty. Jistěže jsem věděla, že ztrácím šanci stát se ženou někoho jiného, toho, kdo by mým představám vyhovoval lépe. Byla to volba. Moje volba. Výsledek dlouhého přemítání a zvažování. Následných patnáct let jsem byla tím, čím jsem byla: Manželkou, milenkou, matkou, vysokoškolačkou /krátce/, zaměstnanou ženou, kamarádkou a přítelkyní, ženou mnoha tvůrčích zájmů – tu více, tam méně spokojená. Je snad život o něčem jiném? Sváteční rozhodné a nekompromisní ANO se ale od samého počátku pomalu a jistě začalo ztrácet v množství každodenních malých „ne“, až z nich najednou bylo NE – stejně rozhodné a nekompromisní. Přemítání, zvažování, volba. Přemítání, zvažování, volba … mezitím mi přestalo být dvacet a na to se mě vlastně nikdo neptá. …když jsem na začátku v sálečku viděl ženu v dlouhých bílých šatech, na první pohled jsem si říkal: Hle, rozevlátá éterická dívka, co se vznáší dva metry nad realitou všedního dne ... až z prvního stisku ruky bylo poznat sebevědomou empatickou ženu … – čtu v dnešní poště. Kdybych měla ten rozum, moudrost, co mám dnes, a směla se vrátit do věku svých dvaceti let, udělala bych všechno znovu stejně, jako napoprvé? ANO. Řekněte sami: Mám důvod litovat svých někdejších rozhodnutí, které mě právě takovou stvořily?

14 názorů

Hesiona
10. 10. 2007
Dát tip
Jsem dnes mnohem zralejší a "vědoucnější", než před dvaceti lety, a mnohokrát už jsem chtěla vrátit čas... ale stejně si nejsem jistá, jestli bych třeba neudělala mnohem horší chyby, kdybych tehdy jednala jinak... Lépe nechat čas, tak jak běží. *

Marcela.K.
08. 10. 2007
Dát tip
...nás taky tlačil...ale manžel říká, že kdyby nechtěl, nikdby by si mě nevzal :-))) takže běda mu říct, že "musel" :-)))

no , to naše ANO před dvaceti lety bylo trochu pod tlakem okolností,ale taky bych to nijak neměnil, když dnes vím, co vím :o)

Marcela.K.
08. 10. 2007
Dát tip
To podstatné ANO bych řekla znova...možná bych pak řekla nějaká malá ne...ale to ANO, které jsem řekla ve 21 klidně zopakuji i teď po 27 letech a budu ho už říkat až do smrti...nemohla jsem si vybrat lépe :-) Miluju svého muže :-)

Barbar
07. 10. 2007
Dát tip
Nadělal jsem v životě spoustu konin, kdybych měl dnešní znalosti jistě bych jednal zcela jina. Díky Bohu jsem dnešní znalosti neměl. Nevěděl jsem, co všechno nejde a ono, když jsem to zkusil, to šlo. Kam bych došel a jak kolosální kraviny bych nadělal s dnešním rozumem.....

Nor: ano, i tímto způsobem lze volit :))) - díky! zz: no právě!!! - děkuji alf: jo, jo ... život :)) stano: tak je to správně - děkuju! avox: to vymyslel nějaký vykuk na útěku před vlastní zodpovědností, co? :))) - díky! old: klobouk dolů, pane! - a díky marš+ss: teda holky, vy jste zvědavé!!! - díky! :)))

a kdo psal?... ***

Já raději rýmované...ty dva poslední odstavce super - a kdo ti psal do pošty?? Já bych volila znovu své ANO - ve všem, stále stejně bl... (moudrá).

Oldjerry
06. 10. 2007
Dát tip
Já jednoznačně ano - nadělal jsem v životě spoustu chyb, ublížil jsem své ženě (ona to ustála), udělal jsem několik neuvážených a přitom závažných rozhodnutí osobních ï profesních, kterých bych se asi s dnešním přehledem a znalostí života vyvaroval. K svému, ale zdaleka nejen svému, prospěchu.... To s tímhle dílkem souvisí jen námětem. Tip

avox
06. 10. 2007
Dát tip
Napadá mne sto různých vět a všechny končí NE, nechtěla bych se vracet. Ale zeptám se, proč těm rozhodnutím dnes přezdívat "mladická nerozvážnost", jestli tehdy byla učiněna se vší odpovědností toho věku? Jen proto, že záměr nevyšel? Ne každá cesta dovede k cíli... Je to na dlouhé pojednání :-)

Háber
06. 10. 2007
Dát tip
všetko má byť tak, ako je - všetko je dobré aké je

tak...už nic neříkám :o)

zzlatý
06. 10. 2007
Dát tip
Vždycky říkám, pokud pětadvacet, tak tuto hlavu, jenže hlavu sice plnou zkušeností, znalostí, ale je občas bolavá, sklerotická a nakonec k čemu by to bylo? Určitě bych dělal chyby jiné (někdy třeba stejné) Zkrátka... trápit se něčím, co nemohu změnit je zbytečné trápení... Třeba by jsi se nedostala k tomu, co Tě dnes těší... Člověk nemůže mít všechno...

Norsko 1
06. 10. 2007
Dát tip
jak se ANO mění v NE ... ne :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru