Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyvolený národ

07. 06. 2001
0
0
2824
Autor
Spvrivs

Kapitola IV. Tady už je to vyloženě podle Bible, takže kdo chce, může to ignorovat.

Po zmatení jazyků se začaly oddělovat i víry. Jednotní lidé měli jednu víru, ale rozdělení, zmatení Zloduchem Ničitelem, věřili každý národ jinak. To proto, že Ničitel vnášel do víry chaos, aby lidé zapomněli na dobrého Ducha, jejich stvořitele. A dařilo se mu to dobře.

 

A tak si Duch řekl: "Lidé na mne zapomínají a jejich víra je zmatená. Musím aspoň jednomu zjevit pravdu o sobě, aby se ke mně lidé vrátili."

 

I díval se Duch po světě a hledal dobrého člověka, který by pravou víru uchovával. Hledal dlouho, ale nakonec našel jednoho, který žil dobrým životem.

 

Shlédl Duch k tomu člověku a zjevil mu své tajemství: "Já jsem Duch, vládce Všechna a stvořitel celého světa. Jdi doprostřed světa a usaď se tam a uchovávej pravou víru živou, neboť ona je dobrá a pravdivá.

 

A uposlechl ten člověk a odešel se svým lidem do země nacházející se uprostřed světa. Tam uchovával pravou víru v Ducha a jeho stvoření a předával ji svým potomkům.

 

 

A co bylo dál? To najdete v Bibli...

 

Židovský národ nebyl vyvolen náhodně, aby nesl víru v Pravého Boha. Jednak byl Abrahám morálně vhodným objektem k tomu, jednak bylo v jeho možnostech usadit se na strategickém místě, odkud se dá víra šířit do celého starého světa.

 

Když čteme v Bibli rodokmen Izraelitů, nabízí se nám relativně malý počet jmen. Jak se lidi tak rychle rozmnožili a proč žili tak dlouho? Odpověď tkví zřejmě v tehdejší mentalitě. Mnoho národů členilo své dějiny na období spojená s vládou jednotlivých panovnických rodů. Tak tomu zřejmě je i v případě knihy Genesis, kde jedna konkrétní osoba znamená národ a "její" věk může zahrnovat několik generací. Ale pozor!!! V dalších knihách už osoba=osoba.

 

Přeji mnoho příjemných večerů nad Písmem.

Robert Benno Š. - Spvrivs Asidivs


IVANOL
24. 06. 2001
Dát tip
Souhlas

Spvrivs
14. 06. 2001
Dát tip
Ivo: Mysli si, co chceš. Toto je jenom zprozaičtěná teorie, které sice dost věřím, ale názor samozřejmě nikomu nevnucuju. Proto tady taky nebudu rozvádět debatu (není to avditorivm). Ale možná by stálo za to nějaké to auditko vytvořit...

IVANOL
13. 06. 2001
Dát tip
..já se silně domnívám, že žádný národ nebyl vyvolen, a proč taky, že ? A když, tak kým? Stvořiteli? No, třeba..., ale Bohem určitě ne. To skoro tvrdím.

šelly
08. 06. 2001
Dát tip
no počkej, počkej....ty to tvrdíš? nebo se to jen domníváš? to je podstatný rozdíl....v těhle případech je dobré jasně rozlišovat :-(((, víme ?

Spvrivs
08. 06. 2001
Dát tip
Domnívám se to tak silně, že to až skoro tvrdím.

hmmm

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru