Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dobro a zlo

01. 06. 2001
3
0
2161
Autor
Spvrivs

Druhá kapitola

Když Duch stvořil člověka a dal mu část sebe sama, řekl mu: "Vyvaruj se rozlišování věcí na dobré a špatné, nebo už nebudeš šťastný." A člověk žil bezstarostně v souladu s přírodou a byl šťastný.

 

Všechno, co Duch stvořil, bylo podrobeno Jeho řádu, neboť Duch je dobrý, a dobro je harmonie a harmonie je dobrá.

 

Však jedna z bytostí duchovních, jež byla stvořena z lepší části Všechna než ostatní, začala být pyšná. Řekl si Zloduch Ničitel (ona bytost): "Když Duch dokázal stvořit svět, proč bych se mu nemohl vyrovnat, když jsem z jeho velmi ušlechtilé části?" A chtěl si stvořit vlastní svět. Ale nešlo mu to, neboť nevládl Všechnu. I zatrpkl a řekl si: "Když nemůžu stvořit vlastní svět, budu ničit svět Ducha." A začal vnášet do světa chaos.

 

Zloduch Ničitel nemůže nic tvořit, neboť není absolutním bytím. Bytí každé bytosti je závislé na bytí něčeho jiného. Pouze Všechno s Duchem vprostřed může existovat samo o sobě. A pouze Duch má moc tvořit, protože obrazy všech věcí jsou obsaženy ve Všechnu, kterému vládne. Proto Ničitel ruší harmonii a snaží se zničit dobrý Duchem stvořený svět.

 

Přišel Zloduch Ničitel k člověku a zeptal se ho: "Proč nemůžeš rozlišovat dobré a zlé? Vždyť máš duši z velmi ušlechtilé části Ducha."

Člověk odpověděl: "Neboť mne Duch varoval, že je to v mém zájmu, že už bych potom nebyl šťastný."

"Duch ti to nezakazuje v tvém zájmu," řekl Zloduch Ničitel, "ale ve svém vlastním zájmu, protože bys potom byl jako on a měl bys stejnou moc jako on."

Člověk se však zeptal: "Ale On mě stvořil. Proč by se měl bát, že budu jako On?"

"Protože ti dal velmi ušlechtilou část sebe sama," odpověděl Zloduch.

Člověk začal uvažovat o tom, co mu řekl Zloduch Ničitel, a Zloduch mu napovídal, jak má uvažovat.

 

A tak se stalo, že člověk začal rozlišovat dobré a zlé, tak jak ho to Zloduch naučil. A Ničitel od té doby provází člověka a čas od času mu napoví, co má udělat, aby vnesl do světa ještě více chaosu. Skrze člověka a jeho tvořivou moc danou mu od Ducha Zloduch Ničitel ničí dobré dílo Ducha.

 

Člověk od té doby již není tak šťastný jako dříve, neboť tím, že poznal dobré a zlé, se do jeho života vloudil smutek. Člověk ztratil spojení s Duchem a začal se bát smrti, neboť pro něj byla zlá. A Zloduch dokonce zmátl jeho mysl tak, že člověk začal zapomínat na skutečnou tvář Ducha. Již neznal Ducha, měl pouze víru v něj, ovšem ta víra byla Ničitelem zmatená.

Tak se zrodila různá náboženství - v každém je trocha pravdy, ale zbytek vznikl Zloduchovým zmatením.


Spvrivs
26. 06. 2001
Dát tip
No, to k tomu taky patří. Tenkrát, když žil jako zvíře, podléhal plně přírodním zákonům, i zákonu přirozené regulace, který v přírodě platí. Když začal myslet a bojovat proti těmto zákonům, začal tím vlastně narušovat řád přírody. To je to "zlo".

Piži
25. 06. 2001
Dát tip
Clvek zil bezstarostne v souladu s prirodou? To jako, ze lovil holyma rukama lane a za syrova se zakusoval do jejich krku?

Print
04. 06. 2001
Dát tip
*!

Danny
04. 06. 2001
Dát tip
...eště o tom musím v klidu popřemejšlet, ale dobrá práce :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru