Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Půlnoční hlídač

22. 11. 2007
12
25
4086
Autor
Fairiella

Jen tak, o půlnoci dopsaná (ale odpoledne započatá :))



Obliny slz, jež tečou pro mne ,
občas se v dešti ztrácejí.
Půlnoční hlídač sbírá drobné.
Dnes v noci vrátí se s nadějí –

s nadějí mincí cinkajících
a ještě mokrých od pláče
Otře je něžně rukavicí -
- netřeba zpět se otáčet.







25 názorů

Janina6
27. 11. 2007
Dát tip
...a ještě, působivý je hlavně závěr, což je určitě dobře. Nejde to "do ztracena", jako mnohé básničky jdou.

Janina6
27. 11. 2007
Dát tip
Tuhle jsem nějak přehlédla... ale pěkný obázek, tip*

pupin
24. 11. 2007
Dát tip
slza, třeba jako penízky stékající cinkajícíc..obraz pro radost,jo...a název půlnoční hlídač mi taky zní jako hlídač půlnoci -což samo o sobě básnický obraz..představ sobě hlídače,kterak má za úkol uhlídat půlnoc, aby ...nebo ji pase na louce....mně líbí, tip

Smíšek:-)
22. 11. 2007
Dát tip
líbí se mi -velmi * -sm-

Norsko 1
22. 11. 2007
Dát tip
druhá se mi líbí

Fairiella
22. 11. 2007
Dát tip
Norsko: posedlost? Ale kdež :-)

Norsko 1
22. 11. 2007
Dát tip
posedlost verši

Zbora
22. 11. 2007
Dát tip
Ty taky.

Fairiella
22. 11. 2007
Dát tip
Zbora: Však jasně, chápu :) Have a nice day. :)

Zbora
22. 11. 2007
Dát tip
Je mi vpodstatě jedno, jestli souhlasíš nebo ne. Text vnímám určitým způsobem, který jsem tady ventiloval a jakékoli jeho obhajování na tom momentálně nic nezmění. Ber nebo neber. To záleží jen na Tobě. Nesnažím se tady přijít na kloub Tvému tvůrčímu principu. Mluvím o textu jako samostatném útvaru, který se vypuštěním do veřejného prostoru stává víceméně nezávislým na autorovi. Neznám Tě (autora), takže si to můžu dovolit. Kdybych Tě znal, můj přístup k textu bude už ovlivněn mou zkušeností. Takhle si můžu dopřát ten luxus nechat působit jen samotný text bez kontextu - a ten na mě působí tak, jak jsem napsal. Ale zase abych Tě uklidnil - kdybych měl dojem, že je ta básnička beznadějná, sotva bych se snažil. Skvrna: cítíš se dobře?

Fairiella
22. 11. 2007
Dát tip
Zbora: dík za názor, ale nesouhlasím, že se snažím o nějakou působivost. Píšu pro sebe, jistě, zároveň se chci zlepšovat, ale ... "snaha o působivost", to se mi nehodí ke mně samotný. Proč bych se měla o něco takového snažit? Kvůli ROMANŮM_L z Písmáka nebo pro koho? Ne, ta báseň trvala delší dobu proto, že verše se potřebovaly v hlavě líp utřídit. Neříkám, že je ta básnička to nejlepší, co jsem kdy napsala, ale nálepku "schematičnost" nebo "snaha o působivost" bych jim ráda strhla jednoduše tím, že řeknu - ne, tak to není... věřte nevěřte ;)

Zbora
22. 11. 2007
Dát tip
Je znát snaha a nadšení - ale vpodstatě na mě text výrazněji nezapůsobil - možná právě proto, že je až příliš patrná ona snaha o působivost. Souzvuky jsou propracované, ale trochu zavánějí schematičností.

Lúmenn
22. 11. 2007
Dát tip
To ROMAN_L: Fairielliny básně se mi líbí a rozhodně bych je neoznačovala za kraviny. Podle mě je v nich víc smyslu než ve tvých trapných kritikách. Fairi...líbí, moc:)

Santi€
22. 11. 2007
Dát tip
líbí rýmy a jako nějaká sebeterapie je to fajn...a "- netřeba zpět se otáčet."

Fairiella
22. 11. 2007
Dát tip
Já nevím, psala jsem to fakt v průběhu celého dne, a k té půlnoci jsem v tom našla smysl, a i když je to možná trochu dramatické, tak pořád mi to přijde docela bezstarostné, z mého hlediska, a co je bezstarostné, to má být pro radost :) I když ta bezstarostnost možná nepřijde radostná pro ty, kdo pláčí... No... neohlídnu, protože ony stejně splynou v dešti, noční hlídač to nerozliší, jde mu o ty penízky, slzy by mu zmáčely kapsy... sobectví? Ne, to je život :)

avox
22. 11. 2007
Dát tip
Slzy jež tečou pro tebe... a ty se ani neohlídneš? Dost tvrdý postoj, asi má důvod. Domýšlím drama, je v tom dost napětí, na to, že pro radost */

Netřeba se otáčet.

Dáša
22. 11. 2007
Dát tip
je hezká ... zkouším si domyslet přesný význam ... je taková tajemná ;o) *t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru