Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vítr

02. 06. 2001
6
0
2422
Autor
des_te_meer

Pravidelný klepot kolejí uspává, ale kvůli očekávání věcí příštích neuspí úplně. V kupé je světlo. Další důvod proč nespím. V rukou mám Sluníčko. Samozřejmě jen časopis tohoto jména.

Přestup. Hluk a spousta vlaků. Znovu kupé, světlo, pravidelný klepot kolejí. Ani nevím jak, ale usnula jsem.
Ráno. Vystupují do krásného letního rána. Ještě kousek pěšky a stojí před budovou, která se mi má stát na dva měsíce domovem. Je nehezká, celá omšelá, šedivá.....
Chci být s mámou a tátou...a taky malou sestrou. Nechci tady zůstat! Ne!!! Nechci tu zůstat s tou zlostnou sestrou, je to tu ještě horší než v nemocnici. Nemohou za mnou na návštěvu. Celé dva měsíce sama, s cizíma lidma. To mě nemáte ani trochu rádi? Chci zpět domů!
Malá, bílá postel. První noc tady. Kolem mně všichni tiše oddechují jen já nespím. Mám strach. Bojím se toho tady.
Jdeme na procházku. Svítí sluníčko, ale čím dál častěji se schovává za mraky. Máme si hrát dole pod strání; nebaví mě hrát si sama, ale ostatní mě k sobě nepustí.
Jdu nahoru na stráň, chci se seshora rozhlédnout do všech stran. Třeba dohlédnu až domů!
Je tu nádherně, vítr mi fouká do obličeje. Zapomínám na vše zlé. Vítr je můj kamarád, hraje si se mnou a já s ním. Hraji si s ním a sním.... O tom, že jsem doma, na zahradě. Kreslím si své představy prstem do hlíny. Dál a dál do říše fantazie. Nejsou lázně, nejsou zlí lidé. Jen vítr, sluníčko, duha a já. Sposta duhových barev kolem mně!
Ty!!! Ostrý hlas mě vrátil na zem. Naše vychovatelka. Blíží se ke mně a v očích má pohled draka! Téměř by se dalo uvěřit, že když promluví, vyšlehne jí z pusy oheň a spálí mě na uhel.
Co jsem ti říkala!?! Budeš spolu s ostatními dole! Pro příště si to pořádně zapamatuj! Jinak..... Doufám, že je ti to jasné! Tak malá a co si všechno dovolíš! Mazej dolů! Okamžitě!!!
Dny se šíleně vlečou a navíc mi dnes není dobře. Sestra si ale myslí, že je to jen má výmluva, abych nemusela jít ven. Odpoledne si toho už konečně všímá i ona. Těžko se mi dýchá, bolí mě hlava a je mi šílená zima. Za pár chvil se to vystřídá a je mi horko. Léto, zima, léto, zima. Mám jít do postele, ale předtím musím sníst ještě nějaké léky. Brr. Jsou nechutné. Nad postelí mám pověšené prostěradlo. Prý zvlhčuje vzduch, a to je teď pro mě dobré.
Už ani nevím, kolikátý den tu ležím. Vlastně si nepamatuju skoro nic. Jen horko  chlad.
A také sny. Bojím se jich. Jsou zvláštní, zmatené. Velké a malé kolečka. Jdou střídavě za sebou. Mají nádherné duhové barvy. Všude je klid. Absolutní klid. Kolečko za kolečkem. Náhle se vše mění. Vše se zrychluje, mám pocit, že se vše točí v jednom obrovském, gigantickám víru. Rychleji a rychleji; velká kolečka zabíjí ta menší. Harmonie je pryč. Vše má zběsilé tempo. Barvy jsou tak ostré, že z nich pálí oči. Vystřelují prudce jako šípy. Zabodávají se mi do očí a já se nemám jak bránit. STOP!!! Ticho, klid, vše je zářivě bílé. Znovu za sebou jdou malá a velká kolečka v barvách duhy. Jdou úplně klidně, ale ta předešlá harmonie je pryč. Je zde klid a obrovské napětí zároveň.
Probouzím se a srdce mi tepe neuvěřitelně rychle. Jsem celá zpocená. Cítím stejné napětí,
o kterém se mi zdálo. Kolem mně je bílé povlečení, nade mnou bílé prostěradlo. A slunce na něj přes záclonu promítá velká a malá duhová kolečka.....


des_te_meer
12. 06. 2003
Dát tip
jo jo, probuzeni se do reality, ale ta byla strasne moc podobna tomu snu, cele ty layne pak byly takove, jakobych je prozivala ve snu. tak jak pises trosku, takove amorfni pocity. Nekdy tomu rikam pocit vzduchu, jakoby vsechny lidi a obrazy a svet kolem me tvoril prave ten vitr a vzduch a jen tam tim sluncem prosvitali nejak zvlastne ty barvy, co pak tvori konkretni osoby, mista..... diky..

des_te_meer
12. 06. 2003
Dát tip
uff, a jak tak koukam, tak jsem tam nasekala jeden preklep vedle druheho :-(( radsi pujdu spat, prece jen dve hodiny v noci nejsou cas uplne idealni. nebo aspon ne dnes

zvedavec
11. 06. 2003
Dát tip
"Máme si hrát dole pod strání; nebaví mě hrát si sama, ale ostatní mě k sobě nepustí." To mi je veľmi povedomé. Zaujímavé... nebol to len môj problém? " Blíží se ke mně a v očích má pohled draka! Téměř by se dalo uvěřit, že když promluví, vyšlehne jí z pusy oheň a spálí mě na uhel." krásne vyjadrené, asi podobne aj prežité (to prežívanie už asi tak zaujímavé a krásné nebolo). " Léto, zima, léto, zima." krása... a ten popis pocitov v horúčke, aj s prebratím sa (do reality?) je tiež veľmi pekný, silný, tiež som čosi podobné zažila, no vyjadriť by som svoje pocity nevedela. Boli to nejaké "amorfné", neuchopiteľné pocity, ako keby ani nie z tohoto sveta. Ty si svoje pocity vyjadrila úplne krásne! Celé je veľmi pekné! Aj smutné.

des_te_meer
08. 11. 2002
Dát tip
m11 > takove jedno moje male psycho;) diky...

m11
05. 11. 2002
Dát tip
parádní t

IVANOL
19. 07. 2002
Dát tip
:-)

Hackman
06. 06. 2001
Dát tip
noooo, me se to libilo, jinak to rekla Katerina, T

ruby
03. 06. 2001
Dát tip
me se to libi, zvlast ten zacatek z vlaku je dobry, konec je sice otevreny, ale rekla bych malinko moc. alespon se mi zda. se stylovymi nedostatky jsem se v tom netrapila, tak to bych ti nevycitala nic.

Katerina
03. 06. 2001
Dát tip
des te meer... des te minder? :-))) mala Jana Eyrova?? hezky napsany, mozna by to chtelo trochu vybrousit, ale to prijde :-)) tip

Mythus
02. 06. 2001
Dát tip
Hneď na začiatok poviem, že je to celkovo veľmi dobré. Myslím si, že myšlienky sú pekné, ale štýlovo je to už podľa mňa trošku horšie. Veľmi sa mi páčilo ako si používala krátke a jednoduché vety. Je to veľmi silný prostriedok vyjadrovania sa v prozaickej literatúre, ale predsa len si myslím, že všetkého veľa škodí. Na tvojom mieste by som to nejako prepísal- asi tak, že zo začiatku by som naozaj použil jednoduché vety, ale potom by som už rozvíjjal svoje myšlienku do rozvitých a viac prešpekulovaných viet. Bolo to naozaj veľmi krásne, prekrásne a tú "kritiku" neber nijako osobne- nepovyšujem sa, nič, len sa ti snažím s niečim pomôcť. P.S.: Nemysli si, že teraz to píšem tak, akokeby som ja bol dokonalý....vôbec nie som. TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru