Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hroboň - Slovopieseň

21. 11. 2007
5
11
4292
Autor
Háber
Vzhoru, Syn Slova! vozhoruj, na prapúť Ducha sa vzmoruj. Skrze Pána Jezu Krista, premretého Bohubysta, premaruj sa, vozkresuj sa, na prapúť Slávy zhotuj sa! * Skrze Pána Jezu Krista, Pra-Sloväna Bohobysta, stvoril Pán Boh nebo i zem, i prekliatnu prabezdem - duchy, prestoly, mocnosti, neba nebies vysokosti, vekomíry v ňom osnoval, a deťom Slova daroval. * Vzhoru, Syn Slova! vozhoruj, Slovom stvorenia sa stvoruj! Boh hovoril, hovor tvorí a čo stvoril - duch zhovorí... Izprva stvoril nebo, zem - A zem zavesil v prabezdem - V čírej tme pustú nezgodu - No duch porušil pravodu - V reku božskom orosvetlo po všemíre sa rozletlo... A zajasal sa svetodeň od čiernej noci odražen. * I svet Tatry zamračený, v more kliatby vprepastený, ku pôrodu Duch kolíše, búrovíchrom Boh mu dýše. Ó rci, Bože, aby svetlo z pravostoku tmu roznetlo - Aby zasvietil viery deň, od tmy nevery odražen. * Vzhoru, Syn Slova, vozhoruj, Slovom prabožským sa stvoruj! Na slovo Boha Praboha rozklenula sa obloha, zronila vody pod seba, vzrazila vody do neba. Jedna voda zemou hučí, druhá nad oblohou zvučí, zem i nebo voda živí, jeden prameň pramenivý. Rozprameň sa sám zo seba, Bože, Prabože! z praneba:, Vododuchom Duchovodou skrápaj svety všeslobodou - nad oblohou, pod oblohou... Svet tatriansky, tvor sa, tvor, v praduchovodu vmor sa, vmor! *

11 názorů

Háber
24. 11. 2007
Dát tip
jagara - presne si to pochopil, vďaka, Hroboň má v sebe sílu, aj keď vôbec nie je zrozumiteľný na prvý šup...

to je na mě příliš těžké čtení ...

Robinia
22. 11. 2007
Dát tip
I v Čechách máme takové obrozence a jejich čistonosoplenky :-)

Marcela.K.
22. 11. 2007
Dát tip
...já tomu rozumím...překlad = Nad Tatrou sa blýska hromy divo bijů ;-)))*

Marcela.K.
22. 11. 2007
Dát tip
...já tomu rozumím...překlad = Nad Tatrou sa blýska hromy divo bijů ;-)))*

palino8
21. 11. 2007
Dát tip
nuž... asi som rád, že na seba na ulici nepokrikujeme takýmto jazykom :D

Háber
21. 11. 2007
Dát tip
Hroboň tvoril nové slová, ktoré mali viac významov, ale vychádzal zo slovenského jazyka, inak za svojho života bol populárny istú dobu práve v Česku:)))

veď to, stano :o)

fajo
21. 11. 2007
Dát tip
hej, som mŕtvy!! :-D

Háber
21. 11. 2007
Dát tip
Pre českých čitateľov len toľko, že ani mnohí Slováci nerozumejú, čo je tu napísane...*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru